A Bor természetes oldószere a Szerelemnek

Tudjuk jól, hogy a bor és a művészet évezredek óta összefügg. Hiszen ott voltak egymás születésénél is. Egy jó bort készíteni szinte művészeti alkotás, illetve elég csak az ókori görögökre gondolni, akik a lírájuk keletkezésekor előszeretettel írtak bordalokat.

 

Barátom, volt ifjúság és volt szerelem. Csak nem vettük észre.

Szép Ernő: magyar költő és író, 1884. június 30. — 1953. október 2.

Szép Ernő szakavatott ismerője volt az emberi léleknek, ezáltal a férfi és nő között bonyolódó kommunikációnak. Bár szívét többször is tépázták szerelmek, megrögzött agglegényként élte életét.  A Fiú, Leány darabja, a sokáig méltatlanul elfeledett drámák között rejtőzött.

Az eseményen készült további képek itt érhetőek el!

Hírös Gasztroszínház 2015-ben mutatta be…

Gasztroszínház: a kulináris és színházi élmények társításával egy különleges, minden érzékre ható közösségi élmény részesévé válik a néző. (Hírös Gasztroszínház/facebook)

Szép Ernő művei manapság reneszánszukat élik, egymást érik a bemutatók, hiszen a 80-100 éves sorok a korszaktól függetlenül működnek. A Hírös Gasztroszínház bevallottan lazán követi a Fiú, Leány című darabot, a címet és a cselekményt is kiegészíti a Borral. A Gasztroszínház 2015-ben mutatta be a Fiú, Leány, Bort.

dsc_1833_20161030205744950

A Bor természetes oldószere a Szerelemnek

Kezdődik a borkóstoló, melynek helyszíne a VinoPiano Borbár, (már sokat írtunk erről a kedves helyszínről) a Leány már ott ül az asztal végén és „véletlenül” az utolsó pillanatban érkező Fiú odatelepszik mellé. A Fiú egy heves monológgal indít, megteszi az alapvetéseit. Aztán a Leány is kibontakozik látszik, hogy hasonlóan fogják fel a világot. Szépen fogynak a borok, kortyol a közönség és a színészek is, az etyeki Vértes Birtok mutatja be őket sorban. Egy bor, egy végszó, a pincészet örömmel beszél a borról és aztán újra a páros veszi át a szót.

Természetesen a borok kibeszélése közben a szereplőink a szerepben maradnak, végig összeszedettek a bő másfélóra alatt. Jön egy birtokbor 2014-ből, aztán chardonnay 2015-ből és követi őket egy sauvignon blanc szintén abból az évből, majd egy rozé. A csúcspont a 2011-es pinot noir, egy reserve tétel, öt éves a bor és van benne kraft, gyümölcs és fa egyaránt. Nem az a simulékony halvány őszi avar pinot, ez bizony egy rusztikusabb markánsabb vonal. Ezt a tételt lehet is kapni a borbárban.

Az eseményen készült további képek itt érhetőek el!

Közel kerül egymáshoz a Fiú és a Leány, már együtt táncolnak. A Fiú először sután mozog, majd egy szédítőbb táncba viszi a Leányt. Hiába a deklarált távolságtartás, a mi bizony nem leszünk most „csakazértse” szerelmesek. A Fiú a bor és a szerelem hevében ajkával érinti a Leányt, aki kitépi magát az ölelésből és sietve távozik. Újabb borral töltik meg poharainkat, a Fiú hangosan gondolkozik, de aztán a Leány visszatér a tett helyszínére. Vajon „összejönnek”, kibontakozik a románc? Ezt a néző fantáziájára bízzák, az örök történetet a közönség fejezi be. Még némi visszakóstolás, aztán szép lassan eloszlott a vasárnapi publikum a VinoPianoból…

dsc_1836_20161030202238760

Szép Ernő nyomán
Fiú, leány, bor

Vera: Tolnai Hella
Feri: Bárnai Péter

Zene: Ozorai Gábor
Produdukciós vezető: Sárosi Gábor
Konzulens: Orbán Edit

Borászat: Vértes Birtok
Borász: Vértes Vilmos

Rendező: Tóth Ákos Károly

Borsor:
1, Birtokfehér ’14
2, Chardonnay ’15
3, Sauvignon blanc ’15
4, Pinot Noir Rozé ’15
5, Pinot noir reserve
6, Pinot Noir ’15 hordóminta