Bodor Borászat a Drop Shopban

2011. október 21. – Nyulasi Gábriel István

A hét elején a hangulatos, pesti Drop Shopban mutatkozott a villányi Bodor Borászat. Belekortyoltunk a repertoárba és többen megállapítottuk, hogy ígéretes a villányi fiatalember munkássága. Az ezredforduló első éveiben a borász által telepített, mintegy 13,5 hektáron folyik a munka. Bodor Bence a szőlőtermesztés és a borkészítés teljes spektrumát átlátja, végzi és felügyeli. Kortyolás közben a fényképezőgépet is munkára fogtuk, az eredmény a cikk végén látható.

2010-es Rozé, bár az évjárat nem volt kegyes még a rozékészítőknek sem, mégis talpon van boritalunk meglepő frissességgel, van benne kraft. Illata elegáns, tiszta, visszafogott, szájban kis pezsgés, gyümölcsök, megfelelő savak, ahogy az kell. A pincékben sok helyen kiforrt az idei rozé, és a tavalyi csak egy visszás emlék, ez a rozé még mindig jó ivású. Valószínű, hogy a kitartását a 2/3-os Cabernet Sauvignon többségnek köszönheti a Cabernet Franc és a Kékfrankossal szemben.

2009-es Kékfrankos, buja illattal fogad, melegség, érett dzsemes gyümölcsök, aszalt szilva, szeder, meggy, bársonyos, szinte barna, 500 literes, médium pörkölésű, másodtöltésű francia hordóban 12 hónapon keresztül érlelte borászunk. Pompás anyag, igazán simulékony, kényeztető kékfrankos. Ilyen is lehet a kékfrankos, Hölgyeim és Uraim! Hideg téli esték (be)melegítésére is alkalmas darab, visszahoz egy pici gyümölcsérlelő napsugáremléket.

Bodor Bence halk szavú fiatalember, visszafogottan áll a pult mellett és csendesen válaszol a kérdésekre. Inkább úgy van vele, hogy beszéljenek helyette a borok. Letisztult képi- és formavilág jellemzi a borászat palackjait, szóróanyagait, honlapját. A tudatos építkezés látszik, a biztonságos alap a Nagydomb-dűlő, Diósviszló, Villányi Borvidék, az ezredforduló óta gyarapodik a 13,5 hektár.

2009-es Merlot, vegetálisan indít, majd jön a rendes epres vonulat. 225 literes hordóban érett egy évig. Rendesen egyben van, kicsit rusztikus, de meggyőzően gyümölcsös. 2009-es Cabernet Sauvignon, meggyes, fűszeres, szép egyensúly, kicsit lehetne hosszabb. A 2009-es Cabernet Franc húzza fel a végére az ívet. Csokoládé, erdei gyümölcsök szép tannin, érettség, hosszú korty.

Egyensúly, letisztultság, okos hordóhasználat, gyümölcsösség, érettség, címszavakban a Bodor Borászat, és ne feledjük, hogy még az út elején tartanak. Soha rosszabb belépőt! „A bornak ugyanis lelke van.” – írja bemutatkozójában borászunk, ezzel teljesen egyetértünk, hiszen érződik a boraiban a lélek. További lelkes borkészítést, üdvözöljük a fiatal villányit, jöhetnek majd a még nagyobb borok! A pince elérhetősége: www.bodorboraszat.hu

Bodor 2011Bodor 2011Bodor 2011Bodor 2011Bodor 2011Bodor 2011Bodor 2011Bodor 2011Bodor 2011Bodor 2011Bodor 2011Bodor 2011Bodor 2011Bodor 2011Bodor 2011Bodor 2011Bodor 2011Bodor 2011Bodor 2011Bodor 2011Bodor 2011Bodor 2011Bodor 2011Bodor 2011Bodor 2011Bodor 2011Bodor 2011Bodor 2011Bodor 2011Bodor 2011Bodor 2011Bodor 2011Bodor 2011

Kategória Egyéb