Kiemelkedő eseménnyé szeretnék az árverést tenni, még nagyobbá, mint amilyen az eddigi kettő volt. Budapesten a Corinthia Hotelben tartották azt a sajtótájékoztatót, amelyen beharangozták a Tokaj Tavasz csúcseseményét a Nagy Tokaji Borárverést.
Hiába kezdődik a tavasz (kisebb szünetekkel), buzognak az érzelmek és a nedvek. Hiába könnyezik például a szőlő, nemrég indult meg sok helyen a keringés… Hiába, nekünk belsőtermes kóstolók kellenek, oda kell citálnunk borászt és fogyasztót egyaránt. Március utolsó hétvégéjén került sor először a Tokaj Grandra a honi borkóstolók történelmében. Egy „kisVinCE” csak Tokajból a már megszokott pazar helyszínen, a Corinthiában. Volt Furmint rengeteg és még tea is került a csészébe!
Sokan gyűltek össze a Vino Pianoban tesztelni a tízes Fuxli-válogatottat. Fuxli? Mi az? Miért nevezik Fuxlinak? Sokan nem szeretik e nevet, de mégis használják a szekszárdiak. A Fuxli a szekszárdi siller bor neve. Közös márka, amit évente bemutatnak, mindenki örül és integet. Csak sajnos a fogyasztóban még a siller sincs rögzülve igazán, nemhogy a Fuxli. Az ünneplés hangjaiba így egy kis üröm is vegyült. A tavalyiak (a 2013-asok) bár nem készült sok Fuxli, mégis pár helyen beragadtak, nem tudták eladni a tételeket. Ám most félre a kétség hangjaival, mert mi szeretjük a Sillereket, még ha Fuxlinak is keresztelik őket.
Már kevesebb, mint egy hét, és itt van a nyakunkon a Badacsony New Yorkban, hidd el pompás borfürdő lesz! 2015. március 26. Rituális alámerülés a badacsonyi borok világába a Hotel Boscolo New York Palota részében. A rendezvény központi témája idén az illatos borok köré épül, innen az illatos alcím, megmutatva, hogy az illatos fajták is mennyire sokszínűek, és mennyire jól érzik magukat a Balaton északi partján. Szóval gyere velünk a Badacsony New Yorkba 2015 borkóstolóra, a legbadacsonyibb Borélményre! Tehát megnyerheted a belépőt a rendezvényre, ha játszol velünk!
2015. Szép évszám, páratlan év és ez jó! Mire is? A hazai gigantikus borrendezvényekre beköszöntő aranykort jelzi. Valahogy most jött el a hatodik mindenből: 6. Furmint Február, 6. Borjour és 6. VinCE. A népszerűség csúcsra jár, elővételben elkapkodják a jegyeket és már a VinCEre is ki lehetett tenni szombaton a megtelt táblát. Kattogott a fényképezőnk így lett az albumunk 52 kockás. Lehet, hogy Te is rajta vagy valamelyiken. Éld át újra a VinCE-élményt!
2015. március 18. – Horváth Júlia és Nyulasi Gábriel István
Az impozáns Duna Palota adott helyszínt a második alkalommal megrendezésre kerülő Business Wine társasági eseménynek. A hely eleganciájához méltán társult a szakmai érdeklődők, meghívottak köre. Szervezett networking bor kíséretében annyira remek ötlet, hogy a második gondolatom máris az, hogy ez miért nem nekem jutott eszembe. (ez volt a BCC, melyről részletesebben is szólunk) Ezzel együtt már inkubátorműhelyként is funkcionálhatna, az egyébként üzleti rapid randi jelleggel is megfűszerezett est.
Hogy kerül Badacsony New Yorkba? Ezt már tapasztalt borkóstoló nem kérdezi meg, hanem megváltja a jegyét újra és újra. Most már hagyományosan évente egyszer tavasszal a Fővárosban kerül megrendezésre a Badacsony New Yorkban, ami mindig egy igazi örömünnep. Egy grandiózus kóstoló badacsonyi borokból a New York Palota patinás falai között. Ennyi? Ennyi és még nagyon sok minden más, hiszen mindig van a tarsolyában valami a Badacsonyi borászoknak, mindig készülnek valamivel.
2015. március 9. – írás: Szabó Berni, fotó: Nyulasi Gábriel István
Nem vagyok az a “valentin-napozó” típus, idén mégis azzá lettem. Persze nem a szó hagyományos értelmében: február 14-ét a boroknak szenteltem, “borjourozva valentinoztam”. Ha számszerűsíteni akarjuk a dolgot, akkor a Borjour esetében a következőket kell megemlítenünk: 10 évvel ezelőtt indult a Borjour-kóstolósorozat, ennek legnagyobb állomása a Borjour Magnum, melyet idén hatodik alkalommal rendeztek meg. A Millenáris park két csarnokában 220 termelő nagyjából 600 borával, valamint 30 gasztronómiai kiállítóval találkozhattak az érdeklődők.
KávéBár Bazár… A Kávé iránytűje, ugyanaz, mint a borok világában a VinCE, sőt több annál… Itt sorjáznak a bajnokságok. Egyesült az italkultúra: kávé, koktél és a bor tudorjainak nagy versenyeivel. Nagyon jól éreztük magunkat, el is fáradtunk rendesen a végére. Szik Mátyás, akinek ezúttal is gratulálunk a Magyar Sommelier bajnoki címvédéséhez, hozta a tőle elvárt szintet. Cseke Gábor már a zsűriben ült és Varga Norbert is újra a hármak között volt. Az új ember, aki vitte a közönségdíjat, Angerman László, vagyis Öcsi..
Szereted a bort? Szereted a boros rendezvényeket? Jegyezd meg ezt a kódot: Kupon kód: IHATOBB Borász vagy? Van egy kisebb vagy közepes pincészeted? Nem vagy borász, de szereted a bort? Van esetleg egy kisebb vagy közepes vállalkozásod? Akkor gyere el és köss új ismeretségeket, mert a bor összeköt! Vállalkozol vagy vállalkozni fogsz? Üzletember, cégvezető vagy? Érdeklődsz a KKV szektor iránt? Ha szereted a minőségi bort és kulináris élvezeteket, akkor ez az esemény Neked szól!