Nagy Tokaji Borárverés 2015

2015. április 6. – Az ihatóbb Magyarországért

Kiemelkedő eseménnyé szeretnék az árverést tenni, még nagyobbá, mint amilyen az eddigi kettő volt. Budapesten a Corinthia Hotelben tartották azt a sajtótájékoztatót, amelyen beharangozták a Tokaj Tavasz csúcseseményét a Nagy Tokaji Borárverést.


2015. április 25-én az első két Nagy Tokaji Borárverés sikere után harmadszor kerül megrendezésre Tokaji Borlovagrend által – most már hagyományosan – a sárospataki vár Lovagtermében az újabb aukcióra. Az árverésre továbbra is csak egyedi tételekkel készülnek a termelők, mely tételek kereskedelmi forgalomba nem kerülhetnek. (A dölt betűs részek a hivatalos sajtóanyag részét képezik)

Kattints ide a rendezvényen készült többi képért!

Szepsy István
Ebből az alkalomból szólalt fel a rendezvényen Szepsy István, Tokaj és Magyarország világhírű borásza. Kiemelte, hogy eddig édes borban volt pozicionálva a Tokaji Borvidék, ám muszáj továbbhaladni és új pozícióban gondolkodni.

A világ egyik legösszetettebb borvidéke Tokaj, ennek kulcsa a hihetetlen változékony talajösszetétel. Riolitos zeolit tufák, ezeket az ember még meg is tudja enni, készülnek ebből ásványi alapú élelmiszer termékek is. Hogyan lehet a mai világban megtalálni a helyét és sorrendjét a Tokaji dűlőknek? A világ egyik legősibb klasszifikációs kísérletei már 500 évvel ezelőtt is zajlottak.

Az első osztályú dűlőket mindig a legbefolyásosabb emberek birtokolták. Régen az aszútermés volt a kiindulási alap, amely ma is a világ egyik legdrágább borkészítési technológiája. Meg kell kapnunk azt az árat az aszúért, amelyet megérdemel, el kell tudnunk annyiért adni.
Tokajnak csak az a lehetősége, ha a valóságot tükröző marketinggel száll be a versenybe. El kell mélyülni a szakmában és rá kell érezni a közös teendőkre.

A közös rezgés nagyon fontos emelte ki Szepsy István, hogy képesek legyünk együtt építeni a Tokaji márkát.

Licitálás
A legtöbb licitálásra kerülő bor dűlőszelektált tétel, a száraz boroktól egészen a hatputtonyos aszúig. Mivel minden tétel kimondottan az árverésre készül, azokat csak a sikeresen licitálók vásárolhatják meg, melynek minőségét egy szakmai kóstolóbizottság garantálja. Ezért találkozunk a tételek iránti fokozott érdeklődéssel a Michelin-csillagos éttermektől a gyűjtőkön keresztül a kereskedőkig.
Kattints ide a rendezvényen készült többi képért!

A Nagy Tokaji Borárverés ideje, április 24-26, kitűnő alkalmat nyújt a borvidék és a termelők megismeréséhez is. A rendezvény, az árverés izgalmai mellett ugyanis dűlőtúrát, az árverésre kerülő tételek vakkóstolását, a Tokaji Tavasz keretein belül szerveződő gálavacsorát és az új borrendi tagok avatását is kínálja. A rendezvény első napján Nosztalgia vonat indul Budapestről. A vonaton kitűnő borokat és ételeket fogyaszthatnak a vendégek, valamint dűlőbemutatóval szórakoztatják az utasokat egészen Tokajig. Így az esemény maga segít Tokaj szerelmeseit összehozni a borvidékkel és a Borlovagrendi tagokkal, akik így együtt tehetnek újabb felfedezéseket, hogy mind jobban megismerjék a terroir alapú nagy borokat.


Egy kis statisztika az eddig borárverésekről
A borok több mint 50%-a külföldre kerül az árverés során. 2013-ban mintegy 20 millió forint gyűlt össze a borárverés során. Egy évvel később, 2014-ben már 27 millió forintot sikerült összegyűjteni, a 2015-ös cél természetesen még ennél is több. A csúcsleütési tétel: egy hordó borért 4,2 millió forintot adott 2013-ban egy licitáló. A csúcsok csúcsa pedig 2014-ben volt, amikor egy hordóért 8 millió forintot fizetett a szerencsés nyertes.

Kóstoltuk
A sajtótájékoztatón szerencsénk volt megkóstolni az előző évek néhány tételét is. Többek között az igen lendületes savakkal és ásványossággal rendelkező Váti Hárslevelűt 2012-ből a Kikelet Pincétől. A Szent Tamás dűlőről egy Samuel Tinon Grands Vins de Tokaj 2013-as Furmintja mézes jegyeket mutatott a kissé oxidatív megjelenés mellett. Hiába Szepsy az Szepsy és a Nyúlászó Furmint 2013-ból megmutatta a Mester selymes eleganciáját, melynek szőlőjét a madárkás fürtöket termő 60 és 13 éves tőkék adják. Kóstoltunk 2009-es Köveshegy Furmintot, a Szent Benedek Pincészet bora szokatlanul virgonc volt, szépen érett, remek savak, meleg ásványok, egy élénk bor melyben bőven van még potenciál. Aszú nélkül nem képzelhető el Tokaj, volt is 6 puttonyosból felhozatal, a Tokaj-Hétszőlő 2010-es ’7-es hordóját vertük csapra. A löszös terroir mindig egyedi ízeket visz a borokba, a barack befőttben ott pilinckáztak az ásványok.
Az idei között találkozhatunk komoly, nagy múlttal rendelkező pincészetekkel, de sokan a fiatal, feltörekvő generációból is megmutatják boraikat.

A részletek

A Tokaji Borlovagrend az árverezett tételek nettó árának 40-%-át kitevő jutalékot az árverés szervezésére és a tokaji borvidék értékeinek növelésére kívánja használni. A vásárlókat megelégedéssel tölti el, hogy tudják: az általuk megvásárolt egyedi tokaji tétel árával az UNESCO Kulturális Világörökségi helyszínét támogatják. Az emberek és a természetes környezetük közötti szoros együttműködés ebben a formában kézzel fogható kulturális értékekként jelenik meg.

Winkler Nóra árverező a 2014-es Nagy Tokaji Borárverés kapcsán az aukció megkapó és egyben vibráló perceiben így nyilatkozott: „Az értékesített tételek aránya, a leütési árak és a zsúfolásig telt terem kifejezi, hogy jó irányba tartunk!”
A rendezvény további részleteiről, magáról a Tokaji Borlovagrendről – melynek tagjai sorában a legjobb tokaji termelők épp úgy megtalálhatók, mint elkötelezett borkedvelők vagy kereskedők – a legendás borvidékről Tokajról – 2002 óta az UNESCO Világörökség része – többet is megtudhat a
http://tokajiborlovagrend.hu oldalon.

Kategória Bor