KávéBár Bazár 2015 – A közönség Sommelier bajnokával is beszélgettünk!

2015. március 5. – Az ihatóbb Magyarországért

KávéBár Bazár… A Kávé iránytűje, ugyanaz, mint a borok világában a VinCE, sőt több annál… Itt sorjáznak a bajnokságok. Egyesült az italkultúra: kávé, koktél és a bor tudorjainak nagy versenyeivel. Nagyon jól éreztük magunkat, el is fáradtunk rendesen a végére. Szik Mátyás, akinek ezúttal is gratulálunk a Magyar Sommelier bajnoki címvédéséhez, hozta a tőle elvárt szintet. Cseke Gábor már a zsűriben ült és Varga Norbert is újra a hármak között volt. Az új ember, aki vitte a közönségdíjat, Angerman László, vagyis Öcsi..

Szóval jó volt kint lenni a második napon is, kicsit fáradtan kortyoltuk a Depressoból a Big Blue-t, (Csernus doki kávéja) toltunk rá egy kis Pellinit (ahol vidáman mutatták be a hordozható spéci kávégépet) és még vagy 6-8 izgalmas kávét… volt is szívdobbanás nem kevés rövid idő alatt.

Borozni már alig-alig boroztunk de meg kell említenünk HR Winery (Pincészet) Alibernet borát melyik szépen kerekedett a poharunkban, Sáska Beáta a pincészet képviselője buzgón mesélt a 240 hektáros birtokról.

Közben pörögtek az események mindenhol zajlottak a viadalok, hol üvegek repkedtek a koktélosok között. Nagyon ügyesen el is kapták őket. Talán a 2016-os eseményen majd a koktél szekcióra is jut időnk, de nem tudtunk szétszakadni.

A Sommelier Bajnokság döntőjében hárman szerepeltek, mint ahogy azt már említettük: Szik Mátyás (Prime Steak), Varga Norbert (Onyx) és Angerman László (Innio).

A sommelier fontos összekötő kapocs a bortermelő és a borfogyasztó között – méltatta a szakmát a verseny fővédnöke, Fazekas Sándor képviseletében megjelent Gál Péter eredetvédelemért felelős helyettes államtitkár a 2015. évi Magyar Sommelier Bajnokság megnyitó ünnepségén.

A nyilvános döntőbe jutott versenyzők éttermi körülmények között, a sajtó és a közönség előtt mérték össze tudásukat. Felkészültségükről a pezsgő felszolgálásától a hibás borlap javításán és az italajánláson keresztül a dekantálásig adtak számot, ezután borokat és különböző párlatokat jellemeztek, majd a versenyt közös meglepetés feladat zárta, melynek során fűszereket kellett felismerniük a versenyzőknek illatuk alapján.

Elég nehezek voltak a feladatok már a selejtezőben is, ahol a tavalyi férfi uralommal szemben már a hölgyek is elindultak. 10 indulóból már három a gyengébbik nem képviselője volt 2015-ben. Nőiesedik a szakma? Tehetik fel a kérdést sokan… A válasz az, hogy a hölgyek teljesen egyenrangú pohárnokok a világban, csak nálunk szokatlan még a jelenlétük a szakmában.

Akkor következzék a kis „mikro” interjúnk, amelyet Angerman Lászlóval (Öcsi) készítettünk a mai kornak megfelelően egy közösségi oldalon keresztül „chat-elve”… Öcsit már régóta ismerjük, hiszen anno (2008) együtt koptattuk a pasaréti WSET iskola (Rohály Gábor és Mészáros Gabriella) padjait…

Hogy sikerült felküzdened magad az első háromba?
Mondanám, hogy egész évben készültem, de ez nem igaz! Az utolsó hónapot viszont elég komolyan vettem! A verseny előtti hétben pedig állandó tréningezés, kóstolás, dekantálás időre, és folytonosan kérdések sorozata várt rám.

Mit jelent neked a közönségdíj?
A közönség díj…. Hát talán ez a legjobb visszaigazolás, hogy megérte készülnöm és hogy jó az út amin járok. A szakmát meg picit jobban meg kell győznöm!
Mik a terveid a jövőben?
Sokáig szeretnék még a Szik Mátyás ellen versenyezni, úgyhogy nem engedhetjük jövőre nyerni. Ezúton is köszönöm neki, hogy vele készülhettem, illetve a kollégáimnak hogy csapatként álltak mögöttem és treníroztak minden lehetséges percben! Amúgy jó lenne mar a világviszonylatban is kicsit odamarni a nagyoknak, ezen dolgozunk közösen a Magyar Sommelier Szövetséggel!

Kategória Bor