Miskolcon az Év Bortermelői augusztus 27-én! Esszencia Borest a Nemzetiben

Miskolc és a Bükki Borvidék nem áll le, most az Év Bortermelőit gyűjti össze egy estére a Nemzeti Színházba!

 

A Miskolc környéki borbarátok programkánaánja 

Hetente akár több programmal kirukkolnak a Bükkiek… Az ember már nem is tudja követni az eseményeket, nem ritka, hogy egy hétvégére akár négy helyszínre is kitelepülnek a környék borászai versengve a borfogyasztók kegyeiért. Ilyenkor azért a bor nem elég, kell még a gasztrovonal a finom étkekkel, vagy lehet zenélni a látogatók fülébe, hogy ne csak a hasukat tömjék. Jöhet egy kis kultúra is, lovagi torna vagy bármi más, ami ad egy kis plusz vonzerőt a programtobzódásban. Avasi Kvaterka, Gasztroplacc, Az Avas Mindenkié, Avasi Pincetúra mind-mind külön szerveződések amelyek bizony néha egymásra tolják térben és időben a rendezvényeket. Az egyszeri bükki borkortyintó nem is tudja néha melyik kezét harapja meg, hol kortyoljon, egyen, mulasson, töltsön időt kedvenc borászai között. A Miskolczi Borbarátok Társasága idén egy új különleges, rendhagyó programmal készül a hazai borok kedvelőinek. Mondhatjuk némi túlzással, hogy lassan Miskolc átveszi a helyet Budapesttől a boros programok szervezésében…

esszencia

Nagy koncentrációban a Év Bortermelői Miskolcon…

esemény: Esszencia Borest – az Év Bortermelőinek találkozója

időpont: 2020. augusztus 27-én, 18 óra

helyszín: Miskolci Nemzeti Színház

 

A sorozat első tagja…

Esszencia Borest – ezzel a címmel indít új, különleges gasztronómiai rendezvénysorozatot a Miskolczi Borbarátok Társasága. Az első alkalomnak augusztus 27-én, a Miskolci Nemzeti Színház előtere ad majd otthont. A program célja az Avasi Borangoláshoz és a Kvaterkához hasonlóan az, hogy a hazai minőségi borokat, a borkultúrát népszerűsítse. (minap.hu)
Mi az Év Bortermelője díj?

Az Év Bortermelője cím a díjazott bortermelő több éven át tartó, kiemelkedő teljesítményéért, borainak állandó kiváló minőségéért, azok hazai és külföldi sikereiért adományozható. Ez jelenleg a magyar borászok által elnyerhető legrangosabb hazai kitüntetés, melyet a Magyar Bor Akadémia ítél oda.

A legutóbbi nyertes: Koch Csaba Év Bortermelője (2019)
A legutóbbi nyertes: Koch Csaba Év Bortermelője (2019)

Ők mind a tizenegyen!

Az Esszencia borest különlegessége, hogy a rendezvényen azok a borászok vesznek részt, akik mind elnyerték az Év Bortermelője címet, így a közönség egy időben találkozhat velük, és kóstolhatják végig díjnyertes boraikat. Elsőként Miskolcon találkozhat a nagyközönség ilyen  formában együtt ezekkel a neves borászokkal.

A KÖZÖNSÉG A KÖVETKEZŐ BORÁSZOKKAL TALÁLKOZHAT SZEMÉLYESEN:
Árvay János, Áts Károly, Bock József, Frittmann János, Gere Attila, Koch Csaba, Dr. Lőrincz György, Polgár Zoltán, Szőke Mátyás, Takler Ferenc, Thummerer Vilmos
RÉSZTVEVŐ BORÁSZATOK AZ ESTEN:
Árvay Családi Pincészet – Árvay János (2003)
Áts Pincészet – Áts Károly (2012)
Balla Géza Borászata – Balla Géza (2018)
Bock Pincészet – Bock József (1997)
Figula Pincészet – † Figula Mihály (2000)
Frittmann Borászat – Frittmann János (2007)
Gál Tibor Pincészete – † Gál Tibor (1998)
Gere Attila Pincészete – Gere Attila (1994)
Hilltop Neszmély Borászat – Kamocsay Ákos (1999)
Koch Borászat – Koch Csaba (2019)
Polgár Pincészet – Polgár Zoltán (1996)
St. Andrea Szőlőbirtok És Pincészet – Dr. Lőrincz György (2009)
Szőke Mátyás Pincészet – Szőke Mátyás (2017)
Takler Pince – Takler Ferenc (2004)
Thummerer Pincészet És Szőlőbirtok – Thummerer Vilmos (1995)
Tiffán Pincészet – Tiffán Ede (1991)
Vesztergombi Pincészet – Vesztergombi Ferenc (1993)

banner-scaled-14wkw1fgixfwbrk8jpg3ogy416h5c82yx82qiew4old65rjm

18 órától indul a program, majd 18:15-től borásznemzedékek beszélgetnek a borászat múltjáról és jelenéről, melyet online is lehet követni az esemény facebook oldalán (facebook.com/esszenciaborest). Az este folyamán minden borász külön-külön mutatja be borait, melyekből a közönség korlátlanul fogyaszthat a belépőhöz kapott kristály kóstolópohárból. Mindehhez kóstolófalatkák is járnak, amiket a Rossita Olaszos Kisvendéglő, a Via Piano Étterem és a Desszertem biztosítanak. A rendezvény karitatív célokat is szolgál. A résztvevő borászok által felajánlott, egy-egy prémium kategóriás üveg borra lehet majd licitálni, melynek bevételét a Miskolci Egyesített Szociális, Egészségügyi és Gyermekjóléti Intézmény részére szeretnének felajánlani a szervezők. Az est kellemes zenei élményt is ígér, közreműködik a Miskolci Nemzeti Színház Zenekarának vonósnégyese, valamint Varga Andrea, a Miskolci Nemzeti Színház művésze ad elő kellemes slágereket, lágy zongorakíséret mellett.

 

Részletesen a programról…

18.00-23.00 Borkóstolás
18.15 Beszélgetés: „Nemzedékek találkozója” (Az eseményt online is lehet követni a facebook oldalon)
19.00 Köszöntőt mond Veres Pál Miskolc város polgármestere és
Szinay Attila közigazgatási államtitkár
22.00 Jótékonysági értékesítés eredményének kihirdetése

 

Jegyvásárlás

A rendezvényen előre megváltott kóstolójeggyel lehet részt venni, melyet az esszenciaborest.hu oldalon lehet megvásárolni. Kedvezményes kóstolójegy augusztus 24-ig vásárolható 9.500 Ft/fő áron, azt követően pedig 12.500 Ft/fő áron.

Szeretettel várják a szervezők az érdeklődőket!

(Ha tetszett a cikkünk, és érdekelnek a magyar borok, sörök, pálinkák, koktélok (#italok) alkalmanként gasztronómiával, (#ételek) és mindenféle kapcsolódással (#kultúra) és nemzetközi kitekintéssel és szeretnél értesülni további hírekről, eseményekről, játékokról, egyedi beszámolókról, akkor csatlakozz Az ihatóbb Magyarországért közösségéhez (vagyis lájkolj minket) a facebookon: ide klikkelve! )