Az Etyeki Kúria beüzemelte a balfi 4-es BLOCK-ot!

2015. június 27. – Az ihatóbb Magyarországért

Most Etyek vagy Sopron? Most Kúria vagy Esterházy? A borok jók, de a fogyasztóban felmerülhetnek ezek a kérdések. Matolcsy Sára, (a pincészet ügyvezető igazgatója) a tőle megszokott vehemenciával jelentette ki, hogy ha kell, akkor minden egyes fogyasztót kivisznek a balfi területekre és elmagyarázzák nekik az összefüggéseket. Egy visszautasíthatatlan bortúrával invitálta a sajtó képviselőit az Etyeki Kúria, hogy a felvilágosító munkát elkezdje.

Látogatás az Etyeki Kúria Kékfrankosának bölcsőjében, a balfi BLOCK4 dűlőben Balfi Lejtőkre föl! Oszt ne habozz, de Cantálj és Kóstolj velünk 4 jó bort! – felszólítással invitálta az Etyeki Kúria a sajtó képviselőit az áprilisi Kékfrankos MOST! rendezvényen útnak indított legifjabb „gyermekének”, a Kékfrankosnak hazájába, a balfi BLOCK4 dűlőben. (így szólt az invitálás a pincészet részéről)

Nem lehet egy ilyen ajánlatnak ellenállni, hiszen a program részeként egy Esterházy-kastélyban is tettünk egy sétát. Sőt a vele szemben lévő Henrici étteremben ebédeltünk, majd a lecsengésre vagyis az erős program levezetése a trausdorfi Esterházy Borászatban került sor.

Az adatok

Az Etyeki Kúria Borászat összesen több mint 17 hektár területen gazdálkodik a Sopron melletti Balf legjobb dűlőiben, melyből jelenleg 9 hektár terem, 8 hektár újratelepítése pedig az elmúlt években történt meg.

BLOCK 4

Van még BLOCK 1, 2 és 3 is. Ezeket az érdekes technikai dűlőnevek az élet kényszerítő ereje szülte. Ugyanis az érvényben lévő törvényi keretek szerint az Etyeki Kúria mivel a szőlőt otthon, vagyis Etyeken dolgozza fel, nem tüntetheti fel a soproni termőhelyet. Tehát nem használhatja a Soproni Borvidék dűlőinek nevét, nem írhatja rá, hogy a bor a balfi dombokról való. A jogszabály az jogszabály és meg kell felelni neki, így a pincészet belső használatú BLOCK-osított elnevezései kerülnek a palackokra. A fogyasztót az új termékbesorolások, amelyek 2011-ben születtek már nemigen érintették meg. A fejekben némi káosz van és bizonytalanság, hol van már a minőségi bor meg a táj és az asztali bor? A fogyasztó inkább a márkákban kezdett el bízni és sokkal fontosabb lett a címke külalakja, mint az apró betűs részek.

A BLOCK4-es területről szűrt 2013-as Kékfrankos besorolása szerint Dunántúli OFJ száraz vörösbor. Mi az OFJ? Oltalom alatt álló földrajzi jelzéssel ellátott bor. Az OFJ földrajzi kategóriái a következők: Felső-magyarországi, Nyugat-dunántúli, Alföldi, Balatonmelléki, Tisza melléki, Tisza völgyi, Zempléni, Dél-alföldi, Dél-dunántúli, Duna melléki, Dunántúli, Duna-Tisza közi, Észak-dunántúli.

Foglalkozzunk a borral inkább…

A BLOCK4-es kékfrankos ültetvény olyan 15 éves telepítés, tehát éppen kamaszodik a szőlő. Ez a kor az, amiben az erények már szépen megmutatkoznak, de van még helye a fejlődésnek. A talajt személyesen szemrevételezve a barna erdőtalajban jól láthatóak voltak a kis pár milliméter nagyságú mészkő morzsalékok.

2013 KÉKFRANKOS

A 2013-as évjáratban is kézzel szüreteltek, kíméletesen bogyózták le a termést. Októberben volt egy hidegbetörés, amitől leállt a szőlő, de volt türelmük kivárni, hogy újra induljon az érés. Máshol már leszüreteltek, de a Kúriásokat nem olyan fából faragták, hogy csak úgy lekapkodják a termést idő előtt. Az ideális szüreti idő, olyan október 15. és 23. között van. Kóstolni kell folyamatosan a szőlőt, meg kell rágni a héját és úgy megbizonyosodni, hogy már itt az idő… Gyorsan eljutott Balfról az anyag Etyekre ahol az erjesztésre egy neutrális fajélesztőt választottak ki. Egy évig érlelték felét két-három éves hordóban, a másik felét pedig 300 literes újfahordóban.

A tétel kirobbanóan fiatalos, már-már kicsit kócos, de teljesen kész. Érződik rajta a vibráló energia és érződik a nagy potenciál, a borunk még az életének az elején tart. Várnak még az elsimuló tanninok, finom az ásványok játéka, pici sósság, sok-sok gyümölcs, fekete ribizli, áfonya, szeder, meggyes zamatosság, fűszerekkel főleg bors és leheletnyi csillagánizs. A savakban sem szenvedünk hiányt, ez is egy vörösbor hosszú életének titka. Egy komplex, meggyőző történetet kaptunk a pohárban, már most harmonikus, de később még magasabb fokú lesz az egyensúly.

A BLOCK 4-es területen Mérész Sándor főborász és Árti Milán, a burgenlandi Esterházy borászat magyar borásza felváltva magyarázta el a termőterület jellegzetességeit, és meséltek a borokról. Az Esterházy és az Etyeki Kúria Borászatok között több évre visszanyúló stratégiai együttműködés zajlik, ennek a partnerségnek a része, hogy Árti Milán látja el a Kékfrankos területek mindennapos szakmai felügyeletét. „Az Etyeki Kúria Kékfrankos szelekció a Fertő tóra néző, páratlan adottságú BLOCK4 terület terméséből származik. A dűlőnek ezt a részét erősen mállott, mészkőben gazdag, agyagos barna talaj jellemzi. Az itt termett Kékfrankos karakterét a terület egyedülálló mészkő-agyaghumusz kombinációja adja.” – jellemezte a termőterület sajátosságait Árti Milán.

A kóstolást már Mérész Sándorral közösen kommentálták. Bemutatták a 2014-es Kékfrankos és Merlot összetételű Kúria Rosé-t, a 2013-as Kékfrankos szelekciót, a Kékfrankos és Pinot Noir összetételű 2012-es Kúria Red-et és egy igazán régi tételt, a szintén soproni területekről származó a 2007-es Magyar Vándort. A borokat Horváth László séf jellegzetes helyi falatkái kísérték. Az egyik falatka különösen megragadta a figyelmünket: Szőlőlevélbe tekert liba fasírt, a közepén egy libamáj darabkával. És a hab a tortán egy mustármagos fügelekvár.  Édes, sós, pikáns ízek nagyszerű kavalkádja, melyre a fegyelmezetten érett 2007-es  Magyar Vándor új erőre kapott.

Innen az út egyenesen a trausdorfi (régi nevén Darázsfalva) Esterházy Borászatba vezetett, volna ahol Stefan Tscheppe várta a sajtó képviselőit, hogy körbevezesse őket a legmodernebb borászati csúcstechnológiával felszerelt „State of the Art” borászatban. Sajnos nekem egy Rendhagyó Bormozi miatt hamarabb búcsúznom kellett így már Stefan idegenvezetéséből kimaradtam. Az Esterházy Pincészet hagyományai, mintegy 250 éves múltra tekintenek vissza. Jelenleg 65 Hektárról szüretelnek, boraik egyediségét a talaj és Fertő tó által kialakult különleges klíma adja.

Most már tudjuk, hogy mi a BLOCK 4 és miért kerül a címkére az Esterházy név. E tudás birtokában most már ti is tudatosabban élvezhetitek az Etyeki Kúria borait. Ha kérdésetek van, forduljatok a palackok felé és a bor válaszol. Ha további válaszokra van szükségetek, akkor érdemes felkerekedni és vagy Etyekre vagy Balfra egy látogatást tenni.

Kategória Bor