Az élet vize a Borfaluban – Báró Harruckern pálinkakóstoló

2010. június 2. – Nyulasi Gábriel

A Borfalu kifejezés sokak emlékezetében úgy él, mint a nagy nyári boros rendezvény. Ahol olyan borászatok is lehetőséget kaptak a megjelenésre, akik máshol nem tudtak bemutatkozni, bár nedűik minőségével nem volt probléma. E jó szokásukat a borszaküzletben is megtartották, ráadásul előzékeny és szakértő kiszolgálásban részesül itt a borvásárló.

Ha éppen nem is vágysz egy újabb flaska borra, gyakran előfordul, hogy éppen megbontanak egy palackkal a friss szállítmányból, hogy megismertessék a betérő borrajongóval. A válogatott borok mellett, a minőségi pálinkákban is otthon vannak a “Borfiúk”.  Az élet vizét, vagyis pálinkát kóstolhattunk a Borfalu Bortéka  terézvárosi szaküzletében.

Az élet vize, latinul: Aqua vitae – csak a XVI. században kezdték a pálinka elnevezéssel illetni a gyümölcsből, borból, gabonából készített párlatokat. Ahogy a bornál, úgy a pálinkánál is kiemelkedő szerepe van a gyümölcs minőségének. Az igazán jó pálinkához a kézműves manufaktúrák, már nem a lehullott gyümölcsöket használják fel.

Természetesen a gyümölcsfák is érzékenyek a különböző időjárási viszonyokra, így fordul elő, hogy évjárati különbségeket lehet észrevenni a minőségi pálinkák között. Az élet vizének sem mindegy, hogy milyen körülmények között főzik ki a cefrét, hőfok, idő, egyebek, és milyen hordókban érlelik esetleg tovább. Egy ízben szerencsém volt kóstolni, egy 1979-es évjáratú kajszibarack pálinkát, érettsége leírhatatlan volt. Zamatainak bársonyossága ritkán tapasztalható harmóniákban csengett le.

Térjünk vissza a Borfalu kóstolótermébe, melyben reméljük Az ihatóbb Magyarországért köreivel is tudunk szervezni rendezvényeket. Tehát Báró Harruckern pálinkakóstolón vettünk részt, szépen betöltve a rendelkezésre álló teret.

„Az első gyulai pálinkafőzdét Harruckern János György alapította meg 1731-ben. Az általa elindított, közel 300 éves hagyomány folytatója a Báró Harruckern Gyulai Pálinka Manufaktúra Kft.   – (www. gyulaipalinka.hu)

Jómagam 10 pálinkát kóstoltam meg, de nem írom le a terjedelem miatt az összes tételt, csak néhány gyöngyszemet emelek ki.

Vackor pálinka – A vadkörte karakter ellentmondást nem tűrően betölti orrunkat, később a kortyban is markánsan jelen van. Nem az a gyöngéd finomkodó, hanem határozottan fanyar és hosszú utóízzel örvendeztet meg minket.

Gyulai Tavasz – “Jó lenne strandra menni” hirdeti a cég ajánlója e pálinkára, itt a június, és még mindig csak a feltételes módnál tartunk. Ám ez a nedű segíthet a lelket tartani bennünk, amíg nem fekhetünk ki a vizek partjára. Frissessége, vegetális, virágos illatképlete elvarázsol, és szerelemre hangol. Teste is van ennek a pálinkának, nem is akármilyen.

Erdei Som pálinka – Az egyik legegyedibb életvíz, karakteressége, teste lehengerlő, orrbavág, de finoman, elegánsan. Vad illatában a citrusos, fűszeres vonalak mellett, kukoricát és szarvasgombás jegyeket fedeztünk fel. Ehhez kérem, férfi kell, aki ember legyen a talpán. Vadételek mellé, vagy azok megszerzése közben mértékkel fogyasztandó.

Ezen az estén valóban sikerült megéreznünk a gyümölcs bársonyos lelkét. A szedett, mosott, válogatott, kajszi, szeder, alma, som, birs, és társai a főzőmester tudásával, és a technológiai háttérrel biztosították a főúri eleganciát a nedűkben. A fantasztikus hangulatról nemcsak a gyulai manufaktúra csapata és pálinkáik gondoskodtak, a bemutató után sokan ott maradtunk a teremben, hogy jó borokkal ünnepeljük meg a sikeres kóstolót.

Borfaluban pálinkaBorfaluban pálinkaBorfaluban pálinkaBorfaluban pálinkaBorfaluban pálinkaBorfaluban pálinkaBorfaluban pálinkaBorfaluban pálinkaBorfaluban pálinkaBorfaluban pálinkaBorfaluban pálinkaBorfaluban pálinkaBorfaluban pálinkaBorfaluban pálinkaBorfaluban pálinkaBorfaluban pálinkaBorfaluban pálinkaBorfaluban pálinkaBorfaluban pálinkaBorfaluban pálinkaBorfaluban pálinkaBorfaluban pálinkaBorfaluban pálinkaBorfaluban pálinkaBorfaluban pálinkaBorfaluban pálinkaBorfaluban pálinkaBorfaluban pálinkaBorfaluban pálinkaBorfaluban pálinka

Kategória Egyéb