Az Egri Csillag nyomában – Milyen csillagot szeressünk?

2011 óta folyamatosan követem az Egri Csillag göröngyös útját. A még mindig nem teljesen elismert Bikavér okán sokan kételkedtek az új brand sikerében, de abban mindenki egyetértett, hogy fehér fronton megújulásra van szüksége a borvidéknek. A  Bikavér párjaként olyan száraz fehér házasítást szerettek volna létrehozni, ami magában hordozza a borvidék értékeit, arculatát.

 

Az évek során egyre több pincészet csatlakozott az Egri csillag készítőinek soraiba. Mára akár sikertörténetnek is nevezhetnénk, hiszen az aszú és a Bikavér után az ország harmadik legkeresettebb bormárkájává vált. Évi egymillió eladott palackjával számos vetélytársát így: a BalatonBort, a Fuxlit, de még a Villányi Franc-t is maga mögé utasította.

forrás: Egri Csillag facebook

forrás: Egri Csillag facebook

Sajnos az élet nem ilyen egyszerű és a kétkedők aggodalmai is beteljesülni látszanak. Itt nem a borászok felkészültségére, tehetségére, inkább a laza borkészítési szabályokra utalok, ami miatt közös stílus és arculat nélküli márka jött létre. A termelők még mindig nem tudják, hogy kedves nőies, vagy karakán férfias bort kellene alkotniuk.

 

Egerben

Idén 2018. április 27 – május 1. között rendezték meg az Egri Csillag Weekendet. Ide Lőrincz György, Gál Tibor és Csutorás Ferenc meghívására látogattunk el, hogy betekintést nyerjünk az Egri Csillag tekervényes útvesztőjébe.

 

Túránk a  St. Andrea Pincészetben Lőrinc György vezetésével indult. A filozofikus borász alázatossága, munkájába vetett hite szinte mindenkit megérintett. A sok nehézség ellenére hisz a borvidék jövőjében, a közös összefogásban, annak erejében. Mesélt azokról az egyeztetésekről, amiknek során jobb minőséget, tisztább, átláthatóbb szabályozásokat érhetnek el.

Gál Tiborral a Fúzió borbárban beszélgettünk. A fiatal borász a múlt berögzött örökségét hátrahagyva teljesen új felfogásban képzeli el a következő évtizedeket. Meglátása szerint a dűlőkhöz kellene kötni a szőlőfajtákat.

A nap második felében Csutorás Ferenccel kiegészülve dűlőtúrán vettünk részt. A nagy tudású borász vezetésével bejártuk a Síkhegy zegét-zugát, s közben rengeteg értékes információval gazdagodtunk.

Látogatásunk a Dobó téren az Egri Csillag Weekendjén fejeződött be, ahol a termelők Egri Csillag borainak változatos repertoárját kóstolhattuk végig.

forrás: Egri Csillag facebook

forrás: Egri Csillag facebook

Röviden a borstílusokról

Az Ostorosbor könnyű, enyhén zöldfűszeres, citrusos bort készít.
A korábbi nagy potenciálból visszavéve a St. Andrea Pincészet inkább a változatos aromákra próbál koncentrálni.

Gál Tibor a fiatalabb generációt megcélozva a gyümölcsösebb ízvilágot helyezi előtérbe.

A Tarjányi Pincészet a borvidék erejében bízva főleg a nehéz hangsúlyú Gand Superior borokban hisz.

Csutorás Ferenc csak Kárpát-medencei fajtákban gondolkodik.

A felsoroltakon kívül még rengeteg különbség adódott a /classic, superior, grand superior/ kategóriák között.

A sokszínű stílus kavalkádban azért örömmel tapasztaltam, hogy a borászok többsége szívesen használ hárslevelűt. Jövőben a fajta akár a házasítás vezéregyénisége is lehetne.

Úgy gondolom, az egri vár őrzőihez hasonlóan az Egri Csillagok készítőinek is kemény csatát kell megvívniuk ahhoz, hogy igazi győzelmet arassanak. Ehhez a szorosabb összefogás és arculattervezés szükséges.

Köszönet a meghívásért és a színvonalas programért.

Kundermann Gergely