Vinometer – egy új mobilalkalmazás a borkóstoláshoz

Bemutatkozik a Vinometer mobilalkalmazás… Láttunk már hasonló próbálkozásokat, kíváncsiak vagyunk, hogy mennyire elszántak a rögös úton…

Elindult…

Budapest, 2018. május 8. – A mai napon megjelent Vinometer mobilalkalmazás, amely a borszerető közönséget először május 11-13. között a már hagyományosnak mondható nyárköszöntő borünnepen, a Rosalia Fesztiválon fogja segíteni borélményeik megörökítésében és a Liget Bora versenyen a legnépszerűbb rozé megválasztásában.

„A Vinometerben többféle szempontrendszer alkalmazásával lehet kóstolási jegyzetet készíteni, így a borszakértők és a borkedvelő fogyasztók számára egyaránt hasznos eszköz lehet. Különböző felhasználók és különböző helyzetek más-más borértékelési módszereket kívánnak meg. Mi igazodunk az igények sokszínűségéhez͟– nyilatkozta Varsányi Benedek, a Vinometer egyik alapítója.Borszakírók, sommelier-k, borbeszerzők, tanulók és lelkes borfogyasztók különféle szempontok szerint írják le, illetve pontozzák a borokat attól függően, hogy egy adott bortanfolyamról, borfesztiválon való kóstolásról, étel-bor párosításról, borversenyen való értékelésről, vagy egy hétköznapi borozásról van szó.

 

Sablonokkal…

A Vinometerben a kóstolási jegyzet sablonok folyamatosan bővülő készletéből lehet válogatni. Bármilyen kóstolási módszertant választ a felhasználó, a jegyzetelést új szinten folytathatja. „A Rosalia alkalmából készítettünk egy egyedi ’Rosalia – Liget Bora’ jegyzet sablont, amelyet kifejezetten rozé borokra hangoltunk͟– említette Varsányi, hozzátéve, hogy –„ebben közérthetőbb fogalmakat használunk, hogy azok a borfogyasztók is bátran használni tudják, akik nem tanultak a borokról. Meggyőződésünk, hogy a borkóstolás mindenki számára érthetőbbé tehető͟. A Vinometer több egy hasznos elektronikus borjegyzetfüzetnél: egyben ösztönzés és fórum a párbeszédre – szakmabeliek között és a borfogyasztók irányában is –arról, hogy hogyan jellemezzünk és értékeljünk borokat. „Magyarország kiváló kiindulópont egy ilyen kezdeményezés számára: a bor hagyományosan is a kultúránk része, bővül a választék a jó minőségű borokból, és a borfogyasztók többsége egyre inkább érdeklődik is a borok iránt͞– hangsúlyozták az alapítók. A mobilalkalmazás magyar és angol nyelven is használható, de a nemzetközi megjelenésre a csak magyarországi felhasználási tapasztalatokon alapuló továbbfejlesztést követően, várhatóan az év második felében kerül sor.

 

Egyelőre csak iOS alkalmazás…

A Vinometer iOS alkalmazás első verziója ingyenesen letölthetőa getvinometer.com weboldalon keresztül vagy közvetlenül a App Store-ból. A Liget Bora szavazás a Rosalia ideje alatt webes felületen is elérhető lesz. A mobilalkalmazással és a Rosalián való jelenléttel kapcsolatos naprakész információért kövesse a Vinometert a facebookon, illetve látogassa meg a Vinometer standját a fesztiválon.