Archívum

A hungarikum és a modern technológia találkozása a Béres Szőlőbirtokon

2009. október 4. – szöveg és képek: Nyulasi Gábriel

Végy egy sikeres családi vállalkozást, adj hozzá hazafiságot, és az egészet helyezd a Tokaji borvidékszívébe. Ez a Béres Szőlőbirtok és Pincészet rövid receptje. Az 1970-es évek elején Id. Dr. Béres József legendás találmánya, a Béres Csepp tette ismertté a nevet, mely mára már fogalom.

(részletek a címre kattintva)

Ahol még a sárkány is otthon érezte magát – Szent György-hegyi látogatás a Nyári Pincénél és a 2HA Szőlőbirtokon

2009. október 10. – szöveg: Nagy Zita, képek: Nyulasi Gábriel

Utazásaim során meglehetősen sok heggyel találkoztam már, de a Balaton-felvidék tanúhegyei mindig különleges érzést váltanak ki belőlem. Gyermekkori nyári délutánok, árnyakat vető lombok, fülre akasztott cseresznyék, esti tüzek és nyársakon kunkorodva sülő szalonnák… Éppen ezért nagy öröm ragadott el, amikor Borstaféta rovatunk egyik korábbi vendége, Nyári Ödön invitált bennünket egy kis ismeretbővítésre a bazaltorgonás tanúhegyre.

(részletek a címre kattintva)

A bor nem ismer határokat – Felvidéki bortúra a Drozdík Pincészetben

2009. október 3.

Az ihatóbb Magyarországért stábja jól megérdemelt nyári szabadsága előtti utolsó túráját a Felvidékre szervezte. Első olyan utunk volt ez, amelynek során átléptük az országhatárt, de szinte csak jelképesen, hiszen végső úti célunk, Kéménd – bár Szlovákiában található – lakossága túlnyomórészt magyar.

(részletek a címre kattintva)

Két Grand Cru találkozása – Bordeaux-i vörösben és tokaji aranyban a Gundel bálterme

2009. október 2. – Nyulasi Gábriel

Milyen megtapasztalni egy borfajta kilenc évjáratának rezdüléseit? A közös bemutatót a Chateau Cos d’Estournel és a Tokaj-Hétszőlő Szőlőbirtok tulajdonképpeni egyesülése adta, mivel a francia Domaines Reybier cég, mely a bordeaux-i birtok tulajdonosa, nemrég Tokaj-hegyalján is gazdává vált.

(részletek a címre kattintva)

Kreinbacher József, aki újjávarázsolta a Somlót

2009. szeptember 29.

A Somlón járva még nem találkoztunk személyesen Kreinbacher Józseffel, ám a hegy őrzi keze munkáját. Vaskeresztesen született, majd Németországban tanult, és indította el karrierjét. Dicséretes módon itthon, a Somlón fektette be szabad tőkéjét. Nagy léptékű fejlesztésekbe kezdett, a milliárdos mélyépítő mérnök ugyanis presztízs-borászatot kíván létrehozni.

(részletek a címre kattintva)

Beszél Ön borul? – Alapfokú „nyelvi” kurzus a Borkollégiumban

2009. szeptember 20. – Nagy Zita

A július eleji rekkenő hőségben kerekedtem fel, hogy részt vegyek a Borkollégium alapfokú WSET borismereti képzésén. Kellemes volt a kinti aszfaltolvasztó forróság elől a belváros szívében található Vármegye Galéria hűvösébe húzódni, ahol profizmust tükröző környezet, precízen előkészített terep várta a tudásra, a borok megismerésére, megértésére szomjazókat.

(részletek a címre kattintva)

A Meleges hegyen jártunk – A 6. Neszmély Hilltop Borünnep hangulata

2009. szeptember 18. – Nyulasi Gábriel

A 6. Neszmély Hilltop Borünnepre tulajdonképpen a pesti Dob utcai Doblo borszaküzletből vezetett az utunk, hiszen pár nappal a rendezvény előtt itt tartották meg az esemény sajtótájékoztatóját. Sosem jártunk még Neszmély környékén, de most már bátran ajánljuk mindenkinek!

(részletek a címre kattintva)

Laposa József, a pannon táj igaz krónikása, és a bazaltbor megteremtője

2009. szeptember 17.

Laposa Józsefhez került a borstaféta – bevallom számomra ez külön öröm volt, hiszen első nagy bortúránk is hozzá vezetett. Titkos vágyam volt, hogy a hazai borélet kivételes egyénisége bekerüljön az egyre bővülő körünkbe. Szavaiban megtalálható a különleges érzékenysége, és a magyar borkultúra iránti elkötelezettsége.

(részletek a címre kattintva)

A Borfesztivál immár 18. alkalommal – Nagykorúvá vált a Budavári rendezvény

2009. szeptember 15. – Nyulasi Gábriel

Nemrég zárták le a rend kérlelhetetlen őrei a Várban az utolsó borkínáló bódék pultjait, ám az utolsó búcsúpohár édes cseppjeit még ott érezzük nyelvünk hegyén. 18. alkalommal rendezték meg a Budapesti Nemzetközi Bor- és Pezsgőfesztivált. Még az égiek is kegyesek voltak a Borfesztiválhoz, az időjárásra nem lehetett panasz. A hangulat is kiváló volt, szerdától vasárnapig koptatták a borisszák a Vár köveit pohárral a kézben. Aki komoly borismeret bővítő kóstolást akart véghezvinni, az délelőtt látogatott ki, a duhaj kedvű mulatós kortyoknak pedig az este kedvezett leginkább. Idősebb vagy gyerkőc, férfiú vagy asszonyság, és egyéb kategóriák – melyeket már nem sorolok – egyszóval mindenki jó érezhette magát Buda várában. Minderre álljanak itt tanúbizonyságul ezek a képek.

(részletek a címre kattintva)

Spontán kóstolás Móron – Villámlátogatás a Bozóky Bormúzeum és Pincészetben

2009. szeptember 3. – Nyulasi Gábriel

Ha Mór, akkor Ezerjó! Az Ezerjó bizony ezerszer jó, ráadásul mindig is a markáns és egyben fineszes borok híve voltam. Igazán mélyrehatóan egy adott fajtát nem lehet megismerni máshol, csakis a szülőhelyén. Rövid kutatómunka után – néhány borbarát útbaigazítása után jöhetett a villámtúra. Buszra pattantam, és két óra múlva máris a pince előtt álltam.

(részletek a címre kattintva)