A Tudás borai 2015-ben

2015. április 26. – Az ihatóbb Magyarországért

Idén hatodik alkalommal rendezték meg a Magyar Tudományos Akadémia Bora cím elnyerésére kiírt bormustrát, amelyet ez évben is minősített országos borversenyként hirdettek meg. Bíztak abban, hogy a zsűri által kiválasztott borok elnyerik mind az Akadémia köztestülete, mind pedig az Akadémiai Klub tagjainak, valamint világ minden tájáról érkező vendégeik tetszését.

Miért jó az MTA borának lenni?

A tudomány és a bor megtalálta egymást, és milyen kellemes hatásai lehetnek, ha a külföldi nagy koponyák jó magyar borokat kortyolhatnak az itteni konferenciák alatt. Ez kérem tudományos bordiplomácia, és a dolog működhet úgy is, hogy a magyar tudósok kiviszik idegenbe a díjazott borokat megmutatni. A nyertes borok felkerülnek az Akadémiai Klub éttermének borlapjára, önálló ajánlatként e borokat ajánlják az Akadémián szervezett rendezvényekhez a nyertes borokra vonatkozóan a borász és a pincészet használhatja a Magyar Tudományos Akadémia Bora 2015 címet.

45-ből 110…

45 magyar pincészet és borászat 110 bora közül választották ki azt a hetet, amely egy éven keresztül viselheti “Az MTA Bora” elismerő címet. Felső kategóriában fehér-, vörös- és desszertborokat, középkategóriában pedig száraz és félszáraz, illetve félédes és édes fehérborokat, valamint száraz vörösborokat és rozékat rangsoroltak a bírálók.

A Bizottság

A bírálóbizottság elnöke Freund Tamás akadémikus, az MTA alelnöke, a Magyar Bor Akadémia tagja volt. Az alelnöki posztot Niszkács Miklós újságíró, a Magyar Bor Akadémia alelnöke töltötte be, tanácsadóként pedig Sánta Zoltán, a Borkollégium lektora működött közre a versenyben. A bizottság tagjai voltak: Csizmadia András borszakértő, gasztrofilozófus, Geiszt Miklós, az MTA doktora, a Semmelweis Egyetem Élettani Intézetének egyetemi docense, Hajós György, az MTA doktora, Nagymarosy András az ELTE TTK Általános és Alkalmazott Földtani Tanszék egyetemi docense, Nusser Zoltán akadémikus, valamint Szabó Attila, az MTA doktora.

A kategóriák győztesei

KÖZÉPKATEGÓRIA

száraz/félszáraz fehérborok első helyezettje

1. helyezett és „Az MTA Bora 2015” cím nyertese

Petrányi Pince

Csopaki Olaszrizling 2012

KÖZÉPKATEGÓRIA

Félédes/édes fehérborok első helyezettje

1. helyezett és „Az MTA Bora 2015” cím nyertese

Pelle Pince

Zsófia Cuvée 2012

KÖZÉPKATEGÓRIA

Vörösborok első helyezettje

1. helyezett és „Az MTA Bora 2015” cím nyertese

Takler Borbirtok

Szekszárdi Merlot 2012

KÖZÉPKATEGÓRIA

Rozéborok első helyezettje

1. helyezett és „Az MTA Bora 2015” cím nyertese

Szöllősi Pincészet

Szöllősi Rosé 2014

FELSŐ KATEGÓRIA

Vörösborok

ARANYÉRMES és „Az MTA Bora 2015” cím nyertese

Mayer Pince

Mayer Kopár Cuvée 2011

FELSŐ KATEGÓRIA

Fehérborok

Aranyérmes és „Az MTA Bora 2015” cím nyertese

Nyári Pince

Szent György-hegyi hárslevelű 2013

FELSŐ KATEGÓRIA

Desszertborok

Aranyérmes és „Az MTA Bora 2015” cím nyertese

Patricius Borház

Patricius Tokaji 6 puttonyos Aszú 2006