A „BOR” nem csak borászoknak – Az átfogó Boratlasz

2008. január 22.

A „BOR” című könyv átdolgozva, bővítve ismét megjelent a VINCE Kiadó gondozásában. A változtatott borítóval változatlanul esztétikus, lenyűgöző a második újszülött, legalább is súlyát illetően (közel 3,7 kg), tartalmát tekintve szinte mindent tartalmaz, ami a borral kapcsolatos ismeretekhez egy kezdőnek, vagy egy borhoz értőnek  szükséges lehet.
A gazdagon illusztrált borkönyvet francia, angol, német, spanyol, héber és egyéb nyelvű kiadások után, magyarra fordítva a VINCE Kiadó www.vincekiado.hu gondozásában először 2004-ben jelentették meg, akkor is az év végi ünnepekre időzítve. Nemzetközileg is sikerkönyvnek tartott BOR könyv terjedelme, tömege miatt is több mint kézikönyv, de útikönyv, boratlasz is egyben. Szerkesztője; André Dominé és szerzőtársai teljességre törekedtek, és egy nem miden napos lexikális művet hoztak életre, amit most átdolgozottan, minden nap újra forgathatunk 928 oldalon keresztül, megismerve a nagyvilági borok leírásait.

A laikusoktól a szakemberekig jól érthető, olvasmányos stílusban megírt szakkönyvnek is beillő, borvidékeket, kastélyokat, birtokokat bemutató jellegzetes fényképekkel, 150 bortérképpel, borcímkékkel, gazdagított „borlexikont” nevezhetjük tehát borszakkönyvnek is. A bor könyv tartalmazza, az újonnan felfedezet borvidékeket, angliai, indiai, japán, kínai stb. borok bemutatásával.
Ideális borkönyv azoknak, akik a bor alapismereteken túl bővebben szeretnének tájékozódni az ételekhez illő borokról, szőlőfajtákról, vagy éppen a bor, mint az emberi kultúrát kísérő italára, a történelmi hódító útjára kíváncsiak. A bor sok ország nemzeti itala, jelképe, büszkesége, aminek élvezete, egészségvédő hatása is kiderül a könyvből. Az európai, tengerentúli és más újvilági borokat, valamint a modern borászati technológiákat is megismerhetjük a biológiai- és környezetbarát szőlőtermesztés mellett. A függelékben, szójegyzékben, tárgymutatóban minden ebben a hatalmas munkában leírt név, szakszó könnyen megtalálható.

Ezt a könyvet dicsérni, méltatni bátran lehet, de ha kimaradt valami belőle az a szűk keretek miatt történt, mert a szerzők ragaszkodtak az eredetiséghez. Egynéhány fejezet még gazdagabb és aktuálisabb lehetett volna, de azért Magyarország az első helyen van a bor tekintetében, annak ellenére, hogy nem lehetett teljes ismertetőt adni az eredeti szöveg miatt.  Aki belelapoz a könyvbe garantáltan nem fogja egyhamar letenni, bár súlya miatt úgyis ezt kell tennie. Ezt a „Bor” című világhírű könyvet célszerű minden borásznak, vendéglátónak, sommeliernek és borkedvelőnek megismerni, és bátran ajánlani azoknak, akik csak most kezdenek ismerkedni a bibliai ital mai változataival ebben a szinte minden modern ismeretet tartalmazó, mondhatni; a borok kultúr- és kortörténeti gyűjteményes „bibliájában”.
A „BOR” könyv ára (12 000 Ft), ugyan felveszi a versenyt néhány „elpusztításra ítélt” és túlárazott boréval, ugyanakkor beltartalmi értékével maradandó élményt nyújt a mindennapokra.
Lejegyezte:
Sárkány Péter (SP)