Őszi Bormozikkal indítottuk a szezont

Elkezdeni a szezont, újra bormozizni, mert újra itt az őszi idény, ráadásul duplázva…

A következő, október 17-i Magvető BorMozi elérhetősége: katt ide!

Ahogy a borítóképünkön is látszik csömöszölés is zajlott a pincészetben, a MaiNyúlban, amiből ott versenyt is űznek, III. Galaktikus csömöszölőverseny néven. Érdemes csekkolni a MaiNyúl facebook oldalát, mert szavazás zajlik a legjobbakról: katt ide!

Nyulasi Gábriel István írása

Egy őszi találkozás, amely mindent megváltoztat…

A férfi a vonatról –  L’homme du train – Patrice Leconte rendezése (2002. 89 perc) A film 2002-ben elnyerte a Velencei Filmfesztivál közönségdíját a „legjobb film” és a „legjobb színész” Jean Rochefort kategóriában. A másik férfi főszereplő, Johnny Hallyday francia rock and roll és pop énekes és színész volt, akinek nevéhez fűződik rock and roll Franciaországban való térnyerése. Filmünk receptúrája nem túl bonyolult. Jön a férfi a vonattal és találkozik a másik férfival a kisvárosból. A találkozás véletlenszerűen jön létre, viszont a hatás elementáris. A kikopó haramia beindítja a nyugdíjas tanárt és a gengszter pedig irodalmi finomságokat vesz fel. 

Egy frappáns indítás a Velencei tó partjáról

Nagy Gábor kiváló minőségű borokat készít családi birtokán Pázmándon a Velencei tó partján, az Etyek-Budai borvidéken.

Nagy Gábor Családi Szőlőbirtok Sauvignon blanc 2023 (Etyek-Budai) Érett sauvignon blanc, trópusi gyümölcsös és egres, elegáns, bodzába hajló illatjegyek. Semmi túlzás, semmi túláradó parfümösség. Egyensúly a javából, könnyű és friss, citrusos savak, pompás illat, szép test. Mi kell még? Ez egy nagyon jó indítás volt és hihetetlen, de igaz, szóval a bor egy félév alatt még jobb lett! Mélyültek az ízek, zamatok, tényleg az év egyik kiemelkedő magyar sauvignon blanc-ja! 

Ékkő Borműhely Napszülött Olaszrizling 2023 (Balaton-felvidék)

Egy igazi őszi ékköve volt a sornak

Az ÉKKŐ Borműhely egy “egyszemélyes pincészet” a balaton-felvidéki Szentbékkállán, ahol Halmosi Áron készíti egyedi, izgalmas, organikus borait Olaszrizling, Szürkebarát, Chardonnay és Pinot Noir fajtákból, összesen 2,5 hektáron. A szőlő művelése során nem használ gyomirtót, műtrágyát és szervetlen hatóanyagokat, a borokat természetesen erjeszti és érleli.

“Hitem szerint a bor gyógyír testre és lélekre, hagyomány, művészet, kultúra, nemzedékről nemzedékre öröklődött tudás. Munkásságom számomra szent hivatás, örömteli alkotás, gazdag életút, mely remélem, boraimban is megmutatkozik.”

Szentbékkálla és Köveskál között az Öreg-hegy déli oldalán található a 27 éves Olaszrizling és Chardonnay ültetvény, amelyet 5. éve művelek kizárólag szerves módon, mindkét bor ennek a terméséből készült. 2023 is adott feladatot bőven: a május-június esős időszakai a növényvédelemben tett próbára minket, majd augusztus 28-án egy jégeső tarolta le a szőlőket. Hála Istennek maradt termés a tőkén, a sérült bogyók szépen beszáradtak a következő 2 hétben, így 09.08.-án a Chardonnay-t, 09.14.-én pedig az Olaszrizlinget tudtuk szüretelni (20,5 MM°).

Mindketten tartályban erjedtek természetesen, segédanyagok hozzáadása nélkül, időnként hűtéssel tartva a 15-18  °C hőmérsékletet. Az olaszrizling kierjedés után (mivel a Napszülött nem natúr bor) fejtve, kénezve lett, majd tovább érlelődött tartályban, 2024 június végén került palackba. Minden borunk kap egy kis “éteri pluszt”: a címkén egy vers, egy rezgőrajz, illetve az erjedés alatt a pincében folyamatosan hangzó zene a harmónia tökéletességét hivatott elérni.

Ékkő Borműhely Napszülött Olaszrizling 2023 (Balaton-felvidék) Közepes citromsárga megjelenés, pohárban pörgetve már érződik, hogy nem kispályás játékos. Illatban egy lassan kibomló, réteges bokrétát kapunk. Grapefruitos, citrusos indítás, édeskönyény, lime, nyári alma a roppanós fajtából, megmutatkozik a fiatalos lendület az orrban is. Aztán jönnek a sós, meszes, füstös ásványos rétegek. Ehhez a borhoz idő kell, még az útjának az elején tart…

Csömöszöltek I.

A következő, október 17-i Magvető BorMozi elérhetősége: katt ide!

Spontán őszi zengés Mórról

Spontán Pince, Mór, Törő Lackó – Egy új borospincével színesedett a Hársfa utca, ahol spontán is jól érezhetitek magatokat. A fajtáról, amit kóstoltunk:  Király Ferenc állította elő az ezerjó és bouvier keresztezésével 1951-ben. A Zengő (szinonim neve: Badacsony 8) 1982 óta egy államilag elismert szőlőfajta. A bor 2/3-ad része fahordós. Spontán Pince Zengő 2022 (Mór) Ott erjedt és fél évig át erjedési vastag seprőn volt, aztán kifejtettem és ugyanabba vissza ment még fél évre. Az 1/3 rész tartályban erjedt, Spontán. 1 év után házasítottam össze a két verziót és rá 3 hónapra palackba került. Palackozáskor lett először és utoljára szűrve és kénezve. (25 mg/l)

Spontán Pince Zengő 2022 (Mór)

A móri savak jeles képviselője egy természetesen szépen zengő Zengő! Van benne kraft már a pörgetésnél is látszik a test. Krémes lime, narancshéj, szőlő, érett alma lendületesen pici sóval, krétával a háttérben. Nyomokban egy kis ánizs és koriander is felbukkan jelzésértékűen. Nagyon jóivású, még egy kortyot kíván az ember, milyen jó, hogy természetes és egyben kellemes fogyasztani. Izmos, vibráló és természetes bor Mórról a Spontán Pincétől! Most egy kis karamellás felhangot is kapott, nem bántuk!

Csömöszöltek II.

Őszi siller Berecz Jancsev Barbarától

Vácszentlászlói vadonatúj kezdeményezés, az instáról értesültünk róluk. A boraink attól olyan egyediek, hogy nem saját szőlőterületen termesztett szőlőből készítjük, hanem gondosan válogatjuk ki a Mátrai borvidék legjobb szőlőfajtáit, amiből úgy gondoljuk, hogy abban az évben a szőlő aktuális adottságai miatt különleges bort lehet készíteni a rá jellemző tulajdonságokat megtartva és kiemelve minél kevesebb beavatkozással.

BJB Lago Winery Cabernet Sauvignon Siller 2023 Gyönyörű siller! Végre egy olyan siller, amelyik nem egy kompromisszumos nehezebb rozé. Sokan ezt a biztonsági játékot játszák, egy sötétebb rozé és kész. Sajnos ezzel sokan ártanak az amúgy is sok sebből vérző siller kultúrának. Végre egy igazi Siller, három napig volt a héján…Gyönyörű siller, már a színe is szép, mint egy higítatlan szamócaszörp. Illatra érett ribizli, korai cseresznye, eper, kis feketebors, vérbő siller. Pici tannin érzet is van benne, kerek történet. Igazi gasztrobor is egyben, egy jó pörkölt mellé, magyaros ételeket kíván. A siller továbbra is kiválóan muzsikált ez bizony nem egy egynyári kaland!

BJB Lago Winery Cabernet Sauvignon Siller 2023

Őszi Könnyűvér

Köllő Zsolt Pincészet  – Kis családi borászat, maga a pince az Etyek-Budai borvidéken, a pázmándi szőlő-hegyen található. Első évjáratot 2015-ben készítették, majd a következő év igazán sikeres borai lendítették őket túl a kezdeti „nehézségeken”. A borok készítése során céljuk a dűlők, a termőhelyek egyéniségét hangsúlyozni, minél jobban megismerni azokat.  Az eredményeik azt igazolják, hogy mind a könnyedebb fehér- és primőrborok között, mind pedig a testesebb érlelhető vörösborok között is jó úton járnak. Már 2020-ban is Könnyűvéreztünk: katt ide!

Köllő Zsolt Pincészete Könnyűvér 2023 (Etyek-Budai) 

Köllő Zsolt Pincészete Könnyűvér 2023 (Etyek-Budai) 

A Könnyűvér a pázmándi borászok közösségi bora, száraz, könnyed vörösbor, amely házasítás, pázmándi szőlőből, pázmándi pincében készül. Az alapja kékfrankos, ennek aránya 60-80% kell legyen. A házasítási partnerek tetszőlegesen válaszhatóak. A bor pórusmentes edényben erjed és érik a primer gyümölcsaromák megőrzése érdekében. A fahordóban történő erjesztés vagy érlelés nem megengedett. Célunk a könnyen ihatóság, jó savak, relatíve alacsony alkohol és az intenzív gyümölcsaromák.

Csömöszöltek III.

Sikerült megvalósítani a célkitűzéseket, igazán könnyű, gyümölcsösen zamatos bort sikerült alkotni Köllő Zsoltnak is. Ribizlis, meggyes, fahéjas, szegfűszeges könnyedséggel varázsolja el a fogyasztót ez a bor. Mini tannin, már-már a sillerek világát idézi. 

Intenzív őszi ősi Laska

Hogy miért is „Itt és most”? Ez arról szól, hogy itt és most élünk, egyetlen életünk van, foglalkozzunk avval ami szenvedélyesen érdekel minket. Itt és most, mert nincs másik lehetőségünk, nincs másik életünk. Merjünk nagyot ugrani, ha tényleg akarjuk, a sors adni fogja a lehetőségeket. Mi kiváló bort szeretnénk készíteni kompromisszumoktól mentesen, olyat, amit mi magunk szeretünk. Újrakezdők vagyunk, nem születtünk borászcsaládba, Budapestről költöztünk Gyöngyöspatára, hogy avval foglalkozhassunk, amiben hiszünk. Az itt és most azért is fontos, mert a civilizált ember számára egyre ritkább és nehezebben elérhető állapot a „mostban lét”, túl sokat gondolkodunk és mérlegelünk, keveset élünk. Olyan bort szeretnénk készíteni, ami picit hozzásegíthet ahhoz, hogy egy pillanatra kiragadja a fogyasztót a mindennapjaiból és segítse megélni és átélni a pillanatot.” Mátrai újhullám – Borrajongó

Itt és Most Pince Laska 2022 (Mátrai Borvidék) 

Itt és Most Pince Laska 2022 (Mátrai Borvidék) 2020-ban telepítettünk 1850 db laska oltványt a Gereg dűlőben lévő területünkre. A szaporítóanyagot 2019-ben gyűjtöttük Szentesi József ültetvényéről Nadapon. A 2020-as a szűz termés volt. A feldolgozás hagyományos, bogyózás után kádon héjon erjesztés napi 2-szeres macerálással. 3 hét után kierjedt, préselés fakosaras préssel. Ülepítés után használt francia hordókban almasavbontás, majd 1 év érlelés után palackozás. További fél év érlelés palackban.

Gyönyörű a bor, már a pohárban is rubintos színe, beltartalmára utaló visszacsurgása is mutatja, hogy nem mindennapi élmény. Orrban füstös meggyes, sós, borsos, áfonyás, málnás aromák melyek zamatban is megjelennek. A savak játékában erős a bor, a tannin leheletnyi. Kerek, feszes és intenzív a bor. Jó, hogy vagy laska, várjuk a további évjáratokat.

Csütörtöki nyertesek

Őszi bikavérzés

„A jó bor a lélekhez szól” A Szuromi Családi Birtok 20 éves múlttal  nagy odafigyeléssel és hatalmas alázattal gazdálkodik az egri borvidék területén Észak-kelet  Magyarországon, a Bükk hegység lábánál.” Úgy, mint a jó zenénél, nem utánozni, nem feldolgozásokat játszani szeretnénk, hanem egyedi, ránk és a termő tájra jellemző borokat a világra hozni.” Ezért időt, energiát nem kímélve minden nap a lehető legjobb minőség elérése a cél, legyen az egy hordó tökéletes kimosása vagy egy jól elkészített házasítás.

Csömöszöltek IV.

Szuromi Misi Superior Kékfrankos 2021 (Eger) Hogy készült a bor? A szőlő (2003-as telepítés) az andornaktályai Rózsahegy dűlőről származik. 2021 október közepén lett szüretelve, teljes érésben 23-as mustfokkal. 4 hetes erjesztés, zártan, kóracéltartályban. 16 hónap fahordós érlelés, 300 literes magyar tölgyfahordóban. Kirobbanó formában van ez a kékfrankos, igazi punkos svunggal hódítja meg az embert. Dübörögnek az érett, feketebogyós erdei gyümölcsök áfonya, szeder és jön a meggy és a szilva is. Finoman támaszt a hordó, masszív, de cseppet sem túlzó. Szépek a tanninok, jó a szerkezet. Izmos, vibráló bor. Fiatalos tétel, van még ideje! Még mindig bombaformában a bor!

Pénteki nyertesek

Férfi a vonatról dupla befejezéssel

Milyen legyen egy film befejezése? Elvarrni a szálakat vagy nyitva hagyni egy felütéssel a befejezést. Sok példát láttunk mindkét verzióra. BorMozis filmünk egy dupla befejezéssel zárja az élményt. Mondhatnánk mai divatos kifejezéssel, hogy egy multiverzumos kanyarral többet rakott rá a rendező az alkotásra. A végén Monsieur Manesquier a nyugalmazott irodalomtanár meghal a műtőasztalon, Milant a gengsztert pedig szitává lövik a bankrablás közben. Itt le is zárulhatna a sztori, de a rendező megtoldja még egy jelenetsorral amelyben mindenki újjáéled és helyet cserélnek. Elkezdik egymás életét élni. Egyesek szerint ez már egy felesleges rész, ám szerintünk érdekesen színesíti az alkotást. Vehetjük úgy is, hogy ez a műtőasztalon haldokló ember vágyteljesítő álma. 

Csütörtöki Borsor

Az este közönségnyertes bora: Nagy Gábor Családi Szőlőbirtok Sauvignon blanc 2023 (Etyek-Budai) 

GRATULÁLUNK!

Dupla Őszi BorMozi

Rendeztünk egy Mini Őszi BorMozit is, (másnap, szeptember 13-án) ahol teljesen más filmmel és borokkal kedveskedtünk a közönségnek. Azaz egy átvezető bor volt, méghozzá a Könnyűvér itt is ott is kortyolható volt. 

ÉKKŐ Borműhely Chardonnay Petnat 2023 (Balaton-felvidék)

Mini Őszi BorMozi Ékkő Pét Nat

ÉKKŐ Borműhely Chardonnay Petnat 2023 (Balaton-felvidék) Az erjesztése hasonlóan indult, mint az olaszrizlingé, a cukorfogyást laborban folyamatosan ellenőriztük, így 16 g/l körüli maradék cukortartalommal lett pezsgőspalackba töltve 09.28-án finomseprővel, kénmentesen. A palackban szárazra erjedt, pici túlnyomás van benne, ezért a nyitása kicsit “tovább tart”, de megéri a natúr, telt, krémes zamatokért. Kereskedelmi forgalomban nem kapható, csak a pincészetnél. Valóban krémes a petnatunk, barackos, almás, citrusos főbb aromák mellett megjelennek a termőhelyi ásványosság füstös-sós kovaköves villanásai. Jól jönnek a bubik, közepes finomságúak, legalább egy 10 percig kellett “fárasztani”, amíg ki tudtuk bontani. A bontáshoz a már jól bevált “szeget a koronazárba” módszert alkalmaztuk. Jól összeért krémes, terroir petnat a Balaton-felvidékről.

Míg az előző napon egy könnyedebb, friss sauvignon blanc nyert az elejéről, addig a másnapi bormozin az utolsó bor nyert!

Pénteki Borsor

Az este közönségnyertes bora: Gere Attila Pincészet Villányi Franc 2018 (Villány)

GRATULÁLUNK!

A következő, október 17-i Magvető BorMozi elérhetősége: katt ide!

(Ha tetszett a cikkünk, és érdekelnek a magyar borok, sörök, pálinkák, koktélok (#italok) alkalmanként gasztronómiával, (#ételek) és mindenféle kapcsolódással (#kultúra) és nemzetközi kitekintéssel és szeretnél értesülni további hírekről, eseményekről, játékokról, egyedi beszámolókról, akkor csatlakozz Az ihatóbb Magyarországért közösségéhez (vagyis lájkolj minket) a facebookon: ide klikkelve! )