Rosalia Borpiknik 2024-ben

A Rosalia Borpiknik mindig kedves marad számunkra, a legnagyobb merítés a rózsaszínű gyümölcsös borokból…

Nyulasi Gábriel István írása

Családbarát Rosalia

Piknikeztünk a füvön, gyermek után futás, móka-kacagás mellett most kevesebb idő jutott a borokra. Azért néhány boros standot is felkerestünk a ragyogó vasárnapi napsütésben. Kicsit nyugodtabb nap a Rosalián, tényleg sok család volt kint, sok lurkó (a rengeteg kutyus mellett) szaladgált a ligeti pázsiton.  

Gyönyörű borokkal készültek Gálék, már idén is sok-sok díjat bezsebeltek. Rögtön az első bor a bubis, Jóbarát Gyöngyözőbor 2023-as Vinagora Champion díját nem véletlenül nyerte. Nagyon könnyed, jó bubikkal, gyönyörű savakkal, citrusokkal egy elegáns frissítő borocska. 

Gestas-Gál Zsuzsanna a Gál Szőlőbirtok és Pincészettől

Gestas-Gál Zsuzsanna a Gál Szőlőbirtok és Pincészet munkatársa válaszolt kérdéseinkre

Milyen volt a Rosalia? 

Nagyon szuper volt a szombat, jó volt a hangulat és a meg- megeredő eső ellenére sokan látogattak el a fesztiválra. Nem tántorította el a kóstolókat a változékony időjárás.

Jóbarát Gyöngyözőbor 2023-as

Voltak annyian, mint tavaly vagy tavaly előtt?

Bőven, sőt számunkra rekordot döntött a rendezvény, nagy volt irántunk az érdeklődés.

Nem lehetséges, hogy most a jobb pozíció is befolyásolta a közönség érdeklődését? Nem mindegy, hogy hová kerül a standotok…

Rengetegen jöttek úgy kóstolni, hogy valamelyik barátjuk ajánlotta a borainkat. Célzottan jöttek, borversenyen elért eredmények vagy személyes ajánlás miatt.

1838 – Pezsgőpincészet – Szekszárd

Szeretünk új ízekkel, új borászatokkal is ismerkedni, így megnéztük az 1838-as Pezsgőpincészetet. Szimpatikus, amikor a nemes egyszerűség kerekedik felül egy pincészet névadásakor. Mi lehetne egyszerűbb és közérthetőbb, mint egy négyjegyű szám? Történetük kezdete 2013-ig nyúlik vissza. Ebben az évben vásárolták meg az első 0,25 hektáros szőlő területet a hozzá tartozó kis tanyával és pincével. Az első területük megvásárlásával jött az első szüret és az első boruk is, melyet azóta már 10 évjárat és területi terjeszkedés követett.

2021-es Extra Dry Rozé cuveé

Méthode traditionnelle eljárással készülnek a pezsgők a szekszárdi területen. Nekünk a 2021-es Extra Dry Rozé cuveé leginkább tetszett. Melyben a fajták aránya: 25% Pinot Noir, 25% Kadarka, 25% Kékfrankos, 25% Zweigelt.  Az érlelés: 18 hónapos + minimum 3 hónap utóérlelés. A dosage: 13 g/l Szép a bubiszerkezet és komplex a zamat. Elegáns epres, ribizlis illat pici élesztős toastos vonalakkal orrban. A savak is rendben amit kapunk illatban az jön ízben is ez a kettősség, melyben a gyümölcsös ízek keverednek az érettebb, élesztős jegyekkel. 

Borbélyéknál nem lehet mellényúlni, mindegyik boruk precízen folyékony Badacsony! A Tomaj (Rózsakő-Olasz rizling-Kéknyelű) 2023-as cuveé-t még nem is kortyoltuk idén, örömmel mutatkoztunk be egymásnak. Könnyed és játékos gyümölcsösségével és finom ásványosságával elvarázsolt bennünket. 

Borbély Tamás, a Borbély Családi Pincészet borásza válaszolt kérdéseinkre

Milyen volt a Rosalia? 

Nagyon jól sikerült a Rosalia az időjárás is kegyes volt hozzánk. Jöttek az emberek és fogyasztgatták a kiváló borokat. Most a vasárnapi naphoz képest is élénkebb az érdeklődés, úgy vesszük észre. Pörgős, beszélgetős, borozós napunk van. 

Borbély Tamás, a Borbély Családi Pincészet borásza

Tudom, hogy nehéz megítélni, de növekedett, csökkent vagy esetleg stagnált a piknik látogatottsága?

Szerintem többen vannak vagy minket többen találtak meg szépen fogytak a badacsonyi borok. 

Melyik borotok volt a legnépszerűbb a közönség körében?

Nyilván a rozé és a gyöngyöző bor jobban fogyott a rendezvény jellege miatt, említhetem még a Gabriella és Tomaj borunkat a friss vonalról. A hordós tételek közül a Kéknyelű és a Bácshegy fogyott a leginkább.

Bennünk volt a bubi, úgyhogy a Szentpéteri Borpincénél is pezsgővel kezdtünk a Vinagora 2024-es Champion díjas Chardonnay Méthode Traditionelle Blanc de Blancs Brut Pezsgő 2021-es tételével. Izmos bubik, a frissebb, gyümölcsösebb ízjegyek a könnyedebb irányba mozgatják az összképet. Citrusok, fehérhúsú öszibarack, roppanós nyári alma illatban és ízben is jönnek. Az érettebb, élesztős, kekszes jegyek a háttérbe húzódnak leheletnyit bukkannak fel. Összetétele: Chardonnay (40%) Generosa (30%) Rajnai rizling (30%)

Kurcz Kitti és Szentpéteri Flóra kezünkben a Chardonnay Méthode Traditionelle Blanc de Blancs Brut Pezsgő 2021

Szentpéteri Flóra, a Szentpéteri Borpince munkatársa válaszolt kérdéseinkre

Hogy élted meg idén a Rosaliát?

Nagyon jól éltük meg a Rosaliát, mint minden évben, nagyon hangulatos rendezvény. Sajnos az eső elmosta az elejét a pikniknek, de a szombat már jól sikerült. Nekem egy kicsit hiányérzetem van, nem szakadtunk meg. Máshol van idén a kiállító helyünk, de lehet, hogy az is belejátszik, hogy most kétszer nagyobb a standunk. Így két-háromfelé oszlik a munka, a látogatók tömege. Jók a borok, jók a kiállítók, ez a rendezvény mindig az egyik kedvencünk marad. 

Rosalia nekünk a legjobb nyárindító

Így kell nyarat indítani a Ligetben, jó Rosalia Piknikkel. Ez a rendezvény mindig is a szívünk csücske marad. Szeretünk Rosalia, jó itt lenni újra meg újra. Aki ott volt a ligeti pázsiton, az tudja. Aki meg még nem volt, az bizony jövőre ne hagyja ki!

(Ha tetszett a cikkünk, és érdekelnek a magyar borok, sörök, pálinkák, koktélok (#italok) alkalmanként gasztronómiával, (#ételek) és mindenféle kapcsolódással (#kultúra) és nemzetközi kitekintéssel és szeretnél értesülni további hírekről, eseményekről, játékokról, egyedi beszámolókról, akkor csatlakozz Az ihatóbb Magyarországért közösségéhez (vagyis lájkolj minket) a facebookon: ide klikkelve! )