Vince Gála – A körülmények hatalma

Fotócredit: Vince facebook

Vince Gála a Szépművészetiben

Szép művészet a borkészítés, és hol máshol lehetne jobban képbe kerülni az éves borfelhozatallal, mint a Szépművészetiben. Képnézegetés helyett most borkortyolgatás tömött sorokban – ez a Vince Gála. 

Sárközi Richárd írása

Vince Gála barokk csarnok borokkal

A barokk csarnok borok csarnokává változik, a festmények arra sarkallnak, hogy a borokban is jobban belemerüljek a színekbe, a kompozícióba, a harmóniába. Az elején mégis kicsit feszengek, hogy borospohárral lépek a képek és a szobrok elé – mintha ma ők figyelnének engem. A feszengést persze oldja a kóstolás, de marad egyfajta tiszteletteljes távolságtartás a borászok és az emberek közt –  a körülmények hatalma. 

Fotócredit: Vince facebook

Gyetvai betalált

Sokfélét kóstoltam, sok bor betalált, itt és most csak a legemlékezetesebbekre térek ki. A Villa Gyetvai 2022-es olaszrizlingje virágos, gyümölcsös, csipetnyi só ízesíti, annyira friss, hogy még bubis, finoman utalva rá: tökéletes fröccsalapanyag. 

Velős kategória

A másik olasz, ami forrásvízben oldott sóra emlékeztetet a Figula 2022-es Sóskút olaszriszlingje, ami a “Kárpát-medencei fajtából (furmint, hárslevelű, olaszrizling, szürkebarát, cserszegi fűszeres, Irsai Olivér) hordós érleléssel készült fehér fajtabor” hosszú nevű, de annál velősebb kategóriáját is megnyerte. 

Szívderítően gyümölcsös

Luka Enikő 2021-es zweigeltje maradandót alkot. Magam sem értem, miért, de még mindig rácsodálkozom, mennyire jó borokat lehet készíteni ebből a fajtából. A jó alatt értsd kifejezetten szívderítő, gyümölcsös, jól iható, rétegzett és ahány szép melléknév csak van a borszótárban. 

Fotócredit: Vince facebook

Poshadt párát pörgetve

Egyik kedvencem Bott Frigyes 2022-es furmintja, amelyből kis türelemmel a natúrokra olykor jellemző poshadt párát ki lehet pörgetni. Megéri, mert ami mögötte érkezik, az varázsol: a markáns savat már illatban ki lehet orrontani, jönnek mellé virágok, gyógyfüvek, némi aszalt gyümölcs, ízben is a sav dirigálja a gyümölcsöket, némi maradékcukorral búcsúzik a korty, a legjobb értelemben természetközeli bor. 

Az est győztese a narancs kövidinka

A szubjektív best in show győztese egyértelműen a Sziegl pincészet 2022-es narancs kövidinkája. Aki fél a natúroktól, és nem kóstolta, az elég dinka, ez a bor valami teljesen mást adott, mint a többi. Be kell valljam, nem olyan vagyok, hogy töltött marhaszarvat vacsorázok holdtöltekor, de kétségtelenül lázba hoznak a natúr borok, és hát Szieglék kövidinkája a többi borhoz képest egy másik világból érkezik. Illatban fehér- és sárgarépás jegyek fűszerezik a gyógyteás jelleget, még némi joghurt is feltűnik. Ízben mindezek mellé méz csurog, és kedves csersavasság koronázza a kortyot. A bor eszméletlenül jól iható, nehéz kivárni a következő poharat, amit, hálisten, a 10,5-ös alkohol támogat. A földes jegyek miatt pedig igazi gasztrojoker lehet – helyből vadast hallucináltam hozzá, de már az első korty után fejben kísérleteztem vele, mi mindenhez lenne még jó.  

Fotócredit: Vince facebook

Vince Gála? Több natur vonalat

Meglepett, hogy a gálán a leginkább természetközeli vonalból összesen két pince képviseltette magát: Sziegl és Bott Frigyes. Ha már gála, akkor megérte volna több natúrost megismertetni a nagyközönséggel. Amit hiányoltam még, hogy Somlóról csak egy borászat érkezett, egyedül Györgykovács Imre borai tűntek fel és ki a sorok közül, illetve Bussayéknál ügyelt Kiss Tamás, aki Somlóról vándorolt át Csörnyeföldre, hogy segítsen Bussay Dórinak prezentálni a zalai borokat.

Hordós érlelésű fehér háziasítás 

Kóstoltam még Heimannéknál, akik mindig meglepnek vele, hogy megnyugtatóan nagy formátumú borokat hoznak, ráadásul a Heimann és fiai brandnak köszönhetően a kísérletezésből is tradíciót csináltak, illetve belehallgattam egy beszélgetésbe a St. Andrea stand mellett: “Nézzük meg, hátha van valami jó fehérjük. Furmint vagy valami.” – és hát nem sokat tévedt az ismeretlen szerző, mert a hordós érlelésű fehér háziasítás kategóriáját Mária nevű boruk nyerte, ami éppen chardonnay és furmint nászából született.

Szerzői kép

Nagy gála volt az idei, jövőre, reméljük, újra részesei lehetünk az összművészeti megpróbáltatásoknak. A poharas szobornak azt a címet adtam, hogy másnap a szépműben. 

A díjazottak teljes listája

REDUKTÍV ELJÁRÁSSAL KÉSZÜLT FEHÉR BOROK

Nemzetközi fehér szőlőfajtából (chardonnay, sauvignon blanc, rajnai rizling) reduktív eljárással készült fehér fajtabor: Pannonhalmi Apátság Prior Fehér 2022

Kárpát-medencei fehér szőlőfajtából (furmint, hárslevelű, olaszrizling, szürkebarát, cserszegi fűszeres, Irsai Olivér) reduktív eljárással készült fehér fajtabor: Szászi Birtok Badacsonyi Olaszrizling 2022

Egyéb fehér szőlőfajtából reduktív eljárással készült fehér fajtabor: Holdvölgy Intuition No.2 Sárgamuskotály 2020

Reduktív eljárással készült fehér házasítás: Gál Tibor Egri Csillag 2021

HORDÓS ÉRLELÉSŰ FEHÉR BOROK

Nemzetközi fajtából (chardonnay, sauvignon blanc, rajnai rizling) hordós érleléssel készült fehér fajtabor: Villa Tolnay Csobánc Rajnai Rizling 2020

Kárpát-medencei fajtából (furmint, hárslevelű, olaszrizling, szürkebarát, cserszegi fűszeres, Irsai Olivér) hordós érleléssel készült fehér fajtabor: Figula Pincészet Sóskút Olaszrizling 2022

Egyéb fehér szőlőfajtából hordós érleléssel készült fehér fajtabor: Steigler Pincészet Zöld Veltelini Prémium 2019

Hordós érlelésű fehér házasítás: St. Andrea Mária 2021

REDUKTÍV ELJÁRÁSSAL KÉSZÜLT VÖRÖSBOROK

Nemzetközi kékszőlő-fajtából (merlot, cabernet franc, cabernet sauvignon, pinot noir, syrah) reduktív eljárással készült vörös fajtabor: Válibor Syrah 2020

Kárpát-medencei kékszőlő-fajtából (kadarka, kékfrankos, zweigelt, portugieser) reduktív eljárással készült vörös fajtabor: Németh János Kadarka 2022

Egyéb kékszőlő-fajtából reduktív eljárással készült vörös fajtabor: Szentpéteri Borpince Néró Vörös 2022

Reduktív eljárással készült vörös házasítás: Heimann Családi Birtok SXRD 2020

HORDÓS ÉRLELÉSŰ VÖRÖSBOROK

Nemzetközi kékszőlő-fajtából (merlot, cabernet franc, cabernet sauvignon, pinot noir, syrah) hordós érleléssel készült vörös fajtabor: Riczu Tamás Villányi Franc 2019

Kárpát-medencei kékszőlő-fajtából (kadarka, kékfrankos, zweigelt, portugieser) hordós érleléssel készült vörös fajtabor: Luka Enikő Zweigelt 2021

Egyéb kékszőlő-fajtából hordós érleléssel készült vörös fajtabor: Gere Attila Fekete Járdovány 2021

Hordós érlelésű vörös házasítás: Pannonhalmi Főapátság Infusio 2020

ROZÉK, SILLEREK

Rozé, siller: Vylyan Pincészet Rosé Variáció 2021

TERMÉSZETES BOR

Spontán erjedt, adalékanyagoktól mentes, minimális vagy zéró kén hozzáadásával készült csendes vagy buborékos bor, pét-nat: Bott Frigyes Pinot Noir 2022

PEZSGŐK

Tankpezsgő, habzó- és gyöngyöző bor: Etyeki Kúria Sparkling Sauvignon Blanc

Tradicionális eljárással készült pezsgő: Sauska Rosé Extra Brut NV Magnum

ÉDES BOROK

Késői szüretelésű természetes édes bor: Holdvölgy Signature 2010

Botritiszes édes bor: Szepsy István Aszú 6 Puttonyos 2017

EGYÉB KATEGÓRIÁK

Legjobb borbár: Kóstolom Borbár

Legjobb éttermi borlap:

Legjobb éttermi borlap: Platán Gourmet Restaurant

Legjobb boros címke: Kreinbacher Egoiste

Legjobb feltörekvő határon túli borászat: Fyrmonia Organic Winery (Szlovákia)

Rohály Gábor-emlékdíj: Alkonyi László

Vince-életműdíj: Györgykovács Imre

(Ha tetszett a cikkünk, és érdekelnek a magyar borok, sörök, pálinkák, koktélok (#italok) alkalmanként gasztronómiával, (#ételek) és mindenféle kapcsolódással (#kultúra) és nemzetközi kitekintéssel és szeretnél értesülni további hírekről, eseményekről, játékokról, egyedi beszámolókról, akkor csatlakozz Az ihatóbb Magyarországért közösségéhez (vagyis lájkolj minket) a facebookon: ide klikkelve! )