2009. október 4. – szöveg és képek: Nyulasi Gábriel
Végy egy sikeres családi vállalkozást, adj hozzá hazafiságot, és az egészet helyezd a Tokaji borvidékszívébe. Ez a Béres Szőlőbirtok és Pincészet rövid receptje. Az 1970-es évek elején Id. Dr. Béres József legendás találmánya, a Béres Csepp tette ismertté a nevet, mely mára már fogalom. 1989-ben alakult meg a család nevével fémjelzett részvénytársaság, melyet jelenleg Béres József és Klára irányít. A gyógyító cseppek folyományaként egy ősi hungarikum, a Tokaji bor hírnevét is öregbítik a 2002-ben Erdőbényén elindított Béres Szőlőbirtok és Pincészet vállalkozással. A birtok ékes példája annak, hogy a hagyományok tiszteletével párosuló modern technológia és építészet is képes harmóniára, melyet ott jártunkkor mi is tapasztalhattunk. A pincészet ültetvényei 45 hektáron terülnek el, Furmint, Hárslevelű, Sárgamuskotály, Kövérszőlő, Zéta fajtákat termesztenek. A borok szortimentje is széles skálán mozog, az aszúborok mellett édes, félszáraz és száraz cuvée-k formájában mutatják be a tokaji dűlők különböző arcát. A Béres Szőlőbirtok példamutató módon vesz részt a település kulturális és turisztikai életének felpezsdítésében is, erről az október 10-én megrendezésre kerülő erdőbényei Hetedhét Pásztortüzek elnevezésű fesztiválon mindenki meggyőződhet.