2014. július 15.- Az ihatóbb Magyarországért
A sorozatunk folytatódik tovább, amelyben tartalmas és kellemes ár/érték arányú borokat mutatunk be. A tramini jól érzi magát Móron, erről megbizonyosodtunk már. Legutóbb a (Civilrádió FM98) rádióba is bevittük, mert a bor hallgatva is jó! Most a Maurus Pincészet borászát, Mórocz Tamást kérdeztük a traminijük születéséről, életéről és munkásságáról. Tehát körbejártuk a bort igen alaposan…
Milyen volt a tramini szüret, mikor, hogy zajlott?
A Traminit az első fajták között, közvetlen a Rozénak készült Kékfrankos után szedtük le, szeptember végén, 22-én, napra pontosan. Ideális volt a must cukor- és savtartalma, illetve ezek aránya is.
Milyen volt az erjedés? Milyen hordóba került, meddig volt benne?
A szüret után egy éjszakát még ülepítettük, ezután került hordóba, ahol élesztővel oltottuk be. Simán zajlott az erjedése, kb. két hét alatt erjedt ki. 4-4,5 hónapot töltött még a hordókban, melyek másod-, illetve harmadtöltésű magyar, zempléni tölgyből készült hordók voltak. Ez idő alatt folyamatosan seprőn tartottuk, amit kevergettünk a még nagyobb komplexitás miatt. A hordóból való kivétel után még kapott egy kis tartályos érlelést, hogy a fajtajelleg és hordós érlelés jegyei szépen egybeérjenek.
Idén is készül, és hasonló módszerekkel? Ez egy bevált gyakorlat lesz, vagy igazán jó termés esetén lesz csak hordózva?
Jellemző a Maurus életében, hogy általában némi hordós érlelés után kerül palackba a Tramini. Én talán egy kicsit diszkrétebben használom a hordót néhány esetben, mint az a korábbi évjáratokban jellemző volt. Szeretem csak addig hordóban tartani a borokat, hogy azok hozzátegyenek, emeljenek a bor értékén és ne rátelepedjenek a fajtajellegre.
Továbbra is úgy tervezem, hogy a Tramini fog hordós érlelést kapni, azt persze majd az alapanyag minősége, „nagysága” dönti el, hogy mennyi időt képes elviselni hordóban anélkül, hogy „szétesne” a bor.
Milyen most a szőlő így 2-2,5 hónappal szüret előtt?
Ha most bárki megkérdezné, a jövő évi termés is makulátlan lesz és hibátlan. Ennyi idővel szüret előtt teljesen felesleges ilyenekről beszélnünk, még bármi közbejöhet. Lehet még több csapadék, vagy egy teljesen aszályos nyár. Egyelőre rendben halad a szőlő fejlődése, ám a növényvédelem idén is kihívások elé állít mindenkit.
Szépen szerepelt a tramini a VinCE legutóbbi tesztjén, milyen eredményekkel dicsekedhet még?
Igen, a bor most a júliusi lapszámban az újdonságok között a hónap bora lett, aminek nagyon örülünk. Ezt a bort jellemzően mindig neveztük borversenyekre. Eddig van két ezüstérme, illetve a Prestige Reserve tesztjén is kiérdemelte a Vinum Bonum oklevelet. Most benn van az aktuális Borkiválóság fordulón, kíváncsi leszek, ott hogyan szerepel.
Mennyi időt jósolsz ennek a bornak? Meddig lehet a toppon még, ha valaki elfektetné egy jó klímájú pincében?
Hát a VinCE-sek most 2019-ig jósolták a magazinban az életét, én ennél egy nagyon picit kevesebb időt adok neki, szerintem olyan négy éven belül érdemes lesz meginni.