2013. március 11. – Az ihatóbb Magyarországért
Itt a március, itt a tavasz, és ebben a hónapban a Gál Szőlőbirtok és Pincészet a Hónap Borászata. Régi ismerősünk a szigetcsépi pincészet, túráink már hagyománnyá váltak hozzájuk. Évek óta egyre jobb minőségben készítik boraikat. Mára a rozéborok terén fogalommá váltak, és a Balaton-felvidéken kezdik megvetni a lábukat. Gálné Dignisz Éva évek óta tagja az „ötösfogatnak”, vagyis jelölt Az Év Bortermelője választáson. Gálék most a Bor+ programsorozatban is!
Részlet régebbi írásunkból: Kis séta után rögvest Gálné Dignisz Éva fogadott minket, a Gál Pincészet borásza. Férje Gál Csaba, pedig a szőlész a családi vállalkozásban. Hogy az asszony hordja a nadrágot? –kérdezik meg néha cinkosan. Nincs itt semmi hiba, tökéletes összhangban működik a páros – nem véletlenül aratott nemzetközi sikereket több boruk. Ennek köszönhetően kerülhetett be Gálné Dignisz Éva az Év borásza díj jelöltjei közé.
Röviden a Pincészetről a Pincészettől: www.galpinceszet.hu/
“Budapesttől 25 km-re* a Csepel-szigeten, Szigetcsép, Szigetszentmárton és Szigetújfalu községek dűlőiben fekvő, jelenleg 76 hektár saját szőlőterület adja a Gál Szőlőbirtok és Pincészet 2004-ben épült borházának szőlő-alapanyagát. A sziget a történelem folyamán túlnyomórészt királyi-királynői uradalom volt, s szőlőtermelői múltját már az 1569-es szőlőadó-feljegyzések is bizonyítják. A szőlőterületből 60 hektár 1999-2005. közötti és 6 hektár 2012. évi fiatal telepítés. Minőségi fajtaösszetételben a *Rajnai rizling, Olaszrizling, Szürkebarát, Ezerjó, Cserszegi fűszeres, Nektár, Kékfrankos, Pinot noir és a Cabernet sauvignon*a meghatározó.2011-ben szőlőbirtokunk tovább bővült a Balaton-felvidéken, Lesencefalu község dombjain fekvő 10 hektár szőlőültetvénnyel, melyen a *Sauvignon blanc, Pinot blanc, Szürkebarát, Chardonnay és a Cabernet sauvignon* képezik a fajtaválasztékot. Pincészetünk 1800 hl rozsdamentes temperált tárolótérrel rendelkezik. A borászati technológiát a terméskorlátozás, a válogatott szüret és az irányított reduktív erjesztés határozza meg.“
Akik nem járatosak a Gál Szőlőbirtok és Pincészet ügyeiben azok kedvéért röviden: Gál Csaba okl. kertészmérnök szőlész és Gálné Dignisz Éva okl. borászmérnök szerencsés házassága biztosítja a birtok töretlen fejlődését, mely majd 100Ha nagyságú területen ontja a szőlőfürtöket, majd kisvártatva a jó borokat.
Számtalan díj, oklevél, kitüntetés szegélyezi útjukat, így nem véletlen, hogy a házaspár borász tagja, Gálné Dignisz Éva immár több éve tagja annak az ötösfogatnak, amelyből a Magyar Borakadémia az Év bortermelőjét választja ki. Legtöbb elismerés talán a rozé boraikat érte, a rozéborok világversenyéről: Le Mondial du Rosé Cannes – háromszor sikerült aranyéremmel hazatérniük. (2009, 2010, 2012)
Kattints ide az eredményekért!
Egy jó rozé hosszúlépés, nincs is annál jobb egy meleg nyári napon!
Több éve figyelemmel kísérjük a Gál Szőlőbirtok és Pincészet életét, örömmel fogadtuk a hírt, hogy a Balaton-felvidéken is szert tettek ültetvényekre. Így került a kóstolón poharunkba a birtok első ottani Szürkebarátja, így összehasonlíthattuk az előző kunsági tétellel. A terroir különbségeket megtapasztalhattuk, jóval hűvösebb karakterű, izmosabb, szikárabb, férfiasabb volt a balatoni bor. Megkockáztatnám, hogy némi ásványosság is ott rezgett finoman a pohárban, pikáns csípősség zárta a kortyot. Tovább a Balaton-parton egy Chardonnay tétellel, húsosan, harapnivalón érett almás zamatok, kőporos és friss. Kerek a bor, itatja magát, még egy pohárral…
A Család nagyon fontos Gáléknál, a gyerekek is már szárnyaikat bontogatják, Zsuzsanna a marketingért felelős, testvére Csaba a kertészeti egyetem mellett már a borászatban tevékenykedik. (Január: Kertész Pincészet Február: Fabro Pincészet) Márciusi borászatunk izgalmas helyszíneken fogja a Bor+ programsorozatot kiteljesíteni.