2013. február 16. – Az ihatóbb Magyarországért
A Bor+ programsorozat keretében a Hónap Borászata februárban a Fabro Pincészet. Mi már jól ismerjük ezt a feltörekvő borászatot, akik szinte úttörő munkát végeznek a Tolnai Borvidéken. Amely a legfiatalabb borvidékek egyike, adottságai révén vetekednek a szomszédos Szekszárddal, mégis nagyon keveset hallottunk boraikról. Ma még kevesen palackoznak, és e tételekből elenyésző hányad jut el a borfogyasztó asztalára. Van múltja a területnek, gondoljunk például csak, a méltán híres Paksi Sillerre. Van jelene is, hiszen a terroir egyaránt képes a könnyed fehérektől a nagy hordós vörösökig terjedő skálán figyelemre méltó tételeket produkálni. Mi úgy gondoljuk a Fabro Pincészettel együtt, hogy van jövője is a Tolnai Borvidéknek.
A borászatot fűti a tenni akarás, melynek már vannak eredményei
A Fabro Pincészet első évjáratai néhány éves múltra tekinthet vissza, de máris szép eredményeket tudhat maga mögött. Nemzetközi és hazai színtéren is több borversenyen hoztak el értékes díjakat. A név, a Fabro, (olaszul kovácsot jelent) azért kapta ezt a pincészet, mert nem akartak 234. Kovács Pincészet lenni. Ugyanis a borászat lelke és tulajdonosa: Kovács Sándor, aki kedveli az itáliai életérzést és ezért kapta a keresztségben a pincészet a nevét.
Igyekeznek új tradíciókat is meghonosítani, tisztelve a hagyományokat
„Szent Iván-éji Mámor címmel, első alkalommal, hagyományteremtő szándékkal rendeztek ünnepséget Pakson a Sárgödör téren június végén. A pincefalu borászai közül a kistérre kitelepülve hat termelő várta a vendégeket boraikkal. Résztvevő pincék: Girst, Mayer, Szedmák, Polgár, Kovács és Fabro. Égtek a tüzek, izzott a parázs a pincék körül. A vendégek jókedvűen poharazgattak, falatoztak az asztaloknál. Természetesen, ha Paks, akkor Siller! Ez a bor főszerephez jutott ezen az estén is. A Fabro pincészet Sillerje kiemelkedett a mezőnyből.”- korábbi írásunkból.
Kiemelt jelentőségű számukra a vendéglátás
„Tisztelet Látogató! Mi a Fabro pince alapítóiként valljuk, hogy emberi életünk célja, a kiteljesedés. Számunkra a pince és a présház ennek jele, melyben testet ölt a közös akarat, a robosztus férfierő és a kifinomult női lélek harmóniája. Nekünk a pince érték, melynek mély szíve megőrzi és kiérleli a legmagasabb minőségű munka gyümölcsét, és kötelességként diktálja a vendég szeretetét. De a pince és a présház egyben fórum is, ahol vendégeink szívükbe zárhatják egymást, borainkat, és étkeinket is. Üdvözlettel: Kovács Fabro család” – a pincészet hitvallása.
Boraik változatosak, a könnyedtől a fajsúlyosig
A Tolnai borvidék részeként a paksi terroir egyaránt alkalmas a friss reduktív fehérektől a nehéz vörösökig terjedő skálán jó minőségű borokat produkálni. A Fabro Pincészet is ezt bizonyítja, könnyed, játékos, és friss Cserszegijével, vagy a testes Cabernet Sauvignon boraival. A pincészet repertoárjában szerepel még többféle Siller, igazán különleges a habzó változata. Rozékból is többféle készül, a Chardonnay rendszeresen jól teljesít a borversenyeken. Kadarka, Kékfrankos, Merlot árnyalja még a képet.
A Hónap Borászata, tehát most a Fabro Pincészet, az élmények most róluk szólnak a Bor+ program keretében.