2015. január 27. – Az ihatóbb Magyarországért –
És most már nemsokára elmerülünk újra a Furmint tengerben. Egy igazán prémium kóstolón, már nagyon várjuk! Neked már megvan a jegyed? Felsoroljuk ebben a posztban a kiállítókat, interjút közlünk…Tudod, hogy a Nagy Furmint Február Kóstoló volt minden mostani prémiumkóstoló alapja és őse? A helyszín a szokásos a Vajdahunyad várában található Mezőgazdasági Múzeum és a színvonal is reméljük! Ha Kézdy Dánielen múlik, akkor mindenképp! Ő az ötletgazda miatta vannak ezek a kóstolók, és most bónuszként ebben a cikkben válaszol a felmerülő kérdéseinkre!
Tehát az alapok:
Helyszín: Magyar Mezőgazdasági Múzeum (1146 Budapest, Városliget, Vajdahunyadvár)
www.mezogazdasagimuzeum.hu
Időpont: 2015. február 5. csütörtök 16:00-21:00
Jegyár: 9.500.- Ft
Elővételben: 7.900.- Ft (Ameddig a helyszín befogadóképessége engedi, de legkésőbb 2015.02.03. 17.00h-ig beérkező utalás esetén)
Jegyvásárlással, ill. a rendezvénnyel kapcsolatos további információt a hello@furmintfebruar.hu email címen kérhet.
Jegyek korlátozott számban állnak rendelkezésre, ezért javasoljuk azok előzetes megvásárlását; előfordulhat ugyanis, hogy a helyszínen már nem lesz lehetőség a belépő megváltására.
Pohárbérlés a helyszínen: 1500 Ft, amit a pohár leadásakor visszaadunk.
A különleges furmintok idén is várják Önöket!
Kézdy Dániel válaszol
Milyen a készülődés a 6. Furmint Februárra, (későbbiek folyamán: FF) hogy álltok?
Idén kicsit később kezdtük a kampányt, mert az előző éveknek az volt a tapasztalata, hogy nem szerencsés, hogy pl. a sajtó még csak egy félkész kiállító listát kap, mert akkor végig azt használja, a később érkező kiállítók meg ettől nem érzik jól magukat. Ezért idén tovább vártunk, persze még így is van aki most jelentkezik csak… Jelen állás szerint több, mint 80 borász kiállító lesz (összes kiállító több, mint 100) ami ahhoz képest, hogy mi évek óta nem keressük a plusz borászatokat (máshol vadásszák) és nem is engedünk be mindenkit, szerintem nagyon komoly eredmény, és jól mutatja, hogy ezt a rendezvényt a borászok is egy presztízs találkozónak gondolják, mindenfajta győzködés nélkül is.
Miért nincs jobban frissítve a www.furmintfebruar.hu honlap?
Az a honlap évek óta egy mostohagyerek sajnos…. sok értelme az FB mellett nincs, illetve nekünk sincs rá extra kapacitásunk…. Ettől függetlenül a nagykóstoló fel fog rá kerülni, a többi dolog nem hiszem, max. feb 5. után ha több időnk lesz (ez amúgy korábban is így volt, mivel nulla forint támogatás vagy állami pénz van a teljes kampányban, ezért szerintem ez nem is elvárható sajnos….. Jó lenne, de mi más alapokon működünk, az állam meg ilyet nem támogat….bár az is tény, hogy mi nem kopogtatunk sehol).
Milyen csapattal szervezitek az FF-t, van ehhez köze a wineloversnek?
A winelovers csapatnak ehhez nincs gyakorlatilag semmi köze (partnerként tekintünk egymásra)…. olyan együttműködési megállapodás van közöttünk, hogy az egyéb kiállítók egy részét ők delegálják (nem boros), de a szervezésben és egyéb munkákban már senki sem vesz részt. A szervezésben rajtam kívül egy fix ember dolgozik, és ahogy közeledünk egyre több alkalmi segítő. Magán a rendezvényen mindig kiemelt fontosságot adunk annak, hogy nagy és profi csapattal dolgozzunk. Nekünk az a filozófiánk, hogy inkább 100 emberrel kevesebb vendég legyen (ezért nem költünk nagyon reklámra és van mindig felső limit), de azok, akik megtisztelnek azzal, hogy pénzt és időt nem sajnálva eljönnek egy minél jobb és profibb szolgáltatást kapjanak. Ez persze nem azt jelenti, hogy nincsenek kompromisszumok vagy hibák, de ezeket mindig próbáljuk javítani. Pontosan ezért idén már több, mint 50 ember, közel 700 munkaórával fog azon dolgozni, hogy minden a helyén legyen február 5.-én.
Hová sorolod a Furmint Februárt az egyre szaporodó prémium borkóstolók mezőnyében?
Tényleg egyre több rendezvény van (jók is és kevésbé jók is). Az FF amellett, hogy gyakorlatilag mindennek az alapja és sokan utánozzák, kopírozzák (amire mi büszkék vagyunk) sok szempontból nagyon tudatosan lett felépítve (fajta választás, időpont választás, folyamatos fejlődés, nem pénz központúság, szakmaiság, borászokkal való jó kapcsolat, felhígulás elkerülése stb.). Ezért szerintem még most is az egyik legfontosabb boros rendezvény Magyarországon, a beltériek közül pedig biztosan bent van a top 3-ban (és ez általános vélemény szerencsére, nem az enyém). Ez persze nem azt jelenti, hogy mindig így lesz (kemény, szorgalmas és gazdag a konkurencia), de mi keményen dolgozunk rajta, hogy ne okozzunk csalódást sem a törzsfogyasztóinknak, sem a szakmának (persze itt is igaz, hogy egyszerre nem lehet mindenkinek megfelelni, maximum a többségnek).
Lesznek-e változások a már megszokott tematikához képest?
A nagykóstolón lényeges változás nem lesz. Több, mint 10 új boros kiállító lesz, amelyek között sok az ígéretes kisebb pince is. Ezen kívül persze a korábbi jó nevű borászatok is ott lesznek. Ki kell emelni, hogy nagyon sokan a 2013-as furmintjukat fogják hozni, ami az utóbbi 10 év egyik legjobb száraz fehérboros évjárata. Országszerte rengeteg borbolt és étterem csatlakozik különböző programokkal és akciókkal. Idén már nem csak Debrecenben lesz egy nagy vidéki kóstoló, hanem Nyíregyházán is. Ennek mi különösen örülünk, mert az eredeti 10 éves tervben is az van, hogy a Tokajhoz közeli 4 nagyvárosban (az említetteken kívül még Miskolc és Kassa) legyen FF-es nagy rendezvény. 5 év alatt ebből már kettőt kipipálhatunk, ami fontos eredmény.
Hogy ítéled meg a Furmint helyzetét, mennyire sikerült az átlagfogyasztót is elérni a fajtával?
A furmint fajta hatalmasat lépet előre az elmúlt 5 évben. A nagy eredmények viszont elsősorban a prémium kategóriában érezhetők (versenyeredmények, gasztronómia, borbárok stb.), az átlagfogyasztó is elfogadóbb lett a fajtával, de itt még rengeteg munka van, amiben nagyon fontos szerepe van a nagy pincészeteknek, illetve fontos, hogy egyre jobb borokat tudjon piacra dobni a Kereskedőház is. Én ezen a téren is optimista vagyok. A Furmint Február mozgalom folyamatosan nagyon jó hátteret tud biztosítani a furmint fajta népszerűsítéséhez.
A másik találmányod, a Hárslevelűk Éjszakája, amely tavaly debütált, idén folytatódik?
Hárslevelűk Éjszakája lesz idén is. Terveim szerint az FF nagykóstolón már a fix dátumot is fogjuk tudni hirdetni és reklámozni. Szerencsére Hárslevelűből is egyre több jó bor készül, ezért ez a fajta is megérdemli, hogy kiemelten foglalkozzunk vele, ráadásul sok szempontból igen jól kiegészítik egymást a furminttal.
A pincészetek, melyek egyetértenek az elképzeléssel, és megtisztelnek azzal, hogy bemutatják furmintjaikat a kóstolón:
Angyal Borászat, Rátka
Árpád Hegy Pince, Szerencs
Árvay János Családi Pincészete, Rátka
Babits Pincészet, Tolcsva
Balassa István, Tokaj
Bardon, Erdőbénye
Barnabás Kézműves Pince, Somló
Barta Pince, Mád
Basilicus Szőlőbirtok, Tarcal
Béres Szőlőbirtok és Pincészet, Erdőbénye
Bihari Borászat, Mád
Bodrog Borműhely, Bodrogkisfalud
Bott Frigyes, Muzsla
Bott Pince, Bodrogkisfalud
Breitenbach Tokaj, Bodrogkisfalud
Dénes Hegybirtok, Ság-hegy
Carpinus Borászat, Bodrogkisfalud
Chateau Cloche, Szerencs
Czemiczki Pincészet, Tolcsva
Demetervin, Mád
Demeter Zoltán, Tokaj
Dimenzió Borászat, Kecskemét
Disznókő Szőlőbirtok, Mezőzombor
Dobogó Pincészet, Tokaj
Erzsébet Pince, Tokaj
Ferdinánd Pincészet, Mád
Füleky Pince, Bodrogkeresztúr
Garamvári Szőlőbirtok, Balatonlelle
Gizella Pince, Tokaj
Gróf Degenfeld Szőlőbirtok, Tarcal
Harsányi Pincészet, Sárospatak
Holdvölgy, Mád
Homoky Családi Pincészet, Tállya
H2 Pince, Nagyréde
Jakab Pince, Erdőbénye
Karádi-Berger, Erdőbénye
Kardos Szőlőbirtok, Mád
Kikelet Pince, Tarcal
Királyudvar, Tarcal
Kolonics Károly Családi Pincészete, Somló
Kovács Nimród Winery, Eger
Kreinbacher Birtok, Somló
Kvaszinger László, Olaszliszka
Lenkey Családi Szőlészet és Pincészet, Mád
Majoros Birtok, Tarcal
Mádi Borház, Mád
Montium, Szerencs
Nagy Sagmeister, Szerémség
Obzidián Bormanufaktúra, Hercegkút
Orosz Gábor, Mád
Orsolyák Attila, Tokaj
Pajzos Megyer, Sárospatak
Pálffy Pince, Köveskál
Pannon Tokaj, Tolcsva
Paulay Borház, Tokaj
Patricius Borház, Tokaj
Pelle Pince, Mád
Pinceköz Borászat, Abaújszántó
Radics Barnabás Családi Pincészet, Rátka
Royal Tokaji, Tokaj-Hegyalja
RWZ, Mád
Sauska Tokaj, Tokaj
Skrabski Pincészet, Nagy-Leshegy
Szarka Pince, Mád
Szent Benedek Pincészet, Tállya
Szent Donát, Csopak
Szent Tamás Szőlőbirtok és Pincészet, Mád
Tokaj Classic, Tokaj
Tokaj-Hétszőlő Szőlőbirtok, Tokaj
Tokaj Kereskedőház, Tolcsva
Tokaj Nobilis, Bodrogkeresztúr
Tokaj Oremus Szőlőbirtok és Pincészet, Tolcsva
Tokaj-Portius Pincészet, Sárospatak
Tornai Pincészet, Somló
TR Művek, Tállya
Tállya Wines, Tállya
Zombory Pince, Tokaj-Hegyalja
Zsadányi Pincészet Tállya
Zsirai Pincészet, Mád és Somlóvásárhely
Egyéb kiállítóink:
Andrássy Rezidencia
Szigetközi Friss Víz
Pellini kávé
Oroszlános Borvendéglő és Borhotel
Gesztenyéskert Vendéglő
Bonbonier
Süβ- Édes Élet
Magos Varázs
Donum Terrae
Bükki Sajt, Sándor Tamás
A kiállítók listája a kóstoló napjáig változhat. A változtatás jogát fenntartjuk.