Az első Nemzeti Bor Maraton

2015. január 30. – dr. Gál Fruzsina –

A bor és a futás közös eleme a szabadság élménye. Az emberek nem kényszerből indulnak el futni vagy töltenek ki egy pohár bort. Mozogni és borozni szeretetteljes dolog. Ezt fejezzük ki a Nemzeti Bor Maratonnal, amely várhatóan hazánk legnagyobb közösségi élményeinek egyike lesz. Bor és futás?Menni fog? Máig lehet kedvezményesen nevezni! (01.30.) Miről is van szó? Megtudhatod az egyik legsportosabb tudósítónktól…

„Közös büszkeségünk a magyar bor és a magyar sport”

avagy útjára indult az első Nemzeti Bor Maraton…

… mert látjuk, hogy egyre népszerűbbek a közös futós rendezvények, mert „a bor – mint tudjuk – nem alkohol: mértékkel az egészséges életszemlélet, az alkotókedv, a társasági lét itala. És az ünnepeké is.” És valóban: ünnep beérni a kitűzött célba éppúgy, ahogy ünnep csak ott lenni, „belefutni” egy nagyszerű pillanatba egy gyönyörű vidéken, ahol nem mellesleg szívünknek legkedvesebb boraink születnek. Kell-e ennél több a boldogsághoz?

Ezeket az érzéseket alapul véve született meg egy nagy közös támogatói összefogás eredményeképpen a nemzeti bormaraton gondolata is, amely tulajdonképpen nem más, mint egy futóverseny köntösébe bújt izgalmas közösségi program. Egy olyan közösségi élmény, ami jól apellál arra, hogy kis hazánkban is szeretjük a tömeges futórendezvényeket, hát még akkor, ha ez csodás környezettel is párosul. Futást és bort kedvelők, kalandra fel! Érzésem szerint egyetérthetünk abban – ahogyan azt esemény megálmodói is kifejtették-, hogy nincs is jobb és kézzelfoghatóbb módja annak, hogy a kedvenc boraink termőhelyeit megismerjük, mintha körbe futjuk azt.

A boraink és a futás szeretetén túl azért a bormarketing szempontjából sem elhanyagolható célokkal született meg ez a május végi-július eleji rendezvény. A távok kiválasztásánál ugyanis azokra a termőhelyekre is koncentráltak, amelyek kevéssé ismertek a borfogyasztók körében, ezzel lehetőséget teremtve számukra is a bemutatkozásra és az önálló borturisztikai programok szervezésére.

A sajtótájékoztatón a rendezők és fővédnökök is hangsúlyozták, hogy a magyar bor az utóbbi évtizedekben a törekvések ellenére is csekély marketing támogatást kapott. A bormaraton célba vett egyfajta tömény marketingkommunikációt is, hogy igenis beszéljünk a magyar borról, ne hanyagoljuk el ebből a szempontból sem a borainkat, hiszen valamennyi érdeklődés központjába került bortermelő ország sem sajnálta az időt, pénzt és energiát borainak „reklámozására”. A rendezvénnyel emellett fel kívánják hívni a figyelmet a tudatos és minőségi hazai borfogyasztásra, a mezőgazdasági vidék, a helyi termékek és az azt előállító, a mögöttük munkálkodó emberi értékek tiszteletére is.

A fentiek mellett – a rendezvény sportértéket sem hanyagolva el – hangsúlyos cél, hogy a lehető legtöbb embert sikerüljön megmozgatni, és az egészséges borszeretet mellett az energikus élet és a sport szeretete mellé állítani. Nem mellesleg ez egy nonstop verseny, 0-24 óra futás a borvidékek között, merthogy a leghosszabb maratonváltó világrekodjának a megdöntése is a célkitűzések között szerepel.

A nevezések a bormaraton hivatalos oldalán már elkezdődtek a május 23-án induló futóversenyre, ahol több távon, egyénileg és csapatban is indulhatunk.

Őszintén remélem, hogy nemcsak a saját megnyugtatásom végett hiszem azt, hogy a tudatos borfogyasztás alapvető része (lehet) az egészségtudatos életnek. A mindennapjaim számos összetevőjére figyelek immár én is tudatosan az egészségem megőrzése érdekében: igyekszem értékesen és helyesen táplálkozni, rendszeresen mozogni. Ám történjen bármi, a borról, hétköznapjaimnak ennek az apró esszenciájáról, aligha hiszem, hogy bármilyen indok le tudna szoktatni. Benne az energia, a munka, az egészség, a természet, a napfény… Feltételezem, végigfutni ezeken a bortermelő vidékeken hasonló érzéseket kiváltó kaland lesz a kihívást keresőknek.

Szóval hajrá mindenkinek, aki borszerető és futáskedvelő, de hajrá azoknak is, akik borkedvelők, ám most még csak kacérkodnak a sport és futás gondolatával. Ahogyan a bormaraton megálmodói gondolják: „A bor és a futás közös eleme a szabadság élménye. Az emberek nem kényszerből indulnak el futni vagy töltenek ki egy pohár bort. Mozogni és borozni szeretetteljes dolog. Ezt fejezzük ki a Nemzeti Bor Maratonnal.”


Kattints ide a nevezéshez és a további információkért!