6. Borjour Magnum – 2015.02.14.

2015. február 4. – Az ihatóbb Magyarországért

BORJOUR MAGNUM! Csupa nagybetűvel! Az év legnagyobb beltéri borkóstolója, megvan már a jegyed? Immár ebből is a hatodik, ami még mindig szép nekünk és még nagyon sokunknak. Hiányozna, ha nem lenne, Borjour Magnum márpedig kell nekünk! Lesz Valentin-napi meglepetés sorozat, hiszen pont akkor van a rendezvény… és sok-sok bor és élmény ahogy azt már Sebiéktől megszokhattuk. A jeles alkalommal megszólaltattuk „Mr. Borjourt” vagyis Nagy Sebestyént, a szervezet motorját, aki újságot ír, borszakért, most már a bortermelésben is részt vesz és még ezer dologgal foglalkozik….

A lényeg:

Mikor: 2014.02.14-én 16:00-22:00-ig (VIP jeggyel már 14-től)

Hol: Budapest, Millenáris B és D, II., Kis Rókus u. 16-20.

Belépők:

– 5900 Ft (normál), mely tartalmazza a korlátlan borkóstolót, ásványvizet és egy kóstolópoharat, 16 órától
Kattints ide a jegyrendelésért!
– 10.000 Ft (VIP), mely tartalmazza a korlátlan borkóstolót, ásványvizet és egy extra minőségű kóstolópoharat, már 14 órától, valamint belépőt a Valentin-szalonba!

Az ország legnagyobb borkóstolóját szervezi a Borjour. Február 14-én, a Millenáris két csarnokában 220 borászat és 30 gasztronómiai kiállító mutatja be borait és termékeit. Az eseményen a vendégek a belépő megváltása után szabadon, korlátlanul kóstolhatnak a kiállított több, mint 600 borból, délután 4-től este 10 óráig, ezután pedig záró parti veszi kezdetét.

Rájöttünk, hogy mi mindegyiken ott voltunk… Az eddigi ötön… Hát a hatodikat miért hagynánk ki?

Az idén Valentin-napi újításokkal is készülnek a szervezők: a kiállítók között ezúttal virágkereskedők is megjelennek, valamint a rendezvény része lesz egy Valentin-szalon, ahol borkaszinó játékok, illatmintás tesztek várják a vendégeket, továbbá egy „romantikus borsor” olyan beszédes nevű borok végigkóstolásával, mint az Első szerelem (Basilicus Szőlőbirtok), a Flört (Katona Borház), a Szenvedélyes Hétköznapok (Miklóscsabi Pincéje) vagy a Bezerics Dani Szexi Kis Gyöngyözőbora…

Nagy Sebestyén válaszol, (aki nem ismerné) a Borjour rendezvények egyik fő szervezője, Borjour c. bormagazin- műsorvezető, Borjour-celebrátor…

Másfél hét van hátra, hogy álltok a jegyeladásokkal, a szervezéssel?

Az online eladásokról vannak percre pontos infók, február 2-ig 600 db-ot adtunk így el. Az értékesítési pontokon összesen általában hasonló eladások vannak, tehát olyan 1200 eladott jegynél járhatunk. De minden évben az utolsó másfél hétben vásárolják meg a vendégek a jegyek több, mint felét. Vagyis telt ház várható.

Ez már a 6. lesz, az eddigiek közül melyik volt a legemlékezetesebb Magnum és miért?

A „legemlékezetesebb”? Talán a második, mert előtte volt egy elrontott rendezvényünk ugyanazon a helyszínen, és bűnhődtünk: ezren lézengtek az ELTE Kongresszusi Központban. De az az ezer fő istenien érezte magát! Utána már nagyot nem hibáztunk, a vendégek és a kiállítók száma is folyamatosan nőtt. Úgyhogy ha az a kérdés, hogy melyikre emlékszem vissza a legszívesebben, akkor egyértelműen a tavalyira: 2500 vendég, közel 200 kiállító borász a Millenárison, jó hangulatban… Tényleg jó rendezvény volt – azt mondják.

Meddig lehet és érdemes növelni egy Borjour Magnumot, mind a kiállítók  és mind a látogatók létszámában?

A mostani Borjour Magnumra december végén megteltek a kiállítói helyek – ez 220 borászatot és kb. 30 gasztronómiai kiállítót jelent. Többen már nem férnek el a Millenáris két épületében. Borászok azóta is folyamatosan jelentkeznek, kb. 300-an lehetnének, az igények alapján. De hát, ugye, mi még mindig nem kérünk standdíjat a borászoktól, úgy, hogy méreteiben és költségeiben elég nagy rendezvényt viszünk. Mindig szóba jön az is, hogy legyen több napos a Borjour Magnum, de ezt a borászok többsége nem szeretné. És az is kérdés, hogy egy alapvetően borra épített, beltéri, téli rendezvény Budapesten hány vendéget képes megszólítani. Ez azért még mindig egy szakmai rendezvény, mikrofonok nélkül.

Régebben gondolkoztatok egy nagyobb szabású kültéri borkóstolón, ezt a tervet teljesen elvetettétek?

Még mindig azt gondolom, hogy hiányzik egy nagy, boros, a fiatalokat is megszólítani képes nyári fesztivál Budapestről, aminek a középpontjában a magyar bor állna, de helyet adna a mai, korszerű előadóknak és gasztrósoknak is. Rengeteg dolog történik Budapesten, új, színes szereplőkkel, akik a mainstream nyári fesztiválokon alig jelennek meg. Egyfelől van az elitista és szakmainak mondott, elég zárt közeg, mely egyre olvad, másfelől van az álnépies, tökipomposos borzalom a másik oldalon. Ha ilyen a választék, és továbbra is nulla a magyar bormarketing, akkor nem kell csodálkozni, hogy harminc alatt mindenki a kannás rozéból készült fröccsöt vedeli – egyébként méreg drágán. Nehéz ügy ilyen környezetben jó, nyári borfesztet csinálni, sokan bele is buktak már. (És akkor arról nem is beszéltünk, hogy a tavalyi nyár mintha elmaradt volna, nem?)

Kijöttök valami újdonsággal 2015-re, ami megmozgathatja a borvilágot?

A világot? Azt azért nem… 10 évesek leszünk az idén ősszel. Szeretnénk felfejleszteni a pár hónapja indult Király utcai lakásborklubunkat, a Triplát és szeretnénk erősödni is – a rádiózás mellett – a tartalomszolgáltatás terén. És az év végére van még egy titkos projektünk!

És mi újság Móron? Hallottuk, hogy nemrég belekóstoltál a másik oldalba is, vagyis borászkodni kezdtél a vidéken, hogy haladsz?

Résztulajdonosa vagyok egy kis móri pincének, a borász nem én vagyok, természetesen. Az első borunk, a 2013-as ezerjó napról napra szebb, nagyon jó ezt látni! Addig nézegetjük, hogy lassan elfogy! Most még az építkezés szakaszban vagyunk. Jó lenne, ha elérnénk a 2 hektárt – most félúton vagyunk a vásárlásokkal. Utána jön még csak a területrendezés és a telepítés…  szóval kérdezd meg mondjuk 2019-ben, hogy mi újság, remélem, lesznek jó híreim!