4 éves a Pancs Piac és érkezik a Pancs Bolt – Vajas Balázzsal beszélgettünk

Szeretek a Pancs Piacra járni, mert közvetlenül találkozhatok a termelőkkel és nemsokára mehetek a Pancs Boltba is…

Nyulasi Gábriel István írása

4 éves lett…

Pest, Ferencváros, Tűzoltó utca 22. – Az Élesztőház udvarán minden vasárnap piac van. A Pancs Piac (teljes nevén Pancs – Gasztroplacc) ahová a négy év alatt egy élő közösség kovácsolódott össze, fogyasztók és termelők találkoznak itt kölcsönös örömmel. Vajas Balázzsal, a Pancs Piac alapítójával beszélgettünk az elmúlt négy évről és a jövőről…

Pancs Szendó
Pancs Szendó

Azért a Pancs Szendót sem hagyhattuk ki egy VinoPianós rozéfröccsel…

Satay Pulyka szendvics, marinált mángolddal és mogyorómártással. Egy ázsiai ihletésű szendvicset ehetett most a szerencsés látogató, a piacon minden héten más és más egytál étellel gondoskodnak az éhező piacozókról. Az alapanyag darált pulyka volt, bár a satay pulyka általában (1 napig) pácolt pulykából készül. Ám az idő rövidsége, vagyis az élet, ezt a változatot felülírta. Igazán frappáns ízorgia volt a szendvics, zamatos harmónia – szálazzuk szét egy kicsit…Tehát pulyka, gyömbér, szójaszósz, fokhagyma, só, bors, mogyoróvaj az alapanyagok között. A citrusos ízvilágot a gyömbér adja, illetve a marinált mángold, amely narancs és citromlé segítségével készül. Mogyorómártás krémesebbé teszi az ételt és ad a savanykás nyárias ízvilágnak még a mentás joghurt is. Amibe ez a kis költemény beleépül, az a Szabi a Pék könnyed ciabattája. Jól csúszott hozzá a VinoPiano Borbár rozéfröccse…

 

Vajas Balázs, a Pancs Piac alapítójának gondolatai…

– Gondoltad volna, hogy ilyen utat jár be a Pancs Piac 4 év alatt?

– Alapvetően nem gondoltam volna, nagyon jó látni ezt a folyamatot, hogy a termelők értékteremtése milyen szintre emelkedett ezalatt az idő alatt. Nyilván az is a malmunkra hajtotta a vizet, hogy a ferencvárosi kerület egy óriási fejlődésen ment keresztül, amelynek köszönhetően az újonnan beköltözőkből egy tudatos fogyasztói réteg alakult ki. Az a tendencia, hogy a fogyasztók szeretik látni, hogy ki áll a termékek mögött. Nagyon fontos a személyes kontaktus, hogy tudjanak vele beszélni pár szót, milyen arc, milyen történet van a termék mögött. Kiemelt szempont a fogyasztóink számára, hogy megismerjék honnan származik az élelmiszer és milyen körülmények között jön létre, hogy a bizalom kialakuljon. Mennyire egészséges, milyen úton érkezett, hogy a legrövidebb legyen a szállítási lánc – ezek mind erős tendenciák, fogyasztói szokások a piac látogatói között. Az ilyen jellegű piacok, mint a Pancs a reneszánszukat élik és a négy év tapasztalata alapján mondhatom, hogy ennek a folyamatnak többek között az úttőrői vagyunk.  

Rattner Réka, a piac menedzsere és Vajas Balázs a piac alapítója
Rattner Réka, a piac menedzsere és Vajas Balázs a piac alapítója

– Hová tud még fejlődni a piac, van amit még javítanál rajta?

– A Pancs piac körülményei, a területi adottságai, a környezete miatt elérte a fejlődésének maximális fokát, nem terjeszkedhet tovább. Úgy gondolom, hogy ez a piac meg fog maradni ilyen családiasnak, egy ékszerdoboznak itt a 9. kerületben. A piac javítása mára ideológia kérdéssé vált számomra. Nem mehetünk el a világ nagy kihívásai mellett és a magánéletemben és a vállalkozásaimban is egyaránt az ökológiai lábnyomunk csökkentése a cél. Egyre zöldebbé szeretném tenni a piacot is, ahogy az életemet azzá tettem az elmúlt két évben. Tudatos fogyasztással, szelektíven műanyagmentesen élni az életünket… Szeretném a piacot teljesen műanyagmentessé tenni, felkértem Szabó Esztert a Felelős Gasztrohős egyik tagját, hogy segítsen ebben a projektben. Kérdőívekkel, személyes jelenlétével méri fel az igényeket jelenleg. Külső cégek bevonásával új lebomló vagy újrafelhasználható edényeket, tárolókat, csomagolóanyagokat hozunk be a piacra és összekötjük őket a termelőinkkel. Folyamatosan alakítjuk mind a termelőink, mind a fogyasztóink nézőpontját. Senkit nem hagyunk hátra, mindenki megkapja a szükséges segítséget, hogy az átalakítási folyamat teljessé váljon. 

Sajtozás
Sajtozás

 – Mennyire sikerült a Covid-19-es válságot kezelni, hallottam, hogy indult egy webshop is, beváltotta a hozzáfűzött reményeket?

– Ezt egy nagy válságként éltük meg, felelősségteljesen bezártuk a piacot, nem hagytuk, hogy a vírus terjedjen. Néhány termelőnk sem értette ezt a lépésünket az elején. Hiszen sok piac tovább működött a vészhelyzet alatt. Aztán a zárás után egy héttel már elindítottuk a webshopunkat, amely sikeresen debütált. A termelőinknek segítette a kiesett bevételeik pótlását, illetve a fogyasztóink is megtalálták a megszokott termékeiket. A webshopunk továbbra is él és széles kínálatát kiegészítettük a borbárunk (VinoPiano) borválasztékával. Ez egy nagyon tanulságos és sikeres történet, amely az élő piac mellett lehetőséget kínál a fogyasztóinknak a vásárlásra. 

 

– Kézműves, Egészséges, Természetes, Friss, Termelői ezek mind-mind hívószavai a piacnak és most jön a zero waste?

– Ezek valóban hívószavak, amelyekre felkapja a fejét a mai tudatos fogyasztó. Nem mehet el senki a környezettudatosság mellett, egy felelősségteljes vállalkozó, aki értéket szeretne teremteni kötelessége ezzel foglalkozni. A műanyagmentes Piacunk és a zero waste Boltunk abszolút úttörője ennek a folyamatnak az országban, összegezve: termelői termékek csomagolás mentesen – Ez lesz a Pancs Bolt

A Pancs Bolt ötlete igazán a válság alatt forrt ki, megfogalmazódott, hogy a lehető legzöldebb módon szeretnénk ellátni fogyasztóinkat minden nap. A fogyasztóinknak igénye van minden nap a Pancs Piac választékára, például Szabinak pékárúira nap mint nap, szeretnénk reggeliztetni, salátákat készíteni a piacunk termékeiből. Sok-sok ötletünk van, amivel egy közösségi teret építünk a vasárnapi piaci napokon kívül is. Zárszóként megemlíteném, hogy a piacunk már most 80%-osan műanyagmentes (plastic free) és a Pancs Boltunk pedig zero waste lesz, ami lényegében teljesen műanyag és csomagolásmentes környezet. Mi fogjuk szeletelni a sajtot, a sonkát, amit a környezettudatos vásárló a saját tárolójában vihet el, vagy abban amit nálunk vásárol. Készítünk majd rizs-, mogyoró-, mandulatejet házilag, csírákat, mikrozöldeket nevelünk majd a teljeskörű szolgáltatás nevében.

Gyökerek
Gyökerek

– Várjuk a következő piacot és a Pancs Boltot is meglátogatjuk majd, köszönjük a meghívást!

(Ha tetszett a cikkünk, és érdekelnek a magyar borok, sörök, pálinkák, koktélok (#italok) alkalmanként gasztronómiával, (#ételek) és mindenféle kapcsolódással (#kultúra) és nemzetközi kitekintéssel és szeretnél értesülni további hírekről, eseményekről, játékokról, egyedi beszámolókról, akkor csatlakozz Az ihatóbb Magyarországért közösségéhez (vagyis lájkolj minket) a facebookon: ide klikkelve! )