2020-ban New Yorkban jártam és badacsonyit ittam!

Február 29-én bort kóstolni igazán rendkívüli dolog, hiszen ez a nap csak négyévente következik be.

 

Papp Ágnes írása és Nyulasi Gábriel István fotói

 

Pazar kilátások

A Badacsonyi nem hiába az egyik kedvenc borvidékem, sokszínűsége magával ragad. A borkedvelő, ha erre jár, biztosan talál itt magának még olyan tevékenységet, melyben kedvét leli. A magasztos tanúhegyek a kirándulóknak, túrázóknak, a Balaton a fürdőzők és a vízi sport szerelmeseinek nyújt élvezetet. Se szeri se száma azon pincészeteknek és vendéglátóhelyeknek, ahol pazar kilátásban gyönyörködve fogyaszthatjuk el a badacsonyi nedűt. 

IMG_20200229_162532-01

Rengeteg felejthetetlen élményem fűződik már ehhez a borvidékhez, hiszen rendszeres látogatója vagyok. Azonban adott egy remek lehetőség, hogy a badacsonyi életérzést nemcsak a borvidéken élhetjük át. Budapesten a New York Palota egy olyan boros rendezvénynek ad otthont, amely már a 10. éve igyekszik idevarázsolni nekünk a badacsonyi kavalkád egy nagy szeletét Badacsony New Yorkban címmel. 

A rendezvényen készült további képek itt!

Fogyasztóbarát kóstolófüzettel

Izgatottan léptem be a New York Palotába, hiszen egy exkluzív helyen kóstolhattam a badacsonyi régió borait. A regisztráció után –  kezemben az ajándék kóstolófüzettel és tollal- örömmel láttam, hogy már kapunyitáskor hatalmas az érdeklődés az esemény iránt. A kóstolófüzet nagyon fogyasztóbarát volt, ugyanis minden egyes borászati kiállítónak benne szerepeltek az este tételei, az elérhetőségei és néhány üres sor lehetőséget adott jegyzetelésre is. Ezen kívül tájékoztatást is kaptunk arról, hogy mely tételeket találták vakkóstoló során kiemelkedő minőségűnek. Ez egy hasznos irányútmutatás bármely borfogyasztó számára.

 

New Yorkból Rómába…

A New York Palota Róma termében közel 50 kiállító várta a látogatókat a jubileumi kóstolón, akik csaknem 40 borászat több mint 140 féle borát ízlelhették meg. Továbbá az eseményen két mesterkurzus is debütált Dr. Csizmadia András és Dr. Mészáros Gabriella előadásában. 

Szászi Titanilla
Szászi Titanilla

Kóstolásom során egy szőlőfajták szerinti tematikát követtem, azonban az élményeimet most pincészetenként venném górcső alá. Az ökológiai gazdálkodást folytató Szászi Birtok három olaszrizlingjét is elhozta a rendezvényre. Mindig érdekes megkóstolni egymás után ugyanazon pincészet borait ugyanazon szőlőfajtákból, hiszen megtapasztalhatjuk a közöttük lévő különbségeket. A három közül a 2017-es BIO Szigligeti Olaszrizlingjüket emelném ki, továbbá a behízelgő 2019-es BIO Badacsonyi Pinot Gris tételüket.

 

Ásványos érzettel

Egyik nagy kedvencem volt a Szent György – Pince és Étterem 2010-es Juhfarkja. Egy nagyon telt, jó savakkal rendelkező borról van szó, ásványos érzettel, hosszú lecsengéssel. Mint kiderült, ez a bor az egyik mesterkurzus tételei között is szerepelt. Volt szerencsém a Badacsony-hegy lábánál található Villa Pátzay Borbirtok 2018-as Tégladomb Szürkebarátjához is, mely egy dűlőszelektált tétel. Ez a gazdag ízvilágú bor, a maradékcukornak köszönhetően leheletnyi édes ízérzettel is rendelkezik, nevét a Tégladomb dűlőről kapta. 

Hidratálni fontos!
Hidratálni fontos!

Kevésbé a köztudatban

Az ilyen kóstolók lehetővé teszik azt is, hogy olyan pincészetek is résztvevői legyenek, akik még kevésbé vannak benne a köztudatban. Így ez egy kiváló alkalom volt arra, hogy – a még számomra is ismeretlen –  Málik Pince borait megízleljem. A 2018-as Kéknyelű kóstolása közben tudtam meg, hogy a borászat borai minden esetben fahordós erjesztés és érlelés után kerülnek forgalomba. A badacsonyi programon két nagyszerű rajnai rizlinget is kóstoltam. Az egyik a Sabar Borház 2018-as Leszner Rajnai Rizlingje volt, a másik pedig a Villa Tolnay Borház 2017-es Rajnai Rizling Panorámája. Mindenképp kiemelném a Szeremley Birtok 2019-es Badacsonyi Olaszrizlingjét, mely kóstolva olyan érzést kelt, mint amikor egy friss, ropogós gyümölcsbe beleharapunk. Tőlük még a 2003-as késői szüretű Zeuszt kóstoltam, melyben a sav és a cukor egyensúlya prímán működött.

Török Csaba - 2Ha Szőlőbirtok és Pincészet
Török Csaba – 2Ha Szőlőbirtok és Pincészet

A rendezvényen készült további képek itt!

Vörös Badacsony

Habár Badacsonyban ma már határozottan a fehérborok uralják a pincéket, mégis találkozni kiváló vörösborral is a vidéken. Számomra az este második nagy kedvence a 2HA Szőlőbirtok és Pincészet 2017-es Tabunello-ja volt, melynek alapja a sangiovese grosso. Az első korty után világossá vált számomra, hogy egy igazán zamatos, stabil, komplex bort tartok a kezemben, tele élettel. Ez a pompás tétel 3 hónapot töltött 225 literes használt illetve új hordóban.  Ezen kívül érdemes volt megkóstolni a Domaine Edegger Pincészet 2017-es Pinot Noir-ját és a Horváth Pince 2012-es Diófás selection-jét is, mindkettő remek bor. Természetesen elmaradhatatlan volt, hogy a borokat némi étellel is kísérjem, ehhez a Lábdi Piac minőségi termékeit és finom sajtokat választottam. A jövő évi rendezvény dátuma nekem biztosan belekerül a naptáramba, de szívből ajánlom Nektek is!

(Ha tetszett a cikkünk, és érdekelnek a magyar borok, sörök, pálinkák, koktélok (#italok) alkalmanként gasztronómiával, (#ételek) és mindenféle kapcsolódással (#kultúra) és nemzetközi kitekintéssel és szeretnél értesülni további hírekről, eseményekről, játékokról, egyedi beszámolókról, akkor csatlakozz Az ihatóbb Magyarországért közösségéhez (vagyis lájkolj minket) a facebookon: ide klikkelve! )

A jövő évi rendezvény dátuma nekem biztosan belekerül a naptáramba, de szívből ajánlom Nektek is!
A jövő évi rendezvény dátuma nekem biztosan belekerül a naptáramba, de szívből ajánlom Nektek is!