15. Ezüsthegyi Borverseny és Borfesztivál

2010. június 29. – Nyulasi Gábriel

A főváros és a Pilis szomszédságában terül el az Ezüsthegyi szőlőtermő-terület, az Etyek-Budai borvidék Budai körzetében. A tőkék ideális helyre lettek telepítve, kiváló déli fekvésű területen, ahol kedvező időjárás esetén reggeltől estig éri a szőlőt a napsütés. Tiszta időben az egyik legszebb panorámával büszkélkedhetnek az ültetvények gazdái, a tőkéket metszve akár a Parlament, a Citadella és további budapesti nevezetességek látványában gyönyörködhetünk, majd az esti pesti fények valóságos ékszerdobozt varázsolnak szemünk elé.

Az Ezüsthegyi Borfesztivál 1995-ben indult útjára. Az ezüsthegyi borosgazdák egyesületének elnöke, Huszti Gábor és a helyi termelők nem titkolt szándéka, hogy folyamatos fejlődésüket a nagyközönségnek is szemléltessék boraikkal. A szervezés nagy részét minden évben Meggyesi János és családja vállalta el, idén már a fiatalabb generáció, két fiatal borosgazda vette át a szervezőszerepet, Kaiser Zoltán és Janza Márton. A fesztivált egy borverseny előzte meg, ahol együtt minősítették a gazdák borait a meghívott kültagokkal. Így került sor az egri, tokaji, etyek-budai nedűkkel való versenyeztetésre.

A sokszor nem túl korszerű eszközökkel felszerelt gazdák borai állták a versenyt a nagy pincészetek technológiai feltételeivel. Magam is részt vettem a borbírálaton az egyik bizottságban. A szervezők külön kérésére, a verseny rangját emelve a bizottságok szigorúan pontoztak. A Magyar Borakadémia 2010-től a versenyt „C” típusú borversenynek minősítette. A tételek nagy része jó minőségű volt, egészen alacsony számú bor került alsóbb kategóriába. A különbségek az indulók között leginkább ott domborodtak ki, ahol a legjobban szükség volt a modern vívmányokra. Ilyenek voltak az irsaik és egyéb illatos társaik, mert a hűtött, irányított erjesztés hiánya kissé tompább borokat eredményezett a helyiek oldalán. Súlyosbítva itt-ott a 2009-es évben általánosan tapasztalható szerényebb savakkal.

Egy igazi kuriózummal is találkoztam, a ritkán felbukkanó Néró szőlőből készült borral. A Néró egy sötétkék színű, bőséges levű, fűszeres zamatú csemegeszőlő-fajta. Az egyedüli csemegeszőlő, amiből vörösbor készíthető. Csizmazia József és Bereznai László nemesítették 1965-ben az Eger 2 (Seyve-Villard 12375 sel.) és a Gárdonyi Géza (medoc noir x Csaba gyöngye) keresztezésével. Magyarországon 1993 óta államilag elismert fajta, de Svájcban és Brüsszelben is fajtaoltalmat kapott. Tömör struktúrával rendelkező bor volt, az érett gyümölcsök mellől nem hiányzott a csokoládés, kávés lecsengés.

A sikeres versenyt méltóképpen zárta a kiadós malacsültből készült lakoma. Az eredmények kihirdetésére két héttel később került sor az ürömi József Nádor iskola tornatermében.  Az ihatóbb Magyarországért kis csapata busszal érkezett Ürömre. Halk muzsikaszó mellett, apránként gyűlt össze a borokra kíváncsi törzsközönség. A templomszerű, nagy tornacsarnok kiválóan betöltötte a borfesztivál helyszínének szerepét, már csak azért is, mivel az idén menetrendszerűen érkező vihartól is megvédte a közönséget.

A szervezők nemrég összeállítottak az aranyérmes borokhoz egy pompás menüsort, amit sajnos nem állt módomban végigkóstolni, de a fogások nem kevés kreatív „gasztrogondolkodásról” tanúskodnak. Feltett szándékuk, hogy szeretnék folytatni és rendszeressé tenni a borvacsorákat, hogy ezzel is előmozdítsák az Ezüsthegyi borok ismertségét. ( A menüsor a képek után olvasható)

Ezüsthegyi BorfesztiválEzüsthegyi BorfesztiválEzüsthegyi BorfesztiválEzüsthegyi BorfesztiválEzüsthegyi BorfesztiválEzüsthegyi BorfesztiválEzüsthegyi BorfesztiválEzüsthegyi BorfesztiválEzüsthegyi BorfesztiválEzüsthegyi BorfesztiválEzüsthegyi BorfesztiválEzüsthegyi BorfesztiválEzüsthegyi BorfesztiválEzüsthegyi BorfesztiválEzüsthegyi BorfesztiválEzüsthegyi BorfesztiválEzüsthegyi BorfesztiválEzüsthegyi BorfesztiválEzüsthegyi BorfesztiválEzüsthegyi BorfesztiválEzüsthegyi BorfesztiválEzüsthegyi BorfesztiválEzüsthegyi BorfesztiválEzüsthegyi BorfesztiválEzüsthegyi BorfesztiválEzüsthegyi BorfesztiválEzüsthegyi BorfesztiválEzüsthegyi BorfesztiválEzüsthegyi BorfesztiválEzüsthegyi BorfesztiválEzüsthegyi BorfesztiválEzüsthegyi BorfesztiválEzüsthegyi BorfesztiválEzüsthegyi BorfesztiválEzüsthegyi BorfesztiválEzüsthegyi BorfesztiválEzüsthegyi BorfesztiválEzüsthegyi BorfesztiválEzüsthegyi BorfesztiválEzüsthegyi BorfesztiválEzüsthegyi BorfesztiválEzüsthegyi BorfesztiválEzüsthegyi BorfesztiválEzüsthegyi BorfesztiválEzüsthegyi BorfesztiválEzüsthegyi BorfesztiválEzüsthegyi BorfesztiválEzüsthegyi BorfesztiválEzüsthegyi BorfesztiválEzüsthegyi BorfesztiválEzüsthegyi BorfesztiválEzüsthegyi BorfesztiválEzüsthegyi BorfesztiválEzüsthegyi BorfesztiválEzüsthegyi BorfesztiválEzüsthegyi BorfesztiválEzüsthegyi BorfesztiválEzüsthegyi BorfesztiválEzüsthegyi BorfesztiválEzüsthegyi BorfesztiválEzüsthegyi BorfesztiválEzüsthegyi BorfesztiválEzüsthegyi Borfesztivál
A menüsor:

Markó Sándor Chardonnay 2009
Zöldfűszeres kecskesajt négymagos pirítóson, alma chutney-val

Markó Sándor Merlot rosé 2009
Lazac tejszínes mártással pennére halmozva

Gábeli György Chardonnay 2009
Kókusztejben pácolt sous vide csirkemell bodzás körtekocsonyával

Meggyesi János Zweigelt 2009
Kucsmagomba paprikás gorgonzolás zsemlegombóccal

Gábeli György Vörös cuvée 2008
Borskéregben sült szűzérem baconos zöldbabbal, illatos pecsenye kaviárral

dr. Boczor István Cabernet Sauvignon 2009
Áfonyás dámszarvas ragu kecskesajtos puliszkával

Meggyesi János Chardonnay kései szüret 2007
Almás palacsintafelfújt hársmézes-diós habbal

Kategória Egyéb