X. Nemzetközi Terroir Konferencia – Magyarországon a világ bortudósai!

2014. június 28.- Az ihatóbb Magyarországért

4 napon keresztül tanácskozik a világ borszakmai krémje Magyarországon. Már lehet regisztrálni a közel 50 izgalmas és fontos előadásra. Három napig Tokajon, majd egy napig Egerben ülésezik a konferencia. Nemcsak szakmai, hanem marketing szempontból is fontos a konferencia. Részletek cikkünkben.

Helyszín: Tokaj és Eger

Időpont: 2014. júl. 7.-től 3 nap Tokaj (júl. 7,8,9.), 1 nap Eger (júl. 10.)

Résztvevők várható száma: kb. 170 fő, 20 országból

Várható előadások száma: 50

Várható poszterek száma: 70

A konferencia szakmai háttere:

A borok eredetvédelme, a különleges termőhelyek védelme és lehatárolása világszinten kiemelt jelentőséggel bír, ezért a terroir-kutatás egyre nagyobb hangsúlyt kap.  Az idei évben hazánk ad otthont a X. Terroir Világkonferenciának, mely az egyik legrangosabb rendezvénye a termőhelyek és az ott készített borok egyediségét elemző kutatások bemutatásának.

A Konferencia 2014. július 7.-10. között kerül megrendezésre. A rendezvénynek a Tokaji és az Egri borvidék ad otthont. A „terroir” kifejezés a francia terre szóból ered, mely talajt, termőhelyet jelent. A szőlőtermesztésben és a borászatban kiemelt jelentőségű a talaj és a termőhely szerepe, de a terroir fogalma ennél többet mond a borfogyasztóknak: nem csak az adott területet jelöli, hanem magában foglalja a klimatikus adottságokat, edafikus tényezőket, a szőlőfajtát, a termesztéstechnológiát, a borkészítés módszerét, valamint a szőlész-borász személyét is. A párizsi székhelyű O.I.V. (Office International de la Vigne et du Vin – Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Hivatal) megfogalmazásában „a terroir olyan lehatárolt földrajzi hely, amelyet egy emberi közösség a történelme során hoz létre; kollektív termelési tudás, ami a fizikai és biológiai környezet kölcsönhatás-rendszerén, valamint az emberi tényezők együttesén alapul”. A terroir-ok lehatárolása és jellemzése elősegíti az eredetvédelmet és a termelésben szerepet játszó környezeti tényezők hatásának megértését.

A világ első zárt borvidéke a Tokaji borvidék volt. 1737-ben III. Károly magyar király (VI. Károly német-római császár) rendeletben határolta le azokat a településeket ahol az ültetvényekben tokaji bor előállítására alkalmas szőlő termeszthető. Néhány évtizeddel később már Portugáliában és Franciaországban is lehatároltak termőhelyeket, melyek ma (csakúgy, mint a Tokaji borvidék) a Világörökség részét képezik.

A terroir kutatás eredményei igen széles nemzetközi érdeklődésre tartanak számot. Az elmúlt közel 20 évben Franciaország, Olaszország, Spanyolország, Dél-Afrika, Svájc adott otthont a neves konferenciáknak, az idei évben pedig hazánkban kerül megrendezésre.

A világ legnevesebb kutatói, tudósai, szakírók, véleményformálók jelennek meg a rendezvényen, melynek köszönhetően a szaksajtóban megjelenő híradások nem csak a legfrissebb kutatási eredményeket hozzák hazánkba, hanem marketing szempontból is komoly jelentőségűek.

A kongresszus weblapja: www.terroircongress.com

E-mail cím: terroircongress.tokaj@gmail.com

Szakmai szervezők:  Budapesti Corvinus Egyetem Szőlészeti és Borászati intézet,  Tokaji Borvidék Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet,  Eszterházy Károly Főiskola, Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsa, Egri Borvidék Hegyközségi Tanácsa

Fővédnök és a konferenciát megnyitja:

Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter,

O.I.V. (Organisation Internationale de la Vigne et du Vin, Párizs)

További védnökök:

Hegyközségek Nemzeti Tanácsa

Magyar Borakadémia

Kategória Egyéb