Villány hívja a tornyot! – Bock borok az Airport Hotel Avion étteremében

2009. november 29. – Nyulasi Gábriel

Október derekán egy igazi villányi nagyágyú látogatott el az Avion Étterembe, személyesen Bock József mutatta be borait. A borászt a „legismertebb” és a „legnépszerűbb” jelzőkkel illette a rendezvény beharangozója, nem érdemtelenül, hiszen a rendszerváltás után újjáéledő magyar borászat egyik meghatározó alakjává vált, és ezt a pozícióját a Villányi borvidék vezető pincészetei között máig megtartotta. A borokhoz a méltó kíséretet Kántor Ferenc András Executive Chef ételkölteményei adták.

A nyitás egy buja illatú Villányi Hárslevelű 2007-es boritallal zajlott. Mit tud egy fehér Villányban? Lendületes, összetett és hosszú, ornamentikája érettebb citrusokból, hársvirágos, mézes illatokból áll. Kortyolva is megjelent az illatrepertoár egy része formás testtel kiegészülve, végén egy kis fanyar kesernyével. Önmagában a bor jól muzsikált, és az étel, a markáns zöldfűszeres kecskesajt a különleges rózsalekvárral, a saláta kompozícióval is kiváló volt. A párosításban viszont számunkra a kecskesajt lehengerlő pikáns ízjegyei kissé túlharsogták a bort.

A második fordulóban a villányi „legegyszerűbb” alap vörös került sorra – melyet kirobbanó gyümölcsösségéért és könnyedségéért kedvelünk – vagyis a Villányi Portugieser 2007-es bor. A svábok bora, ők hozták magukkal a vidékre. Bársonyos, behízelgő tulajdonságait csak növeli a reduktív technológia. Poharunkba érkezve egy kicsit indiszponált volt a nedű, nem egészen tiszta, valamelyest fülledt illattal indított, majd vörösborhoz méltatlanul a kortyban pezsgésbe fogott. Szellőztetéssel javult az állapota, ám túl sok időnk nem jutott erre, mivel már a következő párosítás kötött le minket. Az étel a költeményekhez illően egy gyönyörű gasztro-szonett volt, melyben a dallamosság kedvéért még sípok is szerepeltek talján tésztából, canelloniból. A vörös tonhal kedves feketeszezám köntösben pihent a ricottával kibélelt tésztakanapén. Egy kis zöldség-gyümölcs kirakat segített a komplexitásban, paradicsom- és narancsmártás formátumban. Borunk valahogy ismét nem volt a helyzet magaslatán, lefőzte az étel.

Következett a harmadik menet, a hangulat emelkedett, ebbe a légkörbe lépett be a roppant kultúrált Ermitage cuvée 2007-es változata. Bock úr tréfálkozott kicsit a francia előíráson, a „cuvée” szó használata ugyanis nemsokára hazánkban hatóságilag nem lesz ildomos, gondolkozhatunk az új verziókon. Visszatérve az egyelőre még cuvée-hez: 6 fajta, Merlot, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Syrah alkotja fejenkénti 20-20%-os arányban. A maradék 20%-on osztozik a Pinot noir és a Portugieser. Tehát sok dűlő sokféle bora, melyet 14 hónapon át érleltek, 70%-ban nagy tölgyfahordóban, 30%-ban használt újfahordóban. Illatban az érett csonthéjasok mellett a szépen integrált fa is jelen van, a meggy, a cseresznye oldalán felbukkan egy kis áfonyás, borsos vonulat is. A kortyban tanninból is jó adagot kapunk savakkal megtámogatva, mindezt olyan rendezésben, mely hangsúlyos, de nem durva, hanem szépen gömbölyített, tüzes, emlékeztetve a délibb vidékekre. Komplex borhoz komplex étel dukál, ez az arany (arány) szabály most mindenki megelégedésére teljesült is. Végre egy igazán szerencsés találkozás az ajakban, a sertésszűzérmék optimális sütését és fűszerezettségét kiválóan kísérte a szilvaöntet és a tökmagos túrógombóc, mely a borral harmonikusan egyesült. Az est egyik legjobb étel-ital párosítása mindenkit megnyugtatott.

A negyedik körben a szomszéd asztaltársaság már egyre vidámabb zajongással követte az eseményeket, ez talán a vacsora előtti pezsgőzésnek is köszönhető. A vadulás következett, no nem az előbb említett vacsoravendégek „bomlottak meg”, hanem a muflongerinc került terítékre. A Bock borok közül a Villányi Cabernet Franc 2007-es vállalkozott a gasztro-frigyre. A 2007-es évjárat szinte már savkiégetően meleg volt, a fajta 8-10 nappal korábban érik, mint jelentősebb világi karriert befutott rokona, a Cabernet Sauvignon. Még friss a bor, érésben van, ám már most is érződik benne a nagy ígéret. Illata fűszerkertes, melyben többek között a kakukkfű és a menta is megmutatja magát. Áfonyás, szedres ízjegyek érezhetők, kávés, csokis lecsengéssel. Úgy tűnik, hogy a Cabernet Franc jól érzi magát Villányban, hosszú a bor, testes, érződik a masszív hordózás, illett a muflonunkhoz. A vad mellé – mely áfonyás borban érlelődött – kakukkfüves gesztenye és dödölle tartozott. Asztaltársam szerint sok volt a kakukkfű a gesztenyén, jómagam ellenvéleményt képviseltem, kiegyeztünk tehát egy döntetlenben. Májszerű omlósságával a muflon itatta magával a Franc-t, levett minket a lábunkról. A kiegészítők is szépen csillogtak, már-már arra gondoltunk, hogy kiadjuk az est legjobb párosítása címét, ám még hátra volt a desszert.

Az ötödik elem… Bruce Willis is nagyot alakított benne, úgymond király volt, az akcióhősök fejedelme, borítékolható volt a kasszasiker, ha megjelent a vászon. Asztalunk ötödik eleme – hogy maradjunk a monarchikus elnevezéseknél – a Bock Royal Cuvée volt 2005-ből. Ezt az évjáratot bizony nem sok borász koronázza meg emlékeiben, bár azért akadnak ellenpéldák. Nehéz évjáratos borunkat 24 hónapra „ítélték” újfahordó fogságára miután kiszabadult a fémtartályos erjesztésből. Cabernet Sauvignon-hangsúlyos tétel (50%), mellette Pinot noir (30%), a maradékon osztozik a Cabernet Franc és a Merlot. Igazi gasztrobornak nevezi ezt a tételt Bock József, ezzel egyet is értettünk az étel-italkóstolás után.

A gyümölcsösség mellett a hordóhasználatból fakadóan a csoki és a vanília ízjegyek meglehetősen dominánsak. Kicsit éppen tompa, ám fásultnak azért még nem nevezném borunkat, viszont tény, hogy a desszert alaposan felrázta. A kávés, csokis, meggyes édesség vitalizálta a bort, és az igazi párosítás az, amikor étel és ital emeli egymást, és egy magasabb minőség jön létre. A desszert esetében is ez történt, az igazi gyöngyszem tehát az est végére került.

A Menüsor után tekintsék meg galériánkat!

Étel: Zöldfűszeres kecskesajt szőlőolajos saláta-szimfóniával, rózsalekvárral
Bor: Villányi Hárslevelű 2007

Étel: Vörös tonhal feketeszezám köntösben ricottás canelloni sípokkal, narancsos paradicsommártással
Bor: Villányi Portugieser 2008

Étel: Sertésszűzérmék szilva öntettel, tökmagos túrógombóccal
Bor: Ermitage 2007

Étel: Áfonyás borban érlelt muflongerinc kakukkfüves gesztenyével, dödöllével
Bor: Villányi Cabernet Franc 2007

Étel: Ír kávéhab csokoládékehelyben meggyöntettel, szivarforgáccsal
Bor: Royal Cuvée 2005

Bock Borvacsora 2009Bock Borvacsora 2009Bock Borvacsora 2009Bock Borvacsora 2009Bock Borvacsora 2009Bock Borvacsora 2009Bock Borvacsora 2009Bock Borvacsora 2009Bock Borvacsora 2009Bock Borvacsora 2009Bock Borvacsora 2009Bock Borvacsora 2009Bock Borvacsora 2009Bock Borvacsora 2009Bock Borvacsora 2009Bock Borvacsora 2009Bock Borvacsora 2009Bock Borvacsora 2009Bock Borvacsora 2009Bock Borvacsora 2009Bock Borvacsora 2009Bock Borvacsora 2009Bock Borvacsora 2009Bock Borvacsora 2009Bock Borvacsora 2009Bock Borvacsora 2009Bock Borvacsora 2009Bock Borvacsora 2009Bock Borvacsora 2009Bock Borvacsora 2009