Evans Victoria mutatta be az új Villa Gyetvai borokat
A Villa Gyetvairól
A Balatonfüred-Csopaki borvidék új pincéinek egyike a Villa Gyetvai, melynek területei Tihanyban és Paloznakon vannak. A tulajdonos, Gyetvai Zsolt húsz évvel ezelőtt szőlőterületet vásárolt Paloznakon, illetve 2000-ben megvásárolta Balatonfüreden a pincészet nevét is adó villát. Ez utóbbit 2005-re állították helyre, és a felújítás során derült ki, hogy az épület alatt egykor borospince működött. Gyetvai Zsolt új szőlők telepítésébe és borászkodásba kezdett, de néhány év után belátta, hogy szükséges a bővülés, így ma már egy kisebb csapat működteti a borpincét és a reprezentatív helyszínt biztosító rendezvényteret is magába foglaló Villa Gyetvait. (villagyetvai.wineshop.hu/rolunk)
Kánnai Piroska írása
Ahol a Balaton nemcsak az olaszrizlingtől hangos
Ha a Balatonfüred-Csopaki körzetre gondolunk, egyből az olaszrizlingre asszociálunk, akaratlanul is.
Tény, hogy a Villa Gyetvai egyik fő zászlóshajója is- versenyeken az élmezőnyben teljesít. Idén például a 100 legjobb magyar bor listáján magáénak tudhatja az év legjobb olaszrizlingje címet, valamint ezüst minősítést is, ami mindenképp megsüvegelendő. De van itt mèg sok minden más is! Nézzük csak sorban, hiszen október 11-én lehetőségem volt a 2021-es teljes repertoárral valamint 2022 néhány hordómintájával is megismerkedni. A forgalmi tételek nagy részével már a Budapest Borfeszten is sikerült összefutnom, illetve szívesen emelem le a polcról vagy választom étteremben is.
Az első magyar bajnoknővel a Zeya Restaurantban
A Zeya borlapja is bővelkedik Villa Gyetvai borokban, így adódott a helyszínválasztás is. Ráadásul az a különös megtiszteltetés érte a kóstolókat, hogy pincészet tulajdonosa Gyetvai Zsolt mellett az első magyar sommelier bajnoknő, Evans Victoria mutatta be a portfóliót. Vicky már két éve segíti a borászatot külső tanácsadóként, ami annyit tesz, hogy a borok stílusának formálásában és a piaci ismertség növelésében támogat. Itt van a vele készült podcastünk is: katt ide!
A borok és a pincészet kristálytiszta arculattal és jövőképpel rendelkezik már, fiatal korát meghazudtolva, nem az útkeresés fázisában van.
Jöjjenek hát a borok!
Furmint 2021
Illatában a citrusok: citrom, narancs és grapefruit dominálnak, amelyek mellett megjelennek a csonthéjas gyümölcsök is. Ízében erőteljesen mutatkozik meg a tengeri só és a grapefruit, amelyek kiegészülnek a fás és dohányos jegyekkel. A bor szépen mutatja be a borvidéket és a szőlőfajtát egyaránt.
Tramini 2021
Illatban nem a rózsás, parfümös jegyek a jellemzőek, mint azt a fajtánál megszokhattuk, hanem több zöldes, friss jegy és a fehér húsú őszibarack emelkedik ki. Ezt a dél-stájer traminiknél megszokott alacsonyabb/közepes sav helyett egy magasabb savval érik el, mely szép egyensúlyt tart a különben 14%-os alkohollal, így feszes, magas élvezeti értékkel bíró kortyot kaphatunk.
Rajnai Rizling 2021
Feszes savakkal találkozunk ismét. Nem német típusú rizling került a pohárba, az illatban a petrolosság, citrusosság és az őszibarack domborodik ki.
Cabernet Franc Rosé 2021
Off-dry rosé, 9,2 g/l maradékcukorral, de kifejezetten jól áll neki a meglepő 14,5% alkohol és a szintén magas sav mellé. Őszibarack és szamóca a domináns illatban és ízben, kicsit cuppogós, cukorkás, de szépen ívelt rosé a tihanyi Ráta dülőből, ahol a magas beesési szögnek hála érett alapanyag nyerhető.
Kékfrankos Siller 2021
Inkább egy könnyedebb vörösre hajaz, mint egy teltebb roséra. A maradékcukor és a tannin adja a testességet, ízében málna, szamóca, fehér eper, cédrusok és fűszerek teszik komplexszé. Ételpárosításokban igazi adúász, hiszen paprikás, kissé csípős fogások mellett is abszolút megállja a helyét.
Kékfrankos 2020
A fajtajelleges gyümölcsösség mellett a tölgyfahordós érlelésből származó fűszerek is kidomborodnak. Illatában szilva, szeder, meggy és vanília mind jelen van. A bor kifejezetten könnyed, de ízgazdag és még hosszú évekig tartogat nagyszerű borélményt.
Cabernet Franc 2020
Nem a franc-oknál megszokott magas tannint, magas alkoholt, mély színt találjuk, hanem maradunk a közepes paramétereknél. Piros bogyós gyümölcsökkel találkozunk mértékletes hordóhasználat mellett. Remekül beérett alapanyag, kerek korty.
Olaszrizling 2022 hordóminta
Illatban intenzív érett alma, körte, birs, melyek ízben is visszaköszönnek. A leginkàbb palackozásra érett bor a hordóminták közül.
Chardonnay 2022 hordóminta
Lassan nyílt az illat, akkor is visszafogott, kásás érett almát ismertem fel benne. Opálos még.
Cserszegi fűszeres 2022 hordóminta
Még erősen fedett illat, levegőztetés hatására mutat némi szőlőleves karaktert.
Ha tetszett a cikkünk, és érdekelnek a magyar borok, sörök, pálinkák, koktélok (#italok) alkalmanként gasztronómiával, (#ételek) és mindenféle kapcsolódással (#kultúra) és nemzetközi kitekintéssel és szeretnél értesülni további hírekről, eseményekről, játékokról, egyedi beszámolókról, akkor csatlakozz Az ihatóbb Magyarországért közösségéhez (vagyis lájkolj minket) a facebookon: ide klikkelve! )