Új marketingszelek fújnak a Somlón!

2015. február 17. – Ebora/Az ihatóbb Magyarországért

Somlón jártunk szép nagy csapattal, ahol zászlót bontott a frissen megalapított Somlóért Nonprofit Kft. Az ország minden tájáról sereglettek a tudósítók, hogy aztán a sajtótájékoztatót követően, (a Somló Spirit Pálinkaházban) amelyen a mély egyetértésben fogant marketingötletek felvillantása után a megvalósulásuk egyes helyszíneit is meglátogassuk. Voltunk a nagyoknál: Tornai, Várkapitány, Bogdán és Kreinbacher pincészeteknél. A Somló örök, ezt mindig is tudtuk, a piac most még annyira nem. Az elképzelések nagy ívűek, hosszútávra terveznek, ám a nagyok és a kicsik (a pincészetek méretére gondolunk) érdekei nem mindig azonosak. Az idő majd eldönti, hogy a végén ki fog valóban megérkezni a Somlón. Tudósítónk, Ebora gondolatai írásában fogócskáznak térben és időben, fogadjátok szeretettel… (szerk.)

Kattints ide a rendezvényen készült többi képért!

Csak még egy pohárral a Somlaiból, kérem!

Kisasszony, nem fog megártani? Bízza rám, Uram!

És rám bízta.

Lehet-e úti beszámolót írni a Somlóról anélkül, hogy közelünkben lenne egy méltósággal megöregedő juhfark? Hogy ne próbálnánk felidézni a pohár fenekén a Somló hegyet? A kiskápolnák hangját? A csendet? Hogy ne akarnánk a mélyén kutatni annak a pár Hamvas Béla-mondatnak, hogy a Somlait csak „kellően elmélyedt, végleg elcsendesült, kiegyensúlyozott magányban szabad inni”?  Ne nyiss meg egy 12. ablakot a böngésződben, ne vegyél elő egy éppen otthon lévő vöröset vagy fehéret, egy Somlaira hasonlítót, csak mert nincs most otthon más! Sokszor megesik, de most ne tedd!  Vegyél azonban elő, ha lehetőséged engedi, egy palack Somlait! Nem ajánlok pincészetet, mert ŐK, akik ismerik a Somlait, azt mondják: a Somló minden borban ott van.  Ha nincs Somlaid? Akkor állj meg egy pillanatra, és képzeld magad 10 évvel későbbre! Tessék, vizualizáld! Nézd meg, hogy nézel ki (Várj, lesz köze a borhoz, csak légy türelemmel…A Somlaihoz türelem kell…Gyakorold…)!

Megváltozott a tekinteted? Látsz benne szomorúságot? És derűt? Melyikből többet? Sok minden történt veled. Igen. Gyere, menjünk el a Somlóra! Ígérd most meg, hogy 10 év múlva is ott leszel! Találkozzunk a hegy lábánál, és járjunk együtt a szőlősorok között! Hoznál még valakit? Ki lenne az? Egyedül jönnél? Bírnál gyalogolni? Szomjas lennél közben? Tudnád élvezni? Lassan mennénk? Beszélnénk közben? Ahogy odaérünk, leülünk… és most elmondom, milyen lesz, kérlek, legyél ott 10 év múlva (is)!

Tudod, a Somlót nem ismerik annyian, amennyien ismerhetnék, ezért a borászatok összefogásával egy bormarketing stratégia van születőben. Szeretnék meghatározni és téged is megismertetni a Somló borászati, gasztronómiai, műemléki és tájvédelmi értékeivel; szeretnék, ha Te is ellátogatnál hozzájuk, szeretnék ott megmutatni, mi a titkuk. Utóbbit csak megérezni lehet. Kellő elmélyültséggel. Magasztosan hangzik? Mert az.

A Somló Spirit Pálinkaház (mely egy építészeti műremek) látta vendégül az információkra (és a Cornus pálinkákra) szomjas, a Somló bormarketing stratégiájára és magára a Somlóra kíváncsi messziről jött embereket. Köszöntötte a résztvevőket Bogdán József, a Nagy-Somlói Borvidék Hegyközség elnöke; Dr. Kovács Zoltán államtitkár és Fehér Péter, a Somlóért Nonprofit Kft. ügyvezetője és a Somló Spirit Pálinkaház tulajdonosa. Közös céljuk, hogy a Somlót összefogással, pályázati lehetőségeik kihasználásával és „közösen beszélt nyelvvel” a maga méltó helyére emeljék.

Utunk folytatásaként – melyet folyamatos vendéglátással és kísérettel fűszerezett a SODA Group, a Somló marketing stratégiájáért felelős kommunikációs ügynökségi csoport – meglátogattuk a Tornai Pincészetet, ahol ismerős arc kóstoltatta a pincészet borait: ifj. Kamocsay Ákost, az egykori móri borászt, ahogy Tornai Tamás, a pincészet tulajdonosa mondja: elcsábították maguk közé. A 2013-as Nagy-Somlói Juhfark, Zenit és Furmint mellett megkóstolhattuk a 2011-es Grófi Juhfarkot is.  A borokon túl a borászat repertoárjában egyéb lenyűgöző elemek is rejlenek: a Somló hegy történetét, a helyi borkészítés hagyományait és jellegzetes eszközeit bemutató Bortörténeti Múzeum. A borászat valósággal a Somló turisztikai központja, számtalan szolgáltatással várja az oda látogatókat (nyári borterasz, Vinotéka, esküvők szervezésére alkalmas helyiségek stb.).

Utunk aztán a Várkapitány Pincészethez vezetett, a misztériumok házába. A Makovecz Imre tervezte birtok épület adott otthont a kóstoltatásnak. Hívogató tereivel, az ég felé mutató belső kialakításával egy olyan világba repített minket, ahol szívesen időztünk. Csáki Tibor, a pincészet tulajdonosa a szívélyes vendéglátáson és borai kóstoltatásán túl spirituális szemléletét is becsempészte, mi több: átitatta a kóstolás és hely szellemét vele. A juhfark mint fajta itt is megcsillogtatta bájait, azon túl a 2013-as Nagy-Somlói Furmintot, Olaszrizlinget és Traminit kóstoltunk.
Kattints ide a rendezvényen készült többi képért!

Csáki Tibortól érdekes dolgokat tudunk meg, például a hordói 1967-ből maradtak vissza. A felújítás nem minden, talán néhány friss hordó nem ártana, az ősi motívumok a reinkarnációban is továbbélnek. A borászat vezetője a XV. századi Kanizsai László örökösének tartja magát és innen a várkapitányság. A Bahamákon az általa tapasztalt belterjesség elhalványult a végső mondanivalóhoz képest: Jézus Krisztus diósgyőri volt…(szerk.)

Mindezek után erős ébresztés volt a Bogdán Birtok fiatal titánjának, Bogdán Leventének bemutatója, aki apostolokat meghazudtoló lelkes vezetéssel kísért minket végig birtokukon.  A Juhfark és a Primavera mellett egy igazi különlegességgel, jégborral, az ő elnevezésükben: Deres Furminttal örvendeztetett meg minket, melyhez húgának, Lillának roppanó édesség-kompozícióját kínálták, mely a 80g cukrot tartalmazó jégborral igazán édes lezárása lett volna utunknak.

Már-már heverésztünk is volna egyet, akár a havas lejtőkön is, de gyorsan fel kellett ébrednünk, hisz várt ránk a Kreinbacher komplexum, a pezsgőkészítés fellegvára, a végtelen galaxis, a modern építészet minden jegyét magán hordozó, lejtőket utánzó vonalvezetésű épületegyüttes. A monumentalitás itt természetes. Az ember úgy érezheti, újra kell értékelnie gép és ember, technológia és épület viszonyát. Bor- és pezsgőkészítés egyaránt folyik a birtokon, különös figyelmet fordítottunk ezúttal az utóbbira. Az alapanyagok Champagne-ból valók, Coquard préseket alkalmaznak, rendkívüli precizitással figyelnek oda az érlelő terek megfelelő temperálására. Mindez a minőség garanciája. A Kreinbacher Birtokon zajlott a Study-tour záró akkordja, a Kreinbacher pezsgőkkel gazdagított ízletes vacsora. Elköszöntünk.

Elköszöntünk, de előtte történt valami, ami felvillantott még valamit a Somló életéből. A már megszokott felszólalók (a meglátogatott pincészetek képviselői) mellett, hirtelen a mikrofonhoz perdült a Somlói Borok Boltja és a Somlói Éjszakai Túra szervezője (idén június 20-án lesz) sok más kezdeményezés motorja, Cartwright Éva. Rövid és célratörő beszédében szóba hozta a somlói kis pincészeteket, külön kiemelte Györgykovács Imrét és Spiegelberg Istvánt, akik bár néhány hektáron gazdálkodnak, mégis ország és világhíressé teszik a Somlót. Tehát a kistermelőkről sem szabad megfeledkezni, nélkülük elképzelhetetlen a Somlói Borvidék hiteles bemutatása. Reméljük a későbbiek folyamán, elvégre a program több évet hidal át, rájuk is sor kerül majd, akár egy hasonló Study-tour keretében. (szerk.)

Szerettünk volna még maradni. Nem, nem vagyunk telhetetlenek, de még lopni és átmenekíteni pár pillanatot a Somlóról, szerettünk volna véletlenül lemaradni a buszról, ott felejtett csomag lenni, vagy egy asztalon hanyagul ott hagyott parafadugó, egy csavar a palackozóüzemben, egy Somlai cseppje a pincében… de sietünk, rohanunk, visszaérünk Budapestre még aznap. Aztán marad a vágyakozás, az ajándék palackok bámulása, és az összekacsintás: 10 év múlva (is) Veled és ott találkozunk!

Kategória Bor