Új kiállítók a Budapest Borfesztiválon – Lendületben a Sárospataki Borterasz!

Mindig örülünk, ha a borászok együttműködnek egy közös cél érdekében. Megalakulnak egy szövetség mentén és megmutatják magukat a világnak.

 

Júniusban az Andantéban

Az Andante Borpatikában nyáron bontottak zászlót vagyis mutatkozott be a megjelent közönség előtt a  Sárospataki Borterasz Egyesület. A tagok mind az öten elkötelezett hívei a sárospataki borkultúra közös felemelésének. Egységben az erő, szép példa ez arra, hogy látják a közös fellépés brandépítő hatását. Hiszen közösen jelennek meg, ezért a terület színeit jobban meg tudják mutatni, nem beszélve hosszasan a marketing és egyéb költségek előnyös eloszlásáról. Egymást erősítik, jóban rosszban.  A tagok:  Espák Pincészet, Harsányi Pincészet, Naár családi Pincészet, Pajzos Pincészet, Tokaj-Portius Pincészet.

Az eseményen készült további képek itt érhetőek el!

IMG_20170621_172705

Patak vér helyett Patak bor

Az egyesület tagjai nemcsak közösen állítanak ki, jelennek meg, hanem közös bort is készítettek. Az elkészült bor 87%-ban Furmint, 13%-ban Hárslevelű fajtákat tartalmaz, 20%-a másod- és harmadtöltésű, 3 és 5 hl-es hordóban érlelődött 6 hónapig. A Megyer- és a Király-hegy termőterületei adják a feldolgozott szőlő legjavát.  A „Patakbor 2016” ízében, illatában az ásványos, sós jegyek dominálnak, nagyszerűen bemutatva a dűlőkre jellemző vulkanikus jelleget. Frissesség és érett savkarakter jellemzik. Igazán szép minerális tétel, picit még kócos még érnie kell. Ez már bizony a harmadik alkalom, hogy elkészül ez a bor, de most kerül először kereskedelmi forgalomba is.

 

Reméljük, ezeket (a borokat) elhozzák a Budapest Borfesztiválra…

Az Andantéban a közös bor után kóstolhattunk a pincészetek önálló alkotásaiból.

A Naár Családi Pincészet 2016-os Furmintja lendületes savaival, frissen mutatkozott a pohárban. Teljesen reduktív tétel, egyszerre gyümölcsös és egyszerre mutat némi vegetális hajlamot. Kellemesen, ropogósan friss az egész. A Harsányi Pincészet Megyer Furmintja 2016-ból egy igazán behízelgő tétel, kövesen kedves, szép savakkal, gyönyörűen kiegyensúlyozott. Egy 5g cukorka is van benne, ami még piacosabbá teszi. Sósan mézes, mézesen sós, jól integrált fával, krémes textúra.  Az Espák Pincészettől igazán a Supreme Hárslevelű ragadott meg. Ez bizony egy vastag bor, amely hordóban született és ott érett nagy borrá. Mézesen ásványos, de csak 2g cukorkával kell birokra a 7g-os sav. Nagyon hosszú a lecsengés, igazán masszív az egyensúly, stabil a borunk. Fehér bor, de mégis a mézesség mellett megjelenik pici áfonya és vadmeggy. Egy sauvignon blanc Tokajon? Hát lehet ezt? Bizony lehet, bár a bort nem lehet tokajinak hívni, de attól még különleges dolgokat tudhat. Ez a Tokaji Portius Pincészet Sauvignon blanc Spring 2016-os tétele, izgalmas ásványosság mellett egy finomra hangolt citrusorgia. Elegáns és egyben jóivású, hozza a kötelező bodzás villantást a fajtától, de mértéktartóan. A Pajzos Pincészet – Selection Dry boránál a komplexitás érdekében több lépcsőben szüreteltek. A fajták: furmint (86%) és hárslevelű (14%) házasítás. Ha korábban szüretelünk, akkor jó lesz a savunk, ha később, akkor jó lesz a beltartalom. Masszív lett a hordó, és jó tömbös az ásvány is. Ugyanakkor valóban ott vannak a gyümölcsök is, úgyhogy sikerült a komplex élményt előállítani. Érnie kell még, de már így is fogyasztható.

A következő közös fellépése az egyesületnek: Budapest Borfesztivál szeptember 7-10. Sárospataki Borterasz, az 55-ös standon. További infók a fesztiválról itt: klikk!

Kell egy Csapat!
Kell egy Csapat!