2009. április 7.
A borstafétát Tiffán Ede adta tovább Szepsy Istvánnak, Tokaj egyik legnagyobb mesterének. Nemcsak egy nagy borász, de egy nagy formátumú ember képe is kirajzolódott számomra.
– Milyen érzésekkel fogadta a Borstafétában való megjelenést?
– Köszönöm Tiffán Edének az elismerő véleményt, valószínűleg ő nem is tudja, hogy már 1980 táján is nagyra becsületem a rendkívül precíz, kiforrott és saját kezűleg kivitelezett szőlőtermesztése miatt, amit példaként állítottam itt Mádon magam és munkatársaim elé. Később pedig a 90-es években borai magas minősége és céltudatos márkaépítése nyűgözött le.
– Mi foglalkoztatja jelenleg a magyar borászattal kapcsolatban?
– Felfedezni és megismerni termőhelyeink legegyedibb részleteit, hogy képesek legyenek boraikon keresztül egyre jobban kifejezni a talajokat, melyek szinte végtelen változatosságban vannak jelen a Tokaji borvidék közel négyszáz dűlőjében. (A változatosságot a riolit vulkanizmus és a Pannon tó jelenléte miatti hosszú hidrotermális folyamat eredményezte.) Másodsorban a születendő borokat úgy képviselni, kommunikálni, hogy az egész világon nyilvánvalóvá váljon, hogy mit is tud valójában ez a vidék, és persze Magyarország egész bortermelése is. Létrehozni egy magas színvonalú, működő eredetvédelmet borvidékünkön, és az eredményeken keresztül meggyőzni a kétkedőket is.
– Mit üzen Az Ihatóbb Magyarországért mozgalomnak?
– Legyenek büszkék az elért eredményekre, a borokra, a termőhelyeinkre, a lelkiismeretes bortermelőkre, de soha ne felejtsék, hogy a minőségben mindig van feljebb. A szőlő- és bortermelés is az emberért van, hogy ilyen módon is megtapasztalhassa a természet szépségét, nagyszerűségét és benne a saját szerepét. A boroknak nem egymással kell vetélkedniük, pont ellenkezőleg, a szeretettel végzett munka a szőlőben, és a pincében a boron keresztül megérinti a fogyasztóját is, mert a szeretetnek ilyen a természete, munkálkodik.
A borstafétát dr. Lőrincz Györgynek szeretném továbbadni, aki hittel, tudással és tudatossággal munkálkodik Eger XXI. századi megfogalmazásán.
Nyulasi Gábriel