Szép volt az első HÉJ! – A Hárslevelűk Éjszakája

2014. június 6. – Nyulasi Gábriel István

Megvolt az első HÉJ (Hárslevelűk Éjszakája), mely a Furmint Februárhoz hasonlóan Kézdy Dani ötlete. Márpedig, amit Dani a fejébe vesz, azt meg is valósítja, és ez jót tesz honi borkultúrának is. Határozottan van keresnivalója a rendezvénynek a hazai bor ágazatban, nem mellesleg pedig a Hárslevelű is képes olyan erényeket felmutatni, ami megér egy estét.


Kattints ide a rendezvényen készült többi képért!
Fehéreket főleg, kérem!

Tudjuk, hogy Magyarország elsősorban a fehérborok hazája. Nem mondom, hogy felesleges a kékszőlő mustját hosszabban erjeszteni, de tényleg klasszisokkal jobbak vagyunk a fehérek pályáján. Persze a piac, a divat kiköveteli a vörösborokat sokszor éretlen állapotban. Szóval fehér, és akkor már a Furmint, Olaszrizling mellé felzárkózhat az egyik szintén meghatározó hungarikumunk, a Hárslevelű!

Milyen a Hárslevelű?

Tőkéje erős növekedésű, ritka lombozatú, egyenletesen és bőven termő. Levele ép, kerek; fürtje igen hosszú, laza szerkezetű; bogyói közepesen nagyok, gömbölyűek, vékony héjúak, lédúsak. Napos, száraz fekvésű dűlőkben jól aszúsodnak. Októberi érésű, szárazságra, téli fagyokra és rothadásra érzékeny fajta. Száraz borként a Hárslevelű sűrű, testes, zöldes aranyszínű, erős fűszer-, virágpor- és virágillatú ital. Ennyi a száraz, tankönyv ízű meghatározás… (wikipedia)

A Hárslevelű természetesen ennél sokkal több, és ezt érezte mindenki, aki a volt harisnyagyárban kortyolt. Csak úgy felvillantunk pár bort, borászt a teljesség igénye nélkül:  A finom hársmézes elbűvölő illatok végtelen számú  változatban voltak jelen. Balassa, Betsek 2011-es Hárslevelű tipikus példája volt a nagy, vállas, testes bornak.  Olaszliszkáról is kóstoltunk igazán remek, friss, tartalmas 2013-as bort. Bakonyi Péter (a helikopteres borokra érdemes odafigyelni!) Villányból hozott egy igazán jól összerakott hársat. A Pannon-Tokaj Pincészet több évjáratot is bemutatott az estén. Az Angyal Pincészet a pult alól is mutatott egy igazán ígéretes tételt.


Kattints ide a rendezvényen készült többi képért!
A Szent Tamás Szőlőbirtok és Pincészet is eléggé masszív borokkal képviselte a fajtát. Hiányoltuk a Somlót nagyobb létszámban, pedig onnan is van mit a pohárba tölteni. Berecz Stéphanie, a nemrég a Borászok Borászának megválasztott borászhölgy a Kikelet Pincével is bizonyította a fajta potenciálját. Tokaji dominancia jellemezte az estét és ez így is volt rendjén. Felsorolni is nehéz lenne a sok szép bort. A Hárslevelű reduktív vonalon is tartogathat kellemes meglepetéseket. A Hárslevelű minden szegmensben megállja a helyét és érlelési potenciálja is van. Tehát lehet tartogatni is, és szárazon, édesen is kiváló minőséget produkál.

Lehettek volna többen is…

Bizony, ahogy Danival néztük a létszámot, még száz ember bőven elfért volna. Valahogy ez a május 23. a boros rendezvények szívcsakrája volt. Hét elég komoly rendezvény esett erre a napra, több egész napos, illetve belvárosi helyszínű kóstoló. Mindemellett várjuk már a következőt, mert a HÉJ-ra szükség van. A harisnyagyár szép és jó, de valóban eléggé a város szélén van, és ez is csökkenti a látogatói lelkesedést.

Egy kiállító szemszögéből a rendezvény

Nekem a helyszín választás nem tetszett, nem tudom miért éppen a harisnyagyár… Szerintem lehetett volna valamilyen központibb helyen, valahol a belvárosban. Szintén hátrányos volt a negyedik emelet lift nélkül… Felhordani meg lehordani a sok holmit, elég fárasztó volt. Arról nem is beszélve, ha valaki egy kicsit többet kóstol, akkor lefelé csak gurulni tud… Bár kiállítóként voltam kint, mégis úgy éreztem magam, mint egy látogató, sok szép tételt kóstoltam az este folyamán, illetve kiváló alkalom volt a többi kiállítóval való barátkozásra. Tehát összességében jó kis rendezvény volt.

Jöhet a következő!

Első alkalomra, a kezdetre (nulladik alkalomra) teljesen jó volt minden. A hangulat, a borok, az egésznek a kisugárzása minőségi volt. Nem voltak a kiállítók létszámügyileg felduzzasztva csak azért, hogy több bevétel legyen. Ezt néha tapasztalni az úgynevezett prémium kóstolóknál is, ilyenkor elkerülhetetlen a színvonal hanyatlása. Pont optimális volt az elrendezés is, nem még egy Furmint Február, de a színvonal hasonló. Legközelebb egy szerencsésebb helyszín, időpont és sajtókampány együttes csillagzata alatt majd befutnak a most hiányzó kortyolók is. Végeredményben HÉJ, kérem folytassa! A Hárslevelű többet érdemel, ez újra bebizonyosodott!

Kategória Egyéb