Rendhagyó Bormozi a VinoPianoban

2015. szeptember 5. – Az ihatóbb Magyarországért

Sokan kérdezik, hogy a bor meg a film milyen párosításokat kíván. Mit igyunk egy habkönnyű romkom.-hoz (romantikus komédia) vagy mi dukál egy mélylélektani drámákkal sújtott zsigeri filmhez? A válasz nagyon egyszerű: azt a palackot pukkantsuk ki, amelyikhez kedvünk van! Vagy vigyünk bele rendszert? Az is lehet! A Rendhagyó Bormozi különleges élményt nyújtott a VinoPianoban és itt van a nyakunkon az Őszi Bormozi szeptember 23-án!

Nyár volt még és Rendhagyóan Bormoziztunk és a mindig aktuális Ádám almái még időszerűbbé vált. A brutálisan fanyar iróniával átitatott dán-német vígjáték fantasztikus koncentrációban sűríti a hit a hitetlenség, a gyűlölet és szeretet, illetve az illúzió és a valóságérzékelés kérdésköreit.

Rögtön az elején személyesen a szenvedélyesen esztétizáló Kertész Katinka, (egyik kedvence volt a vetített film, így a bor mellett a moziról is szót ejtett) a villányi Linbrunn Pincészet vezetője mutatta be saját borukat egy 2014-es fehér Pinot. Katinka Pinot Noir bora egy érdekes kísérlet, fehérbor kékszőlőből. Igazából egyik sem és mindkettő, ember legyen a talpán, aki vakteszten a fajtát kitalálja. Főleg a húsos citrusok dominálnak lendületes savakkal, pici fehér borssal hintve, halvány rózsával. Egy laza tengeri halas ételhez már oda is lehet tenni, de magában is jó lesz.

A második kortyolás a dél-balatoni Podmaniczky Pincészet Tere-Fere fedőnevű 2013-as Rajnai Rizling bora volt. Reduktív a bor, de mégis testes mivel sur lie technológiával. Masszív a test, de mégis még ott a könnyed gyümölcs, amely már a palackbukéval vív az egyensúlyért. Várjuk már a petrolos jegyeket, most már annak kell eljönnie! Csavarzár, arculathoz illő fiatalos „menő” címkével látja el a pincészet a borait. Nincs itt hiba, és a borásszal nemrég beszélgetve az idei szüret is kiválónak ígérkezik… Várós!

A Csendes Dűlő Szőlőbirtok nagyon csendesen lett pár év alatt ötcsillagos borkiválóságot termelő pincészet. Molnár Júlia Dóra mutatta be a 2013-as Kéknyelű borukat, ő a birtokalapító unokája és egyúttal a pincészet vezetője is. A Kéknyelű, ez az urak szőlője, a madárkás fürtű nagyon szépen teljesített. A pincészetnek sikerült egy olyan elegáns és szépen ásványos bort kihoznia a fajtából, hogy nem véletlen a Michelin csillagos éttermek fokozott érdeklődése. Igazi terroir bor, és a nedűkre lecsapott már a Costes és az Onyx étterem is. Reméljük, hogy Dóra még sok csodát mutat nekünk!

A Tarjányi Pincészet borait is jó ideje ízlelgetjük. Nekünk és ezzel nem vagyunk egyedül (szerencsére) eléggé tetszik a felhozatal. A 2013-as Bouvier különlegesen ritka Magyarországon, nem sokan foglalkoznak a fajtával. A címke is az egyediséget hangsúlyozza, hiszen az elefántok sem túl gyakran bicajoznak ráadásul egy palackborral egyensúlyozva. Nagy test, illat, savak, ásványok, hordó – nagy élvezet… Aki a vékonydongájú harmóniákra vágyik, az ne ezt a bort keresse. Ebben a borban tényleg sok dolog jelentkezik igen intenzíven és hosszan. Közben kicsit behízelgő is a parfümössége, ami néha billeg a borban és idővel majd beépül: az a fa.

Az internet jótékony hatásai közé tartozik, hogy megtalált minket Tóth Barnabás a somlói Barnabás pincészet tulajdonos/borásza. Szóval bátran lehet követni a példáját és felkeresni minket bármilyen boros ügyben. Tóth Barnabás már a 1990-es évek végén beleszeretett a Somlóba és kisvártatva elkezdett ott bort készíteni. A pincészet hitvallása: „A cél, igazán kiváló minőségű borok készítése, mégpedig csakis a hagyományos magyar és ezek közül is a somlói őshonos szőlőfajták termesztésével. Ennek kapcsán tudatosan választottuk ki az eredeti hárslevelű mellé a furmint szőlőfajtát.” A filmek mellé Barnabás hozott mindkét fajtából és személyesen mutatta be őket: Furmintból és Hárslevelűből is.

Mindkettő 2012-es évjáratú, ráadásul a Hárslevelűvel a borsajtó is eleget foglalkozott egy kóstoló kapcsán. Nem idézzük fel a cikkeket, a lényeg az, hogy most kiválóan muzsikált a Furmint és a Hárslevelű is egyaránt. Nem volt bennük semmi hiba és jó volt a két fajtát egy dűlőről egymás mellett kóstolni. Abban megegyeztünk, hogy a borok ízig-vérig somlóiak, ásványosak, szépen érettek, vastagok, hosszúak. Szép volt a pár, viszont a fajták között a közönség, most a Furmintot hozta ki győztesnek. A Hárslevelű hozott egy puhább „édeskés” vonalat a terroir mellé, míg a Furmint szikár volt és izmosan mutatta az ásványos textúráját a kóstolón. Egyszer el kell mennünk a Barnabás Pincészethez!

Az est záróbora, a János-áldás egy Tarjányi bor lett. Az egri pincészet egyik legsűrűbb bora került bontásra, a Turán. Magyar szőlő, amelyet többszöri keresztezéssel állítottak elő, van benne sok-sok tannin (festőszőlőként is gondolnak a fajtára) és friss zamat meg virágos illat. Bikavér 8, Menoir és Csabagyöngye ezek az alapjai a keresztezésnek, ami meg is magyaráz sok mindent. A 2012-es Tarjányi Turán már sok helyen bizonyított, van egy kis éremkollekciója és a filmes estén is kitett magáért. „A korty meggyőző, szilvahús, végtelenségig érett fekete cseresznye, édeskés meleg karakter.” Ezt írtuk róla egy régebbi kóstolón. Az estén is behízelgően gyümölcsös és hihetetlen tömény bor volt, mindez teljes egyensúlyban, szépen érik.

Igazán rendhagyó volt az este, bor és filmügyileg is, megint jól éreztük magunkat a VinoPianoban. A végére Ádám is megsütötte a filmben a lepényét és tényleg jó vége lett mindennek.

A következő bormozi a már bejáratott VinoPianoban 2015.09.23-án szerdán, 18:30-kor. Az Őszi BorMozi, a film: Tavasz, Nyár, Ősz, Tél… és Tavasz. Meggyőzően szép film, mély tartalommal… Gyertek! Az eseményt itt találjátok: klikk! Megosztani ér! Érjük el a Harmóniát!