Are you REDy? Bemutatkozott a Villányi REDy új évjárata

Idén a második évjárat kerül a polcokra ebből a könnyed és fiatalos, portugieser alapú vörösborból…

Tüske Gyöngyi írása

 

Készen álltok? Villány „mosolygós arcát” ismerhetjük meg a borvidék legújabb, „Y” generációs közösségi bisztróborában. 13 pincészet mutatta be a 2018-as REDy évjáratát április 4-én a budapesti Doblo Wine & Barban. Idén a második évjárat kerül a polcokra ebből a könnyed és fiatalos, portugieser alapú vörösborból, ami nem akar több lenni, mint ami, de kevesebb sem.

IMG_20190404_174121

A REDy sztori

A villányi borokon a 2006-os évjáratoktól kezdve megtalálható a kikerics embléma, ami védett eredetük szimbóluma. Ez a borvidék méltán híres testes, komplex, markáns vörösborairól, melyek elsősorban az értő borfogyasztóknak kínálnak maradandó borélményeket. Az első borvidéki márka a Villányi Franc volt, amely 2015-től három minőségi kategóriában készül: classicus, premium és super premium. A Villányi Franc elegáns, összetett, gazdag, jó tartású, lendületes bor, illatos fűszerekkel, komoly struktúrával, élénk, feszes savakkal, bársonyos tanninokkal. Ezzel szemben a Villányi REDy nem csak könnyed és vidám, de gyümölcsös, fiatalos, bulis, kedves, pimasz, vagány és izgalmas is egyben. A REDy piaci trendekre reagálva a közös stílus mellett a villányi fiatal és örökifjú borászok saját arculatát is kifejezi.

A borokat megjelenés előtt egy külön eredetvédelmi bizottság minősíti – akárcsak a cabernet franc-okat. A portugieser aránya 51-66 %, a hazai fajtáké (Blauburger, Kadarka, Kékfrankos és Zweigelt) 20-49%, míg a nemzetközi fajták aránya 0-14% lehet. Aki megkapja a minősítést, az használhatja a nevet és az egységes arculatot. A REDy elsősorban vinotékákban, borszaküzletekben, vendéglátóhelyeken érhető el, no és persze a pincészeteknél. Tavaly is számos szakmai és közönségrendezvényen találkozhattak vele az érdeklődők, az idei évben pedig egy egész éves road-show keretében az egész országban felbukkan a REDy különböző eseményeken.

IMG_20190404_175832

Miben más az új évjárat?

A 2018-as REDy-széria egyik szabad szemmel is könnyen feltűnő újdonsága, hogy most új, piros csavarzárral kerülnek forgalomba a borok, melyen az Y szimbólum is megjelenik, amitől még egységesebb lesz a palackok kinézete. Az évjáratbemutató kóstolón kiállító borászatok mindegyike arról számolt be, hogy az első évjáratot a fogyasztók érdeklődve és pozitívan fogadták. A legtöbb pincénél hónapokkal ezelőtt elfogytak az első évben kihozott készletek, így idén a tavalyihoz képest több palackkal fognak forgalomba hozni. A kezdeményezéshez az idei évben több bortermelő is csatlakozott, így mintegy húsz REDy fog hamarosan megjelenni. „Együtt élünk a REDy-vel” – fogalmazott Ipacs Szabó István programfelelős a kóstolót megnyitó üdvözlő beszédében. Voltak pincészetek, akik változtattak a tavalyi receptúrán, a Csányi Pincészet például a syrah helyett idén kékfrankost adott a házasításhoz, ami harmonikusabb bort eredményezett. Mások maradtak a jól bevált receptnél, mint Maczkó Róberték, akik kis PET palackokban játszottak a házasítás arányaival, de végül az előző évjárattal megegyező összetétel lett a befutó.  

Fontányi
Fontányi

Miben mások a REDy-k?

Végig kóstolva a kiállítók teljes REDy palettáját elmondható, hogy bár a borok stílusa hasonló, mindegyik egy kicsit más és magukon hordozzák az őket készítő borász kézjegyét. Nem kevés bornál sajnos érezhető volt a sietség, lepalackozták (pár napja) és gyorsan bemutatták, így kócosan álltak még a publikum előtt.  Gere Zsolt REDy-je esetében a portugieser és a kékfrankos tartályban, míg a kadarka nagy fahordóban került 6 hónapra. Erdei gyümölcsök az illatában, világos, bíbor színű bor, ízében is a gyümölcsök dominálnak egy enyhe kis fűszerességgel megbolondítva. Némiképp testesebb volt a Vineas Tenkes Pincészetnél kóstolt REDy, jól iható, gyümölcshangsúlyos, a cabernet sauvignon-nak köszönhetően kicsit magasabb tannin-érzettel. A Vinatus Pince igazán REDy, vagyis már ready, tehát kész borocska, selymes tannin, fűszeres, feketecseresznye és ribizli a kortyban. Kerek történet. Nekem a siklósi Fontányi Borászat REDy-je lett a kedvencem, ők újonnan csatlakoztak a kezdeményezéshez, ez az első REDy évjáratuk. Légies test, szeder és áfonya az illatában, zamatos gyümölcsösség a kortyban, harmonikus, vidám bor.

Vinatus
Vinatus

A kiállító pincészetek és REDy-k :

 • Bíbor Birtok: 60% portugieser, 35% kadarka, 5% merlot
 • Bock Pincészet: 62% portugieser, 24% kékfrankos, 14% pinot noir
 • Csányi Pincészet: 55% portugieser, 25% kékfrankos, 20% blauburger
 • Fontányi Borászat: 60% portugieser, 26% kékfrankos, 14% cabernet franc
 • Gere Tamás és Zsolt Pincészete: 60% portugieser, 30% kékfrankos, 10% kadarka
 • Lelovits Tamás Pincészete: 60% portugieser, 26% kékfrankos, 14% merlot
 • Maczkó Róbert Pincészete: 60% portugieser, 30% blauburger, 10% cabernet franc
 • Mokos Pincészet: 51% portugieser, 10% blauburger, 30% kékfrankos, 9% merlot
 • Polgár Pincészet: 55% portugieser, 28% kadarka, 13% merlot, 4% kékfrankos
 • Tiffán’s Pincészet: 65% portugieser, 21% kékfrankos, 14% cabernet franc
 • Vinatus Pincészet: 66% portugieser, 14% merlot, 20% kékfrankos,
 • Vineas Tenkes Pincészet: 60% portugieser, 30% kékfrankos, 10% cabernet sauvignon
 • Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet: 51% portugieser, 30% kékfrankos, 19% zweigelt

(sajtóanyag felhasználásával)

(Ha tetszett a cikkünk, és érdekelnek a magyar borok, sörök, pálinkák, koktélok (#italok) alkalmanként gasztronómiával, (#ételek) és mindenféle kapcsolódással (#kultúra) és nemzetközi kitekintéssel és szeretnél értesülni további hírekről, eseményekről, játékokról, egyedi beszámolókról, akkor csatlakozz Az ihatóbb Magyarországért közösségéhez (vagyis lájkolj minket) a facebookon: ide klikkelve! )

Kategória Bor