Prestige Award, már nyolcadszor!

Egy újabb rangos boros díj, ahol az alapító club jelmondata: „Ahol nem szabad a bírálat, ott nem édes a dicséret!”

 

Átadták

A Prestige Reserve Club, Doszpod László által 2000-ben alapított Prestige Award-ot, 2017-ben 4 kategóriában, úgymint borászat, borétterem, borbár és borsorozat december 13-án adták át a Kárpátia Étteremben.

Egy szakmai díjhoz méltóan a szavazásra felkértek is szorosan a borszakmai körökből kerültek ki (borszakértő, borszakíró, sommelier, gasztronómiai vállalkozó), valamint az elmúlt évek díjazott borászatainak képviselőiből.

 

A borászat kategóriában a díjat 2017-ben az Etyeki Kúria Borgazdaság kapta.

Besenyei Péter és Doszpod László laudációjában egyrészt a borok minőségének és stílusának megbízhatóságát és kiválóságát emelte ki, másrészt azt a fejlődést értékelte, amely a 20 évvel ezelőtti 2 hektáros vállalkozásból mára egy 2 borvidéken is aktív 50 hektáros, modern borgazdaságot hozott létre.

Ebben a komoly teljesítményben meghatározó szerep jutott az Ottrubay házaspárnak, Matolcsy Sárának, Babarczi Lászlónak, Rudi Krizan-nak és természetesen Mérész Sándornak.

A Prestige Award-ot szimbolizáló Bacchus szobor, mint vándordíj, így a következő egy évre az Etyeki Kúriához került.

Örülnénk, ha a Pinot Noir Vertikális és a ChardonnÉj mellett egy Bacchus ünneppel is gazdagodna a Kúria rendezvényrepertoárja.

Ünneplés
Ünneplés

A borétterem kategória díjazottja az egri Macok Bisztró és Borbár (leánykori nevén Imola).

Macsinka János és Szternák Péter egy igazi családi vállalkozást vezetnek, meghonosítva egy új gasztronómiai kategóriát, amit ők fine bistro-ként határoznak meg.

A kreatív és kifejezetten jóízű menüt egy nagyon igényes helyi borkínálattal egészítik ki, törekedve a teljes harmóniára.

A borbár kategóriában a díjat a Tar Ferenchez köthető Carpe Diem kapta, ahol a borínyencek mindig találhatnak érdekes tételeket Burgundiából, Champangne-ból, a Rajna vidékéről és Piemont-ból. Az alig több mint egy éve működő borbár az igényes programjaival máris egy elkötelezett törzsvendégkört tudhat magáénak.

A Prestige Award egy új kategóriájában is megjelenik az egyre nagyobb teret nyerő terroir szemlélet. A Figula Borászat 2015-ös Olaszrizling dűlőszelekciója (Sóskút, Sáfránkert, Lőcze, Száka, Öreghegy, Gella), ennek a terroirgazdálkodásnak  kiemelkedő példája, amit a zsűri a díj odaítélésével honorált.

Gratulálunk valamennyi díjazottnak és köszönjük a díj támogatóinak, Kárpátia Étterem (Niklai Ákos, Mezei Tamás), Progast(Vig Bence), Pauker Nyomda (Vértes Gábor), Best of Budapest & Hungary, Diplomacy & Trade (Freed Péter, Francisck Réka) nagyvonalú felajánlásaikat, amelyek a díjazottak munkáját segítik.

A díjátadót követően a gálavacsorán – a hagyományokhoz híven – a Prestige Award előző évi (Disznókö) és az aktuálisan díjazott (Etyeki Kúria) szortimentjéhez készültek az ételek, ahol az ünneplés mellett a vendégeknek lehetőségük volt a borászatok és az egyes borok részletesebb megismerésére is.

2018-ban a szakértők továbbra is figyelik a borpiac eseményeit, annak érdekében, hogy a jövőben is megalapozott döntések szülessenek a Club mottójának szem előtt tartásával, miszerint:

                         „Ahol nem szabad a bírálat, ott nem édes a dicséret!”