Pezsgőt, pezsgőt mindenkinek! BorJour Bubiztunk!

Champagne, crémant, prosecco, cava. Mik is ezek pontosan? Különböznek egyáltalán a pezsgőtől, és ha igen, miben?

Tüske Gyöngyi írása

Ugye ismerős az Angolkák szállóigévé vált mondata? Pezsgőzni menő és bár az éves eladott pezsgőmennyiség több, mint felét még mindig november-decemberben vásároljuk meg, már egyre gyakrabban koccintunk pezsgővel a hétköznapokon is. Decemberben a legmagasabb az egy hónapra jutó pezsgőkóstolók száma, természetesen mi sem maradtunk ki a jóból. A Borjour Buborék december 27.-én került megrendezésre a Stefánia Palotában, ahol a hazai bubis pincészetek mellett champage-ok, prosecco-k, crémant-ok és cava-k vonultak fel szép számban, osztrigakóstoló és sztár chef által megálmodott ételek kíséretében. Nagyon „fancy” – gondoltam magamban – viszont mielőtt rátérnénk a kóstolt nedűk ismertetésére, vegyük kicsit górcső alá a fent említett buborékos italcsodákat. 

 

Attól függően, hogy milyen eljárással kerülnek a buborékok a palackba és abban mekkora nyomás uralkodik, megkülönböztetünk habzóbort, gyöngyözőbort és pezsgőt. A habzóbor mesterségesen hozzáadott szén-dioxidot tartalmaz, palackjában minimum 3 bar túlnyomásnak kell uralkodnia. A gyöngyözőbor buboréktartalma lehet mesterséges vagy természetes, palackjában csak 1-2,5 bar nyomás uralkodik. A természetes szénsavképződés a pezsgőkhöz hasonlóan az alapborhoz hozzáadott cukorból és élesztőből zárt erjedéssel (palackban vagy tartályban) megy végbe. Az egyik leghíresebb gyöngyözőbor az olasz prosecco. A pezsgőkbe a buborékok csakis természetes módon, a másodlagos erjesztést követően kerülnek, a palackokban 6 bar nyomás uralkodik. Az erjesztés módja lehet tartályos (tankpezsgő – méthode charmat), palackos (tradicionális – méthode traditionnelle) vagy kombinált (tartályos és palackos – méthode transvasée) erjesztés. A champagne bár számos nyelven pezsgőt jelent, de így csak a franciaországi Champagne régióból származó, tradicionális eljárással készült pezsgőket lehet hívni. A crémant minden más,  tradicionális eljárással készült, nem Champagne-ból származó francia pezsgő megnevezése. A cava pedig a tradicionális eljárással készült spanyol (katalán) pezsgő. A palackos erjesztésről bővebben egy korábbi írásomban olvashattok. 

teleki

Lássuk végre, hogy miket kóstoltunk! Nagy pezsgő rajongó lévén félő volt, hogy a bőség zavarában elkalandozok, így felírtam pár tételt, amit mindenképpen meg szerettem volna kóstolni, mégpedig: 

Teleki Tradíció 1881 Pinot Noir Rosé Brut 2016 – Ehhez a kiváló pezsgőhöz már volt szerencsém, amikor vendégül láttuk Romsics László vezérigazgatót és Mikó Éva kereskedelmi és marketing igazgatót nemrégiben az Ihatóbb Magyarországért szokásos péntek esti borozgatós rádióműsorában a Dunakanyar Fm-en. Nem volt nehéz megkedvelni ezt a 100% pinot noir-ból készült villányi rozé pezsgőt, ami 20 hónap seprőn tartást követően több, mint egy évet érlelődött palackban. Élénk savak, komplex gyümölcsösség, apró buborékok, letisztult elegancia.

2HA Rizling 2014 –  A Szent György-heggyel kapcsolatban kicsit elfogult vagyok, ezért próbáltam a lehető legkritikusabban ízlelni Török Csaba pezsgőjét, ami 5 hónapos seprőn tartás után 3 évig érlelődött a palackban. Olaszrizling, rajnai rizling és szürkebarát házasítása, telt íz, lendületes buborékok, érett alma és fűszerek, nem mindennapi pezsgő. Nekem bejött, viszont nem fényképeztem le. Vegyetek egy palackkal, ha meg akarjátok nézni! 

Bújdosó Rozé Brut 2016 – Nyáron debütált ez a Pinot Noir és Királyleányka házasítás pezsgő Balatonlelléről. 5000 palack készült belőle, az első 500 palackot 12 hónap után degorzsálták, majd időről időre újabb 500-1000 palackot dob piacra a pincészet. Gyümölcsösség, kekszesség, játékos buborékok. 

frittmann

Frittmann Gold Cuvée Brut 2016 – Szintén nyáron került a polcokra a soltvadkerti Frittmann borászat új pezsgője.  83% ezerjó, 17% rajnai rizling, 1 évig volt seprőn, krémes, gyümölcsös, szép savakkal, kellemes, jó ivású kis pezsgő. 

Az este kedvence nálam a Kemendy Tradicionális Pezsgőműhely Noire Brut Rosé lett. Nem kóstoltam még tőlük és Kemendy úrtól megtudtam, hogy a 2016-ban alapított kis családi vállalkozásuk sok éves szakmai tapasztalatának kamatoztatásával kis mennyiségben igazi kuriózum pezsgők gyártását tűzte ki célul. „Minden palack egyedi, egy külön világ, egy önálló élet.” 100% Pinot Noir, gyümölcsök és virágok, jó savak, apró buborékok, elegáns szerkezet. Érdekes volt még a PinoZen Cuvée Sec is, szürkebarát és zenit, kísérleti, limitált kiadás, „prosecco”-s stílusban, vettünk is egy palackkal otthonra. 

kemendy

A champagne-ok közül íme az én Top 3 listám : Paul Bara Brut Reserve, Roederer Brut, Ayala Brut Majeur. A rendezvény összességében élvezetes volt, az általános rendezvényes „bakikkal” fűszerezve: meleg, idő előtt elfogyó tételek és ezáltal 20:00-kor már lelépő kiállítók… Ezeket időben érkezéssel és réteges öltözékkel azért valahogy túl lehet élni. Köszi a meghívást a BorJournak!