Olaszrizling Október, Rizling Generáció, BalatonBor

2015. október 24. – Az ihatóbb Magyarországért

Az Olaszrizling Október fényében többen is megfürödtek, hiszen ahol sokan megfordulnak a szakmából, borkortyolókból, ott érdemes bormarketinges bejelentéseket tenni. Bár vannak, akik szerint már túl sok részre morzsolódik a balatoni borok marketingje. Tehát az olaszrizlingek kortyolása közben bemutatkozott a Rizling Generáció és a BalatonBor. Cikkünkben a részletek és egyedi fotógaléria…

Bemutatkozott a Rizling Generáció

Pontosan két hete, 2015. október 10-én szombaton 14 órakor az Olaszrizling Október megnyitója keretében bemutatkozott a Balatonfüred-Csopaki Történelmi Borvidék pincészeteit tömörítő szakmai közösség, a Rizling Generáció. A Magyarországon egyedülálló, nemzedéki és borvidéki összetartozás szerint életre hívott kezdeményezés megalakulásával 25 tagpincészetet egyesít, köztük a legnagyobb termelőktől a kisebb kézműves borászatokig. A Sofitel Hotelben megrendezésre kerülő sétáló kóstolón 12 tagpincészet Olaszrizlingjét meg is kóstolhatták az érdeklődők.


Klikk a többi képért, itt a fotógaléria!
Rizling Generáció, közös tőről fakadunk, ez a jelmondatuk. Hiába a Rizling az oka mindennek! A rizlinget a pincészetek mindegyike a személyes történetének fogja fel. A történelmi szőlőtelepítés itt már a Rómaiakkal elkezdődött, mintegy 2000 évvel ezelőtt.

Örökség ez a javából és bíznak az összefogás erejében, mert csak együtt lehetnek sikeresek. Borvidéki és nemzedéki társulást hirdetnek Magyarországon egyedülállóan. Hiszik, hogy bizalommal, tapasztalataik megosztásával előbbre jutnak, mert egyre jobb borokat szeretnének tölteni a vásárlóik poharaiba!

Bemutatkozott a BalatonBor

A Balatoni Kör szombaton mutatta be hazánk első régióbora, a BalatonBor címkéjét az Olaszrizling Október nyitóeseményeként: 14h15 Sofitel Budapest, Bellevue terem. Tehát pont egy negyedórával a Rizling Generáció után.

Közös termék elkészítésével, az első régiós bormárka létrehozásával erősítik tovább a balatoni borászok összefogását az idei szürettől, ezért ünnepélyesen bemutatták az Ipacs Géza által tervezett új címkét. A BalatonBor egységes címkével kerül piacra április végén, de minden esetben az adott olaszrizling tételt elkészítő borász vagy borászat neve is szerepel majd a címkén.

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnöke, Tornai Tamás elmondta, miért fontos a régiós branding és milyen új lehetőséget jelent a Balaton Borrégió számára a közösségi marketing, illetve a BalatonBor mint újtípusú közösségi termék.
Klikk a többi képért, itt a fotógaléria!
Kardos Gábor, a Balatoni Kör elnöke kiemelte: nemcsak a borok piacán, de a gasztronómiában és turizmusban is világszerte elsősorban a régiók, régiós márkák versenyeznek, ezért itthon is a versenyképesség elengedhetetlen feltétele, hogy létrehozzunk és megerősítsünk ilyen régiós ernyőmárkákat, aminek a BalatonBor lehet az első példája.

Olaszrizling Október

A Nagy Olaszrizling Kóstoló szépen lezajlott az elegáns környezetben, ami igazán sosem volt alkalmas a borkortyolásra. Túlzsúfolttá vált a terem, két borászat egy kis asztalnál, és kint a kerengőben is nehezen lehetett mozogni. Tábor Istvánnal, a rendezvény tulajdonosával beszélgetve megtudtam, hogy szerencsére utoljára volt ez a helyszín a Kóstoló életében. Természetesen a borászok kitettek magukért, szép tételek sorjáztak. Ez már a harmadik volt, tehát a rutin meg az évek ott voltak a szervezésben. Ahogy az első kettő rendezvényen is, itt is több, mint hatvan pincészet borait lehetett elérni.

A borászokkal beszélgetve kicsit hiányolták, hogy a rendezvény hirdetése mellett az azt megelőző belső kóstolón győzelmet elért Olaszrizling borok már különösebb felhajtásban nem részesülnek. Az első kóstolón még rangot jelentett a szakmai kóstolón elért jó helyezés, mára mindez már lábjegyzetté vált a honlapon. Talán erre a motívumra újra vissza lehetne erősíteni… Sajnáltuk egy páran, hogy például a Somlói fenegyerek, Stefan Spiegelberg borait csak a VIP vendégek kóstolhatták meg.

A végére azért újra kijelentjük, hogy hajrá Olaszrizling és Winelovers folytassa 2016-ban is. Várják ezt a termelők és fogyasztók egyaránt!