Nemzeti Borkiválósági Program – Fehér és rozé borok leadási határideje: 2016.05.02.

2016. március 29. – Az ihatóbb Magyarországért –

Nem is hittük volna, de már három éve van Nemzeti Borkiválósági Program és ezzel a borászatok becsillagozhatják a boraikat. Láttuk is személyesen, hogy az egyik borkóstolón, hogy vetette rá magát a tömeg egy ötcsillagos tételre. Tehát az értékelésnek rangja van, és az állam támogatja a borok piacra jutását. Ezért is érdemes benevezni, a most induló 2016-os évadra, ezúttal a fehér és rozé borokat várják a szervezők.

Idén is folytatódik a Nemzeti Borkiválóság Program, elsőként a Fehér- és rozéborok országkóstolóját hirdetik meg, amire május 2-ig lehet jelentkezni – jelentette be Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter sajtótájékoztatón szerdán, Budapesten.

boraszat.kormany.hu/orszagkostolo-2016 további információ itt érhető el.

Magyarországnak komoly történelmi értékekkel rendelkező borválasztéka van, a három éve elindult program mára a szakma által elismert eseménnyé nőtte ki magát. Az országos borszakértő bizottság a fehérborok után a vörösborokkal, majd a pezsgőkkel és az aszúborokkal folytatja az ország borainak bírálatát – mondta a miniszter.

Emlékeztetett: a szőlő- és borágazat rendkívül jó évet zárt tavaly, az előzetes adatok szerint a kibocsátása 40 százalékkal, 73 milliárd forintra nőtt. A szőlőtermés mennyisége 26 százalékkal, az árak 10 százalékkal emelkedtek, a bortermelés 3 millió hektoliter körül alakult. A 2015-ös szüret mennyiségben és minőségben is a korábbi éveknél kedvezőbb, ezért bizakodásra ad okot az idei és a következő évekre is – összegezte.

Fazekas Sándor jelezte: Magyarország újra nettó borexportőr, 65 ezer hektárnyi szőlőterület biztosítja, hogy a bel- és külpiacokon egyaránt eredményes legyen, így az importborok behozatala, fogyasztása is visszaesett. A borágazat eredményességéhez elengedhetetlennek nevezte a közösségi bormarketinget, ezt a szerepet 2013-óta a Nemzeti Borkiválóság Program tölti be.

Légli Ottó, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) elnöke nagy értéknek nevezte a programot, amiben örömmel vesznek részt a borászok.

Horkay András, az Országos Borszakértő Bizottság elnöke elmondta: a tavalyi 500-600 tételnél több fehérbort várnak az idei országos próbára, a nevezési feltételek változatlanok. A kóstolás május végén lesz, a borszakértők bizottságokban bírálják el a borokat, majd az eredmények feldolgozása után júniusban hirdetnek eredményt – ismertette az elnök.

MTI/FM alapján