Miért kellett nekünk a 2010-es Somlói Évjárat Bemutató?

2011. április 7. – Nyulasi Gábriel

Be kell vallanom, bár aki nyomon követi a cikkeinket, az is láthatja, hogy az egyik szerelmem a Somló. Kifejezetten rajongok a mineralitásért és mindenért, ami a Somló. Ám a Somlói Évjáratkóstolóval mindig voltak bizonytalanságaim. Van-e értelme a jó somlói borokat a hordóból, tartályból kikapkodva a maguk fésületlen, sőt kiforratlan voltukban a közönségnek mutogatni? Idén Takács Lajos a somlói Hollóvár Pincészet tulajdonosa meggyőzött a rendezvény valódi céljáról.

Laposa József nyitotta meg tavaly a rendezvényt még a Festetics Palotában, ahol szintén terítékre került a kérdés a fiatal bor fogyaszthatóságával kapcsolatosan. Ott az ifjú leánykákhoz hasonlított a borokat. 2009-ben sem volt fenékig tejfel az évjárat, hiszen ekkor egy pusztító jégvihar epicentrumába került a Somló. A 2010-es évjárat már-már legendásan rossznak számít az egész országban.

Idén a Somló 2010. Évjárat Bemutatóra a Petőfi Irodalmi Múzeum impozáns falai között került sor. A friss ropogós somlói borokon kívül a Borkollégium könyvújdonsága volt a rendezvény témája. Rohály Gábor nyitotta meg a rendezvényt, majd Baráth Sándor ecsetelte az évjárat nehézségeit, Mészáros Gabriella pedig bemutatta az új könyvet, a Bortankönyvet. Mely remélhetőleg segíteni fogja a WSET közép és felsőfokon tanulókat, és minden borrajongót. „Bár a könyvben külföldi borok vannak, egy jó somlói ihletet adhat hozzá…”

Már a méltató szavak, információk előtt buzgón kóstolt a szakma, ekkor váltottam néhány szót Takács Lajossal, a Hollóvár Pincészet borászával.
Abban látja az értelmét a Somló Évjárat Bemutatóknak, hogy itt találkozhat a szakma és a borfogyasztó közönség a Somlóval. A helyi pincékbe jóval kevesebben jutnak le és kóstolnak ott. A borászok elhozzák ide a hordómintáikat és megmutatják a borok aktuális állapotát. Így a borfogyasztó betekintést nyer a borok fejlődésébe, együtt kóstol a borásszal, ami szorosan hozzátartozik a hitelességhez. Egyúttal ez egy közös tanulási folyamat is mindenkinek…

Ez a nézőpont számomra teljesen új megvilágításba helyezte a Somlói Évjárat Bemutatókat. Aki továbbra is fanyalog a borok állapota miatt, az legfeljebb távol marad a rendezvénytől.

A kiállítók névsora: Bogdán Birtok Pincészete, Csordás-Fodor Borház, Dénes Hegybirtok, Fazekas Borpince, Fekete Pince, Györgykovács Kispincészet, Kolonics Károly Családi Pincészet, Kreinbacher Birtok, Laposa Pincészet, Spiegelberg Kézműves Borpince, Szent Ilona Borház, Takács Lajos, Tornai Pincészet, Várkapitány Pincészet.

A teljesség igénye nélkül néhány pincészet tételeiről: Takács Lajos borait kortyolva a 2010-es Hárslevelű még eléggé mocorgott, pezsgett és zárkózott volt, míg a Furmint kedvesebb arcát mutatta. A Sauvignon Blanc volt a legjobb állapotban, fű, citrus, ásvány. Mind illatban, mind zamatban harmonikus somlói élményt nyújtott. Stefan Spiegelberg nem hazudtolta meg magát, egyedi nedűket készített. Juhfark teljes érésben szüretelve, 4 hónapig a héján tartva: 17-es alkohollal, 10g-os savval, 11g-os maradék cukorral alkot egy nehezen értelmezhető bort.

Mindene sok, szinte átgázol az emberen az élmény: fűszer, ásvány, sav, test, szesz. A Furmint szinte majdnem kész, a többi tételhez képest. Az Olaszrizling fülledten pezseg még… Györgykovácsék gondos, aprólékos munkája, ahogy a szőlővel és borral együtt élnek meghozta gyümölcsét. Boraik szinte eladó sorba kerültek, a gyöngyszem ezúttal a Tramini, hozza a fajtajelleget a terroirral karöltve. Az Olaszrizling, elegáns, kovás, ásványos karakterű. A Furmint szikárságot mutatott, a Hárslevelű kedvesen sós formát hozott. Bár Fekete Béla Pincészete sajnos továbbra is a megszűnés szélén áll, ám borain nem látszik ez a bizonytalanság. Olaszrizlingjük iskolapéldája, hogy a fajta miképpen veszi át az utánozhatatlan ásványosságot.

Természetesen ezek még mozgó tételek, alakulnak, változnak, érnek. Egy pillanatfelvételt ízleltünk, melyből messzemenő következtetéseket ne vonjunk le, majd hasonlítsuk össze élményeinket a palackozás utáni kóstolással. Hitelesség, fejlődés, tanulás – ezek a sarokpontjai a rendezvénynek. Amikor Somló nem jön hozzánk, akkor mi kerekedjünk fel és látogassuk meg a bazalt teraszok pincéit!

Somló 2011Somló 2011Somló 2011Somló 2011Somló 2011Somló 2011Somló 2011Somló 2011Somló 2011Somló 2011Somló 2011Somló 2011Somló 2011Somló 2011Somló 2011Somló 2011Somló 2011Somló 2011Somló 2011Somló 2011Somló 2011Somló 2011Somló 2011Somló 2011Somló 2011Somló 2011Somló 2011Somló 2011Somló 2011Somló 2011Somló 2011Somló 2011Somló 2011Somló 2011Somló 2011Somló 2011Somló 2011Somló 2011Somló 2011

Kategória Egyéb