Somlói Évjárat Bemutató – Bájos lánykák a palotában

2010. április 8. – Nyulasi Gábriel

A Somló Évjárat Bemutatót, most már mondhatjuk, hogy hagyományosan tavasszal tartják a Festetics Palotában. Erre a gondolatra válaszolt a megnyitón Dr. Laposa József, aki a beszédében a következőt fogalmazta meg:  „Csak az a borvidék lehet híres, amelynek megvannak a hagyományai.” Somló szakralitásához, és óriási minőségi potenciáljához nem férhet kétség. A legkisebb és egyben szinte a legtöbbre hivatott borvidék, melynek a kommunizmus bukása után szinte hamvaiból kellett feltámadnia.

Talán kissé pátoszosra sikerült ez a bevezető, de nézzék el ezt egy következetes somlórajongónak. Visszatérve a rendezvényhez, Laposa úr ecsetelte az általunk is, a saját bőrünkön érzett 2009-es évjárati hatásokat. (A Somlót pusztító nyári jégviharról mi is beszámoltunk a helyszínről egy korábbi cikkünkben)

(Régebbi cikkünk itt érhető el)

Tehát szépen indult az évjárat, aztán jött a jégverés, amely az észak-keleti oldalon a szőlő 50-70%-át megtépázta. A déli-nyugati lejtőkön viszonylag könnyebben kiheverték a károkat az ültetvények. A termelők egybehangzó véleménye szerint, végeredményben egészséges gyümölcsöket szüreteltek, és ezáltal a must is jó minőségű lett.

A kóstoló tárgyát képező 2009-es borok meglehetősen változékony képet mutattak. Volt néhány igen csak zavart kesze-kusza tétel, bár alkalmasint némi szellőztetéssel javult a helyzet. Fejlődésben is megosztottak voltak a borok- az eltérő szüretek, különböző technológiák, a fajta jellegei mind-mind árnyalták a képet. Volt poharunkban olyan bor, amely már a kész állapothoz közelített, volt olyan melynek nemigen lehetett még a potenciálját kiérezni. Borkortyoló legyen a talpán, aki némely fiatal somlói tételről nagy biztonsággal meg tudja jósolni a kész bor jellemzőit. Az egyik somlói borász fiatal hölgyekhez hasonlította az újborokat. Sok tételnél a hölgy inkább a gyermeki létben leledzett, vagyis kicsit a pedofília határát súrolta a vele való barátkozásunk.

Az ihatóbb Magyarországért csapata fáradhatatlanul kóstolta szinte végig a tételeket. Megérezve az itt-ott előbújó (b)oroszlánkörmöket, vagyis a nagy borok lehetőségeit. Összegezve tapasztalatainkat megállapítottuk, hogy a „Kalap” (Somló) levét mindig élmény fogyasztani, legyen az bármelyik fejlettségi fokán.

Somló Évjárat BemutatóSomló Évjárat BemutatóSomló Évjárat BemutatóSomló Évjárat BemutatóSomló Évjárat BemutatóSomló Évjárat BemutatóSomló Évjárat BemutatóSomló Évjárat BemutatóSomló Évjárat BemutatóSomló Évjárat BemutatóSomló Évjárat BemutatóSomló Évjárat BemutatóSomló Évjárat BemutatóSomló Évjárat BemutatóSomló Évjárat BemutatóSomló Évjárat BemutatóSomló Évjárat BemutatóSomló Évjárat BemutatóSomló Évjárat BemutatóSomló Évjárat BemutatóSomló Évjárat BemutatóSomló Évjárat BemutatóSomló Évjárat BemutatóSomló Évjárat BemutatóSomló Évjárat BemutatóSomló Évjárat BemutatóSomló Évjárat BemutatóSomló Évjárat BemutatóSomló Évjárat BemutatóSomló Évjárat BemutatóSomló Évjárat BemutatóSomló Évjárat BemutatóSomló Évjárat BemutatóSomló Évjárat BemutatóSomló Évjárat BemutatóSomló Évjárat BemutatóSomló Évjárat BemutatóSomló Évjárat Bemutató

(Hangulatvideónk a rendezvényről, itt érhető el)

Kategória Egyéb