Ma kortyoltuk – Szerencs Furmint, 2017

Szerencs…egy hajdan szebb időket megélt kisváros, Tokaj-Hegyalja kapuja… Amelynek régi fényét a borvidék iránt elkötelezett, Gál Tibor Emlékdíjjal kitüntetett Varkoly Ádám borász is igyekszik újraéleszteni. Az Árpád-hegy Pince jóvoltából 40 év után(!), 2017-ben ismét készült furmint bor két szerencsi dűlőből. A 10 hektáron gazdálkodó borászatnak két kicsi, összesen 0,4 hektáros területe van a szerencsi Elő-hegy – és Szemere dűlőkben. Az Elő-hegy szőlője apai ágon a kádár nagyapa öröksége, a muskotály mellett mindössze két sor furminttal. Ehhez a területhez 2017-ben vásárolták vissza azt a családi furmint szőlő területet, amelyet a Szemere dűlőben még az anyai nagypapa is művelt.

A dűlők kemény riolitos alaptalaját  palás rétegek és nem túl vastag termőréteg fedi. A ’17-es hordómintát a Furmint Februáron kóstolhattam először, majd a héten, szinte egy hónap elteltével újra. Könnyed száraz fehérbor, még nagyon fiatal, üde barackos illattal, telt gyümölcsösséggel, zöld almás utóízzel, friss savérzettel, enyhe maradékcukorral. A furmint pohárból kóstolva egy igazi gyümölcsbomba!

A furmintot október első hetében szüretelték, fahordóban erjesztették és csak fahordóban érlelődik. Mindössze 500 liter van belőle. Márciusban palackba kerül… és várhatóan hosszú életű lesz!

Ádám elmondta, hogy az 5 g/l a maradékcukorhoz 6,9 g/l sav és 12,8-as alkohol társul. Tervek szerint a Szerencs Furmint minden évben elkészül majd, de a várakozásokkal és a hagyománnyal ellentétben nem településbor lesz… A szerencsi Árpád-hegy Pince birtokboraként fogja öregbíteni a család,  a borászat és Szerencs jó hírnevét!

A borászatról bővebben: http://vinoport.hu/keruloutak/legyen-minden-borvideken-legalabb-egy-varkoly-adam/3612

Badics Kata

Kategória Bor