Kávé, tea és sajt – Csizma az asztalon?

Ha az ember lánya valami nagyon franciásat szeretne falatozni, rögtön a sajthoz és a borhoz nyúl…

Rattner Réka kollégánk írása a saját és a Kelet Kávézó fotóival

Kávé-tea-sajt kóstoló?

Hiszen a sajt és bor párosítások végtelen variációi minden alkalommal újabb élményeket nyújtanak. A tartalmas, aromás sajtok nem is kívánhatnának jobb társaságot egy jó savú, izgalmas bornál. Vagy mégis? Ennek jártam utána a Kelet Kávézó rendhagyó kávé-tea-sajt kóstolóján.

lagy

Kávé-tea és sajt, együtt? Tudom, hogy hajmeresztően hangzik első, sőt talán még második olvasatra is, így aztán le kell szögeznem a legelején, hogy a minőségi kávén és teán épp úgy megmutatkoznak a terroir, a klíma és a feldolgozás jegyei, ahogy a borokon is. Azok is lehetnek évjáratosak, dűlőszelektáltak, alacsonyabb és magasabb savtartalmúak. Épp ez teszi őket alkalmassá a sajtokkal való összekóstolásra.

 

A sajtok holland, francia és magyar termelőktől kerültek az asztalunkra, a teákat a Flying Bird teaház, a kávékat pedig a Casino Mocca szortimentjéből választották ki.

 

Tea és sajt

Első tételünk a tajvani Osmantus oolong volt, amihez egy holland kecsketejes brie sajtot kóstoltunk. Kellemes párosítás volt, illő bevezetője egy intenzív ízekkel teli sornak. Az oolong barackos, zöldalmás jegyei mellett édes, fehér virágos (jázmin) aromái erősítették fel a krémes, érett sajt ízeit. Lezárásként némi kesernye bukkant fel sajtunk utóízében, amitől veszített élvezeti értékéből ez a páros. Második sajtunk, egy bükki faszenes tehénsajt lett a legjobb választás, ahol a tea harmonikus elegyet alkotott, lágyította az ízeket. Igazán elegáns párosítás volt. Utolsó sajtunk az észak-kelet franciaországi Des Vosges hegységből származó Altesse nyers tehéntejből készült, gazdag, krémes állagú. Ennél a párosnál tapasztalhattuk meg, hogy amennyiben nem kerekedik felül egyik sem a másikon, kioltják egymást, jellegtelen, lapos ízélményt okozva.

 

Második teánk a kínai Fenggingből származó Dian Hong fekete tea volt – amit valójában a szaknyelv vörös teának nevez és nem összetévesztendő az afrikai vörös teával, a rooibos-szal. Itt már egy gazdag, pirított ízvilággal álltunk szemben, tele fűszerekkel és csersavval. Az 5 hónapos bükki kemény hegyisajttal való kóstolásnál a sós íz dominált, gazdagon krémes textúráját azonban remekül ellensúlyozta a tea savassága. Következő sajtunk az est kedvence volt: az emmentáli jellegű, holland, 5 hónapos nyers tehéntejes remekművet mindenkinek csak ajánlani tudom, krémességéért és édeskés ízvilágáért. Azonban teánkkal szokatlan diszharmónia kerekedett köztük, a sajt teljesen elveszítette jellegét, így ezt a párosítást mindenképp elkerülném.

 

kemeny-hegyi

Kávé és sajt

Egy lágy, fűszeres filterkávéval indítottunk – az El Salvador-i Ismael Recinos-sal. Elsőként az Altesse tért vissza vendégszereplőként, de nem igazán találták meg a közös nyelvet, a kávé elnyomta a sajt aromáit. Nem így tett aztán a nyers tejből készült, két évet érlelt, Gouda- jellegű, holland kemény kecskesajttal, amiből kihozta minden erősségét (édeskés, karamelles jegyek), hatalmas ízkavalkádot hagyva maga után.

 

Második nedűnk egyenesen Kenyából érkezett, határozottan savas, bogyósgyümölcsökkel hódít és Gichuna névre hallgat. A bükki faszenes tehénsajtot immáron a kérge nélkül kóstoltuk mellé, de nem érkezett vele a várva várt wow-élmény. Ellenben a 3 éves Stolwijkból származó, kemény holland Gouda ügyesen kihozta a kávé karamelles, fűszeres jegyeit.

 

Esténk leginkább megosztó tétele a Costa Rica-i Finca Tono számomra annyira savas és kesernyés volt, hogy önmagában sem fogyasztanám szívesen. A sajtokat durván elnyomja, ahogy tette ezt a jobb nedűket látott klasszikus francia Bleu d’Auvergne kékpenészes sajttal. Ahogy manapság oly gyakran mondjuk, „nem passzolt kettejük kémiája”.

Tom de Smet, szakács és sajtszakértő
Tom de Smet, szakács és sajtszakértő

 

Roppant tanulságos estén vagyunk túl, ahol rendesen feszegettük saját gourmet-ságunk határait, mígnem végül kinyíltak. Ne féljünk kipróbálni egy-egy elsőre bizarrnak tűnő ételpárt, mert sosem tudhatjuk, hogy micsoda izgalmakat tartogat számunkra a gasztronómia némely felfedezetlen sarka!

Ha felkeltettem az érdeklődéseteket, kövessétek a Kelet Kávézó Facebook oldalát, ahol hamarosan további kóstolók kerülnek meghirdetésre!

sajt-es-tea