Jó képek és jó borok – Szipál (a) Titokban…

2014. december 5. – Nyulasi Gábriel István

2014. december 4-én került sor a Titok Galériában egy rendhagyó kiállítás megnyitóra. Az örökifjú és világhíres Szipál Martin képeit csodálhatta meg a műértő közönség, a borélményt Az ihatóbb Magyarországért szervezte. Három kiemelten támogatott pincészet mutatkozott be: a tolnai Fabro Pincészet, a villányi Linbrunn Pincészet és a balatonboglári Podmaniczky Pincészet.

Szipál Martin munkássága világhírű, ő az aki Hollywoodban 40 éven át fényképezett filmsztárokat, többek között John Wayne-t, Tommy Lee Jones-t, Leslie Nielsent, Tracy Nelsont, Charlene Tiltont, Margaux Hemingway-t, Timothy Huttont, Priscilla Presley-t illetve Kareem Abdul-Jabbart. 1997-ben tért vissza Magyarországra, azóta itt él, fotósújságok munkatársaként dolgozik és tanít. Több hazai és nemzetközi pályázaton nyert díjat. Munkáit a kecskeméti Magyar Fotográfiai Múzeum őrzi.
Kattints ide a rendezvényen készült többi képért!

A képek és a borok osztatlan sikert arattak ezt már biztosan elmondhatjuk. A művészt Boros Géza a Humán Erőforrás minisztérium Kultúráért felelős államtitkársága Művészeti főosztályvezető helyettese köszöntötte, majd a kiállítást Szipál Péter (aki szintén fotográfus), a művész fia nyitotta meg.

Művészt megihlet a művész

Albert László kaposvári festőművész, akinek nemrég a párizsi  Louvre-ban nyílt kiállítása, személyesen adta át Szipálnak a róla készített művét. A festőművész többek között Rippl-Rónait és tanítványát: Halvax Gyulát tekinti mestereinek, külföldi példaképe leginkább Picasso, és a 19. századi impresszionista festők szinte mindegyike.

A hivatalos rész után a vendégsereg gyorsan rátalált a büfére, ahol a három borászat mellett Szécsényről érkezett Sebestyén Gyöngyi, kiváló kézműves sajtokkal.

A borok

Szipál Martint személyesen kísértem át a kiállító teremből a büfébe, ahol a mester egyértelműen a vörösborok élvezetére szavazott. A Fabro Pincészet a laza fehértől (Chardonnay 2013) a rozén és silleren keresztül egészen a komoly vörösborokig terjedő borkínálattal készült. A pincészet egyik csúcsbora, a 2011-es Lussonium (Cabernet Sauvignon) aratta a legnagyobb sikert.

A Linbrunn Pincészetet az ügyvezető képviselte, Kertész Katinka személyében. Három vörösbort hozott a pincészet a jeles alkalomra, Portugiesert  (2013) alapnak, egy Merlot-t (2011) a továbblépéshez, majd következett a csúcsboruk. Mondanunk sem kell, hogy a főbor volt a legnépszerűbb, a „kimondhatatlan” nevű cuvée az Equilibrium 2011. Megvolt az egyensúly újra Cabernet Sauvignon és Cabernet Franc között.
Kattints ide a rendezvényen készült többi képért!

Podmaniczky Péter a Podmaniczky Pincészet egyik főtulajdonosa és főborásza is egyben szintén három borral készült. Mr. Irsai a 2013-as Irsai Olivér címkéjén nem véletlenül szerepel egy izmos legény. Bizony izmos az anyag, hiszen szemtelenül dacol az idővel és még mindig friss és illatos a bor. A Tere-Fere Rajnai Rizling 2013 lett a nagy kedvenc a kiállításon, elhomályosítva a harmadik bort is a 2011-es Kékfrankost.

Réteges élmény

Megnyílt a kiállítás a vadregényes és nagyon titkos Titok Galériában. (A HELYSZÍN: Budapest VI. ker., Ó utca 12. szám alatt található.) Gyertek el, nézzétek meg a frissen megnyitott fotókiállítást, ám a galéria tartogat még titkokat. A galéria tulajdonosa, az ifjú festőművész: Kő Ferenc. Így természetes, hogy az ő állandó tárlatát is megtekintheted. Különleges hangulatú képeihez zenei aláfestés is dukál és a többféle megvilágítás: villany, UV és a fény hiánya segít a festő képeiről lehántani a különböző jelentésrétegeket. Festői stílusára a naturálisan precíz festésmód, a régi fotókat idéző kopottas, barnás tónusok is jellemzőek. Foglalkoztatja az idő, a múlt, a jelen és a jövő örökkévaló pillanatainak egymásra vetítése.

A pince termeiben pedig Ivan Jelinek prágai művész különleges porcelánjai foglalnak helyet. A natúr, téglával kirakott falfelületek kiemelik a cseh mester műveinek pompáját. Szívesen vegyíti a porcelánt fényes fém felületekkel, arany és ezüstszínekben vonzzák a tekintet a szürreális méretű és formájú tárgyai. A „teáskannái”, tányérjai és poharai, egyéb edényei egy másik dimenziót jelenítenek meg a látogatóknak. Mintha az istenek lakomájának helyszínét látnánk, és az asztaltársaság éppen csak felkelt sziesztázni, két fogás között lerendezni a világ sorsát.

Az ihatóbb Magyarországért a létrejöttétől kezdve keresi az újabb és újabb kapcsolódási területeket a borkultúrához. Bor és művészet kapcsolódása már-már elcsépelt, de megunhatatlan duett. Mert a jó bor összeköt és megindulhat a pozitív kommunikáció!
(Ha tetszett a post, és érdekelnek a magyar borok, akkor csatlakozz Az ihatóbb Magyarországért vidám közösségéhez a facebookon: ide klikkelve! )

Kategória Egyéb