II. Borvidékek Hétvégéje a Strázsahegyen

2013. július 31.- Az ihatóbb Magyarországért

Monoron mindig történik valami, a Strázsahegyen újra és újra megtelnek élettel a pincék. A zászlóshajó a KultPince, a csodásan felújított présház egy univerzális rendezvényhelyszín. Szerencsére nincsenek egyedül, zárkóznak fel a pincék, felismerték, hogy egységben az erő. A Borvidékek Hétvégéje is erről szól, az összefogásról, immár hagyományt teremtve a második alkalommal 2013-as esztendőben.

Kattints ide a rendezvényen készült többi képért!

Monor Budapesttől mintegy 30 kilométerre található. Jelenleg a Monori Pincefaluban mintegy 960 pince található összefüggő pincefaluban, amely nem csak Magyarországon, de Európában is egyedülálló. Az összhatásában többé-kevésbé egységesnek tűnő pincefalu épületei hat típusba sorolhatók. A borpincék zöme egyedi igényeket szolgál, azonban egyre többen vannak, akik felkészültek a borturizmus lehetőségeire, az igényes vendéglátásra is. – www.monoripincefalu.eu

Újra vonatra pattantunk, hogy belevegyüljünk a Borvidékek Hétvégéjébe, az 1000 pince ezer élménnyel várt minket. Hol-ide hol-oda tértünk be, a megkapó pincékben hűs borokat kortyoltunk. Balaton-felvidék az Orbán Pincével, jó kemény, szikrázóan ásványos borokkal, aztán ugrás Paksra a jól ismert Fabro borokat kortyolva egy szép Kékfrankos 2011-ből, Magyarország borvidékei között eltűntek egy kis időre a távolságok.

Na és a helyi erők, akik egyre jobb borokat készítenek mostanság. Nem véletlenül lett a legjobb fehérbor a Lukácsy Pincészet 2012-es Rajnai Rizlingje a Családi borok versenyén (A Kunság győzött a többi neves borvidék mellett). A Sterlik borok is jól estek a melegben, egy Pirkadat rozé szódával feleresztve bármikor.
Két napig újra Monor volt a borvidékek fővárosa, azon belül pedig a Strázsahegy vált a központtá. A hullámzó gádorok ezerpincés faluja megtelt Magyarország szinte valamennyi bortájának képviselőjével. A Családi Borok Versenyének eredményhirdetésére is sor került többek között – sajnos pont lekéstük. Idén 33 pince látta vendégül az örömborozásokra a borrajngókat. Fesztiválhangulat volt a javából, sok-sok pince nyitva, BorraValó együttes, mézeskalács, házi sajt, kézműves foglalkozások egész nap és Csillámtetoválás. A helyi erők közül most 6 pince kötött szövetséget Bodor Borház, Csúzi Családi Pincészet, KERBOR Kft., KultPince, Lukácsy Pince, Óhegy Borház. Közös honlapjuk már elérhető: www.monoripincefalu.eu/

Visszatérve a rendezvényre, jártuk a sorokat és természetesen nem hagyhattuk ki a KultPince ízes pörköltjét, és lecsapott ránk jó kedvében Lukácsy György, meghívott minket asztalához és kiváló sülteket ettünk a pincészete boraihoz. A sült kolbász mennyei volt, és hozzá remekül passzolt az egyszerre könnyed és tartalmas 2012-es Lukácsy Zweigelt. Gyuri, nem véletlenül oktatja a felsőoktatásban a szőlő rejtelmeit, és ad tanácsokat neves pincészeteknek szerte az országban. Adomázás közben elmesélte a házikolbász történetét, melyet Mária Zabos készített… Hamar elrepült az a pár óra a Strázsahegyen, itt sosem unatkozunk…

Legyen Neked is Pincéd
Hazafelé arra gondoltunk, hogy milyen jó lenne a hegyen egy saját pince. Bizony ez lehetséges! Saját pincéje pedig akár Önnek is lehet! Hol? A Főváros közvetlen szomszédságában, a Monori Pincefaluban! Tudta Ön, hogy az ország egyik legnagyobb, több száz építészeti értéket képviselő pinceépülete éppen Monoron található? Ezek egy része pedig új, szerető és törődő gazdát keres! Országosan is egyedülálló kezdeményezést indított el a Monori Borút Egyesület. A „Legyen Neked is Pincéd!” kampány célja, ahelyett, hogy az enyészeté válnának a gyönyörű pinceépületek, kerüljenek azok mind nagyobb számban jó gazdák kezébe.


(Ha tetszett a post, csatlakozz Az ihatóbb Magyarországért vidám közösségéhez a facebookon ITT )
Ehhez ma már minden alap megvan. 2011-ben egy LEADER pályázat keretében elkészült a mintegy 180 hektáros terület teljes körű ingatlankatasztere, mely valamennyi ingatlan részletes felmérésén túl, az aktuálisan eladó pincék adatait, képeit, elérhetőségét is tartalmazza. Tehát az Egyesület ma is több tucat eladó présházat, pincét tart nyilván és segíti ezek értékesítését!
Vándor, ha jó sorod a Strázsahegyre visz, gondolj arra, hogy a bortáj megőrzését Te is segítheted egy pince örökbefogadásával!

Kategória Egyéb