Huszadszor is: Magyar Borok Útja Rallye

2015. augusztus 22. – Az ihatóbb Magyarországért / Rattner Réka

Augusztus utolsó hétvégéjén újra elstartol a mára már hagyománnyá vált autóverseny, ami ezúttal is csodás tájakon vezet keresztül, három borvidéket és 18 állomást érintve – Tokaj és Eger után a Mátrában fejezve be a 880 km-es távot. Idén 100 csapat indul, köztük neves üzletemberekkel, politikusokkal és közszereplőkkel – sokuk már többedik alkalommal vesz részt a versenyen, melynek fővédnökei Dr. Pintér Sándor belügyminiszter és Dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter.

A komoly múltra visszatekintő játékos megmérettetés küldetése sokrétű, hiszen a magyar turizmus, a gasztronómia és a borászat hírnevének öregbítése mellett, nagy hangsúlyt fektetnek a vezetésbiztonság fontosságára is. Ezt idén is szoros együttműködésben teszik a szervezők a rendőrséggel – reggelente szondáztatást követően indulnak útnak a csapatok és folyamatos sebességmérésekkel ellenőrzik a szabályos részvételt.

A rendezvény háziasszonyának feladatait Czippán Anett látja el ebben a jubileumi évben, aki a programot beharangozó sajtótájékoztató keretein belül máris eleget tett első feladatának és kisorsolta az induló csapatok rajtszámait – az autók ugyanis a Forma1-es versenyhez hasonlóan, a kisorsolt számukkal jelzett rajtrácsról indulnak neki a három napos kalandnak.

A résztvevőket a verseny állomásain különböző feladatok várják, amelyek sikeres teljesítéséért pontok járnak, végül ezek és a versenyen való szereplésük alapján ítélik oda a győztes párnak járó vándorserleget és egyéb különdíjakat.

A rallyenak évről évre van egy karitatív célja is, aminek a keretét adományokból, tombolából gyűjtik össze – korábban kórházak és más rászoruló szervezetek támogatására fordították. Idén egy a versenyhez és a szervezőkhöz is közel álló barát, a korábbi rallye győztes Fehér György gyógykezelésére ajánlották fel az összegyűjtött pénzt. Mi ezúton kívánunk sok sikert ehhez a szép kezdeményezéshez!

A verseny állomásai három borvidéken vezetnek keresztül, nagynevű és kisebb pincéket is érintve, majd végül vasárnap délután Gyöngyös város főterén fejeződik be, ahol kihirdetik a győztes párost, az odalátogatókat pedig vidám programokkal és természetesen borkóstolókkal várják.

A sajtótájékoztatón volt szerencsénk kóstolni néhány a rallyen résztvevő borászattól, így találkoztam az egri Ostorosbor ’14-es merlot-pinot noir rozéjával, ami mindent tudott, amit egy rozétól kívánhatunk – ropogós, friss gyümölcsök robbantak ki a pohárból, ízben csodás szamócás, málnás aromák, könnyű testtel, kellemes utóíz kíséretében. A Palota Borház 2008-as Fríz névre hallgató félszáraz hárslevelűje kiemelkedően szép tétel, nevezhetjük valódi női bornak – mély, mézes, aszalt gyümölcsös illat, kerek, jó gerincet adó savak, ízben pici ásványosság, közepesnél hosszabb lecsengéssel. Nagyon izgalmas tétel volt. Ilyen szép borokkal garantált lesz a sok-sok élmény és a jó hangulat!

Nagy örömünkre szolgál azt tapasztalni, hogy egy ilyen kezdeményezés útján mennyi új ember válik borkedvelővé és indul el a saját útján, magyar tájakon, hogy tovább mélyítse ismereteit és gyarapítsa borbarátait. Regőci Attila a rallye megálmodója és leköszönő elnöke nagyon szép hagyományt teremtett, amit reményeink szerint utódai hasonló lelkesedéssel folytatnak tovább, minél tovább életben tartva azt.