Magyarország, Tokaj, Mád, Holdvölgy. Elhelyeztük a térképen a pincészetet, ők az egyik nagy mádi borvállalkozás. A Platz nevezetű, pesti, Bazilika melletti étteremben tartott bemutatót a pincészet.
Kell egy jó csapat!
A Holdvölgy Experience főborásza lassan a krisztusi korba ér, Gincsai Tamás stílusa kiforrott és kiváló terepet talált ehhez a csapatban. 4 éve már, hogy elkezdte a munkát a pincészetnél, és vele együtt robbant bele a magyar borköztudatba a Holdvölgy. Mindenki rátalált magára a vállalkozásban és egyúttal egymásra is. Tudják a dolgukat és számtalan díj és elismerés mellett tényleg ott vannak sok csúcsétteremben és övék a legjobb pincelátogatás is a VinCE magazintól.
Az eseményen készült további képek itt érhetőek el!
7, 26, és pár millió év…
A száraz adatokról, a pincészet mintegy 7 dűlőn és 26 hektár nagyságú területen gazdálkodik. Ezt egy pár millió év tette lehetővé, hogy a talaj a sűrűn bekövetkező vulkanikus tevékenység, konkrétan tűzhányók sorával és aztán az idő hathatós segítségével kiváló adottságokat ért el. Erdélyi Károly szőlész jól kézben tartja az ültetvényeket, hogy a pincében már olyan sokat ne kelljen javítani a dolgokon. Egy általános vélekedés szerint, ha jó a szőlő, akkor a pincészetben már csak rontani tudnak rajta. Ám vannak kivételek, vagyis e jelenség természetesen nem jellemezi a Holdvölgy csapatát.
Jól felépített kóstolósor
A Platz vendéglátóipari egységben tartottak a sajtónak egy menetet (nyugalmas zártkörű kóstoló) aztán jöhetett mindenki más is. Jól van ez így, hiszen tömegben nehezebb meditálni. Jön a nyár és jól esik a borba a buborék és a Holdvölgy megteheti, hogy szép habzó borokat készítsen Mádról. Hold and HOLD AND HOLLO UPPP 2016 félszárazon kiváló welcome drink felébreszti az embert. Népszerű és könnyed vonulat ez nem vitás. Aztán a szárazabb válogatásbor jön, HOLD AND HOLLO DRY 2015 szintén a színes gumi címkés családból. A lazactatárról, a mangóhabról és egyebekről lemaradtunk, de emiatt cseppet sem búslakodtunk. A VISION 2015 triumvirátusa: furmint, hárs és kabar kerek történetet alkotott. Ásványos és mégis jól értelmezhető, most is fogyasztható állapotban van, de jó lesz neki még egy kis palackos várakozás.
Üljünk le meditálni
Aztán jött a közepe a sornak és itt meg is álltunk. MEDITATION 2015 száraz furmint, 100%-os furmint, 100%-ban a Király-dűlőről. Milyen ez a történelmi dűlő? „A javarészt barackszínű, mállott, szemcsés, vörös zeolitos, köves talaj kevesebb vörös agyagot tartalmaz, így a víztartó képessége is kisebb (ami az olyan viszontagságos, csapadékos években, mint pl. 2010, nagyon fontos szempont), jobban melegszik, ami a szőlő gyökerét mélyebb rétegekbe kényszeríti. A mélyben még egy kvarcos kőzetréteg is található.” (Szepsy István szavai a Király-dűlőről a tancolomedve.hu oldalról) Hogyan készült a bor? Tartályban erjedt a bor reduktívan úgy két hétig. Borászunk Gincsai Tamás nem érzi ezt a tételt, a legnagyobb kihívásnak, mivel egy dűlőről lett szüretelve, nem úgy, mint egy többfajtás és dűlős házasításban. Körülbelül 4 hónapig volt hordóban zempléni tölgy, Európai kádár, másod-harmad töltésűekben. Milyen a bor? Analitikája szűken véve: 6,2 g/l cukor, 6,9 g/l sav, és 12,7-es alkohol. Illatban ásványos, fás karakter zöldkörtével, még egy kis alma és egres is felbukkan. Szájban lendületes a sav, ami a 6,2-es cukorral szépen ki van egyensúlyozva. Szép a test fog ez még érni, jó lenne majd úgy évente többször is belekortyolni, érezni a fejlődését. Kellemes sósság, citrusok, feszesen sűrűn, no itt álljunk meg és üljünk le picit meditálni legalább a korty végéig. Haladóknak akár tovább is kitarthat az érzés, csak koncentrálni kell, ez a bor meghálálja…
Jött még egy jó hárs, EXPRESSION 2013 száraz dűlőszelektált hárslevelű, jól összeért anyag, fajtajelleges. A két édes is ragyogó tételek voltak EXALTATION 2013 édes tokaji sárgamuskotály (Nyulászó-dűlő) és az INTUITION No.1. 2008 édes tokaji zéta szamorodni. Zétát ritkán kortyol az ember, hát még szamorodni változatban. Sajnos a szamorodni műfaja is meglehetősen visszaszorulóban van. Igazán különleges volt a zárás a maga 142 g cukrával, amit természetesen kiválóan egyensúlyozott ki a majdnem 8-as sava.
A Holdvölgy a fejlődésének egy szépen felívelő szakaszában jár, ezt ezzel az impozáns, jól felépített kóstolósorral is bizonyította. Már csak el kellene látogatni hozzájuk, Ti már voltatok?
A kóstolósor
- HOLD AND HOLLO UPPP 2016, fehér félszáraz zéta-hárslevelű gyöngyözőbor
- HOLD AND HOLLO DRY 2015 száraz válogatás (kereskedelmi forgalomban még nem kapható)
- VISION 2015 száraz birtokbor (kereskedelmi forgalomban még nem kapható)
- MEDITATION 2015 száraz furmint (Király-dűlő, kereskedelmi forgalomban még nem kapható)
- EXPRESSION 2013 száraz dűlőszelektált hárslevelű (Becsek-dűlő)
- EXALTATION 2013 édes tokaji sárgamuskotály (Nyulászó-dűlő)
- INTUITION No.1. 2008 édes tokaji zéta szamorodni