Hajrá Badacsony! Az Északiak illata a New Yorkban

2015. április 11. – írás: Szabó Berni, fotó: Nyulasi Gábriel István

Immár hagyományosan is a New York Palota tekinthető a badacsonyi borászok fővárosi bemutatkozásának színhelyének. Negyedik alkalommal került megrendezésre ugyanis a “Badacsony New Yorkban” elnevezésű programsorozat, mely rendre valamilyen meghatározott tematika szerint zajlik. Minden évben egy, a borvidékre jellemző fajtát állítanak a fókuszpontba. Idén az Illatos Badacsony elnevezést kapta a rendezvény, mely a Balaton eme északi régiójának illatos borait volt hivatott bemutatni.

Hogy milyen a Badacsony illata? Nos, aki valóban ezért jött el, az bizony komoly hiányérzettel távozhatott, hiszen a 30 kiállító kínálatában a hagyományos értelemben vett illatos borokkal elvétve találkozhatott. Jobbára olaszrizling, szürkebarát, kéknyelű és rajnai volt a felhozatal. Maga a tematika ebből a szempontból egy kicsit erőltetettnek tűnt, hiszen Badacsony az ottonel muskotályon kívül nem az illatos borairól híres, sőt annak is inkább kiegészítő szerepe van. Az utóbbi években megjelent ugyan a cserszegi, az irsai, vagy ott van még a zenit is, ám maga a terroir sokkal inkább alkalmas a szép ásványok bemutatására. Ebből adódóan ezek a fajták üde színfoltok maradnak csupán a badacsonyi borászoknál, ahogy a rendezvényen is azok voltak, amikor elvétve belefutottunk egy-kettőbe.

A kóstolás ad hoc jelleggel történt, a választott pincék és borok minden tervszerűséget nélkülözve kerültek kiválasztásra. Fesztiválkóstolás jellegű nyúlfarknyi jegyzetek következnek tehát:

Csobánci Bormanufaktúra

Aspirato 2014: 90% szürkebarát, 10% sárgamuskotály házasítása. Fűszeres, muskotályos, barackos illat- és ízvilág.

Pinot Noir Birtokbor 2011: Meggyes-fűszeres illat, ízében is hozza a zamatos piros bogyósokat és fűszereket. A test viszonylag könnyű, az alkohol 13%.

Gilgames 2011: Syrah és merlot házasítása fele-fele arányban. Fekete bogyós, földes jellegű mind illatában, mind ízében, melyet szép fűszerek egészítenek ki.

Szent György Pince és Étterem

Irsai Olivér 2014: Rendkívül illatos tétel, virágok és nyári sárga alma aromatikáját idézi, alkohol 12,5%.

Rózsakő 2014: Kéknyelű és budai zöld kereszteződéséből jött létre a fajta. Illatában fehér virág, fehér húsú gyümölcsök, alma és körte, ízében is a zamatos gyümölcsök dominálnak, a savak szépen végigviszik, a szerkezet szép, alkohol 13,5%.

Vulcanus 2014: Szürkebarát-irsai klón. Illatos, virágos, ízében szép gyümölcsösség, a savak rendben. Alkohol 12,5%.

Folly Arborétum és Borászat

Cédrus 2013: 70% szürkebarát és 30% olaszrizling házasítása. Virágos, őszibarackos aromák, finom hordós érleléssel, 13,5%-os alkohollal.

Málik Pince

Bakator 2012: A Borjouron már volt szerencsénk hozzá, akkori nagy felfedezésünk volt mind a Málik Pince, mind a bakator. Összehasonlítási alap továbbra sincs, a fajta tekintetében még mindig az egyetlen, ami a poharamba került. Virágos-citrusos-ásványos jegyek, vibráló savak jellemzik.

2HA Szőlőbirtok

Pinot gris 2012: Barackos-citrusos vonal, némi fával, a savak szépen támogatják a szerkezetet.

Courage Mon Merlot 2012: Pult alóli tétel, nincs még forgalomban. Gazdag gyümölcsösséggel van dolgunk, piros és fekete bogyósok jönnek némi csokival, jó nagy adag fűszerességgel.

Nyári Pince

Cserszegi fűszeres 2013: Nagyon szép, fajtajelleges bor, remek struktúrával. Szőlőt és citrusokat idéz, kicsi muskotályos jelleggel.

Olaszrizling 2013: Virág és alma kettőse, megspékelve nagyon szép ásványossággal. Virgonc savak és remek gyümölcsök virtustánca.

SkizoBor

Skizo Rozé 2014: 80% cabernet sauvignon és 20% kékfrankos házasításából született igazi balatoni rozé. Szép lazacszínnel, pirosbogyósokkal és némi borssal köszön a pohárban.

Skizo Irsai  2014: Muskotályos, virágos illatú, friss, zamatos, igazi fajtajelleges bor. Citrusos és fűszeres aromatika, vibráló savakkal.

Bencze Családi Birtok

Olaszrizling 2013: Illatában virágok, barack és fehér húsú gyümölcsök. Ízében hozza a zamatos gyümölcsöket és a finom fűszereket, a korty végi pici kesernye még szebbé teszi.

Rajnai rizling “Aries” 2013: Fehér húsú gyümölcsök, mellette citrusok, virágok, új fahordós fűszeresség, de a hordó még nem teljesen integrált. Némi bizonytalanság érződik a borban, de van benne potenciál, szép tétel lesz.

Rajnai rizling “Vénusz” 2013: Trópusi gyümölcsös, ananászos, őszibarackos aromák, pici krémesség, szép, lendületes savak és arányos szerkezet jellemzi.

Csendes Dűlő Szőlőbirtok

Hárslevelű 2012: Illatában mézes-virágos karakter, melyet az érett barack és alma, valamint a szép ásványosság kísér. Gazdag, harmonikus bor.

Kéknyelű 2013: Illatában virágos, ízében a gyümölcsök és az ásványok szép összhangban vannak. A savak jól végigviszik a bort, noha egy picit talán erőteljesebbek a kelleténél.

Villa Sandahl

Rajnai rizling / Gold standard 2013: Virágos, barackos aromák némi trópusi gyümölccsel fűszerezve. Kóstolva citrusos jegyek is csatlakoznak. Vastag, koncentrált bor már most is, de éréssel még többet mutathat.

Rajnai rizling / All of a Kind 2013: Komplex illat- és ízvilágú bor. Citrusos, édesfűszeres, ízében sárga almával és őszibarackkal, minimális petrolossággal. Kortyban édesség, záróakkordként szépen ellensúlyozó fanyarság.

Rajnai rizling  / The Stamp 2010: Mézes, fehér virágos illat, érett petrolos jegyek, vanília és fűszerek. Testes korty, benne lédús fehér húsúak és citrusok. Szép kerek bor, hosszú utóízzel.

Domaine Edegger Pincészet

Premier 2014: Tartályminta, 60% olaszrizling, 20% rajnai és 20% sauvignon blanc házasítása. Fehér húsú gyümölcsök és mineralitás jelentkezik némi fűszerrel, 12,5% alkohollal. Egy kicsit még kuszának tűnik.

Kápolna 2014: Szintén tartályminta ez a reduktív szürkebarát.  Csupa fehér gyümölcs, alma és barack, mellette ásványok és fűszerek. Az alkohol túl magas, a 14,5% soknak bizonyul, megborítja az egyensúlyt.

Jakob 2012: Illatában fajtajelleges chardonnay, mely szépen mutatja a terroirt: almás-vajas-ásványos. Ízében krémes és fás, a savak nem túl erőteljesek, elég gyengén kísérik a kortyot. Az alkohol 14,5%.