Fald fel Amerikát a körúton! – Budapest Barbecue Company

Lassan már két éve a körúton áll ez a csodás húsfaló intézmény Pest és Buda határán. Mi most jutottunk el ide, és biztos, hogy visszatérünk.

 

Étterem, amely közel áll hozzád…

Tesó, ha jó, zamatos húsokat falnál, térj be a pesti Szent István körút 13-as szám alá. A Kiss testvérek nem akarnak elitista helyet üzemeltetni, ők ahogy Amerikában, egy baráti kapcsolatot szeretnének létrehozni a hús és barbecue rajongókkal. Odakint a déli államokban a “smoker üzemeltető kisiparosok” óriási fesztiválokat rendeznek és a kultikus éttermek közössége ilyenkor összegyűlik egy nagy közös bulira. A Budapest Barbecue Company alapítói alaposan körbenéztek ezeken a fesztiválokon mielőtt belevágtak volna vállalkozásukba. Jó nagy helyet találtak a körúton, ez egy nagy falat, de megbirkóznak vele. Mintegy 1300 négyzetméteres a körúti étterem, melynek kellemes napernyős kerthelységében speciális limonádékat szürcsölve készültünk fel a húsélményekre. Nem ma kezdték a szakmát a vendéglátóink: a Beer and Burger, mai nevén a Budapest Burger Company is ikonikus hellyé vált.  

Az eseményen készült további képek itt érhetőek el!

Hús, hús, hús
Hús, hús, hús

A StreetFood hullámain

A street food hullámai talán már kezdenek csillapodni, ezért is fogtak bele a Kiss testvérek a Budapest Barbecue Company-ba. Alaposan felkészültek Amerikában, Amerikából, ellesve az apró titkokat, mesterfogásokat az Egyesült Államok déli részén népszerű low & slow hússütési eljárásban. A Kiss fivérek Texasban szerezte a legtöbb tapasztalatot. “Ha nem te találtad fel a tűzet, akkor nem te találtad fel a barbecue-t”. A hússütés összehozza az embereket, közösséget épít és többféle stílus is megfér egymás mellett. Nincs abszolút győztes, nincs kizárólagos tudás, a tapasztalatokat megosztva alakulnak ki az új irányzatok.

 

Mi az a smoker?

Az égési levegő adagolásának minimalizálása következtében tökéletlen égés jön létre, mely során nagy mennyiségű füst keletkezik. A megfelelően kialakított járatokon keresztül áramoltatott kontrollált hőmérsékletű égéstermék segíti a húsok időben nyújtott sütését. Akár 8-10 órán át is füstölhetjük ételeinket a kívánt ízvilág eléréséhez. Ehhez a művelethez természetesen szükség van egy speciális készülékre, amellyel megbízhatóan és biztonságosan végrehajtható a sütési folyamat. Ez a készülék az, amit nyugaton általában barbecue vagy rövidítve BBQ smoker néven emlegetnek. (benkegrill.hu).

Uborkás limonádé
Uborkás limonádé

Hőmérséklet, idő, fűszerek

A barbecue, ez a low & slow sütési technika a szmókerben,(smoker) alacsony hőmérsékleten, hosszú órákon keresztül füstölt húsok elkészítési eljárását takarja. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a húsokat egyben (megtisztítva, szeletelés vagy darabolás nélkül), speciális rubbal bekenve teszik be a szmókerbe és ott – a hús fajtájától és minőségétől függően – 4-16 órán keresztül sülnek 110-120 fokos egyenletes hőmérsékleten. Ez idő alatt a többnyire fűszerekből, barnacukorból és sóból álló rub a füsttel együtt kérget képez a húson, mely megvédi azt a kiszáradástól, benntartja a hús nedveit, a végeredmény pedig egy szaftos és rendkívül ízes fogás lesz.

 

Hús mindenek felett

Csak a legjobb minőségű húsokból lehet igazán jókat sütni, ezt a Kiss fivérek demonstrálták is nekünk. USDA minőségi marhaszeggyel és KMS minősítésű sertéshússal kell megtömni a smokert és almafával (szabolcsival) kell füstölni. A marhaszegy Amerikából jön, sajnos Magyarországon, ilyen mennyiségben és minőségben nem áll rendelkezésre ez az alapanyag.

Kint a teraszon
Kint a teraszon

Akiket a smoker füstje megcsapott

A Kiss fivéreken látszik, hogy alulról kezdték, nem gazdag vállalkozóként kívülről irányítják a Budapest Barbecue Company-t, hanem vele együtt lélegzenek. Szívük lelkük benne a vendéglátásban, náluk elsőrangú, hogy a vendég élménnyel távozzon az intézményükből. Szóval akit a smoker füstje egyszer megcsapott, legyen az aki a húst süti vagy éppen fogyasztja, bizony függővé válik. Hirtelen csend telepedett a sajtóeseményre, már mindenki megpakolta a tányérját és az asztalnál igyekezett feldolgozni a húsélményt. Az a szaft, a kellemes textúrájú és egyben omlós, zamatos, fűszeres sülthúsorgia lefoglalta összes érzékünket… A pekándiós desszert után megállt az idő, igen ez Amerika, itt a körúton és mi most felfaltuk!

 

Nem vegánnak való vidék, vagy mégis?

Szóval kedves vegán barátaink, a hús templomát nem ajánlom nektek, bár egy jó limonádét az árnyas teraszon el tudtok fogyasztani. De ki tudja, ha smoker füstje titeket is megcsap, lehet még belőletek húsimádó is. Gyertek el mindnyájan a Vígszínházzal szembe a körútra a Budapest Barbecue Company-ba és tapasztaljátok meg a zamatosan omlós húsok világát.

(Ha tetszett a cikkünk, és érdekelnek a magyar borok, és szeretnél értesülni további hírekről, eseményekről, játékokról, egyedi beszámolókról, akkor csatlakozz Az ihatóbb Magyarországért közösségéhez (vagyis lájkolj minket) a facebookon: ide klikkelve! )

IMG_20170530_202239_1