Az Etyeki Kúria zászlóbontása – Az év legpazarabb boros partija

2010. szeptember 28. – Nyulasi Gábriel

Elmúlt a nyár, most már hideg szél fújja a székeket. Reméljük, lesznek azért szép 2010-es évjáratos borok minden nehézség ellenére. Szerencsére van bőven napsütötte anyagunk, így a borús hétköznapokon, az esőbe áztatott hétvégéken szemezgethetünk a szívet melengető pillanatokból.

Matolcsy Sárának, az Etyeki Kúria tulajdonosának meghívására érkeztünk a kies etyeki szőlőskertbe. Grandiózus parti apropója a fazonváltás a köbön volt. Egyrészt a szortimentet egy 6-os fogatra szűkítették, másrészt teljesen új és egységes arculatot kapott a pincészet, harmadrészt pedig megjelent a címkén is az Esterházy név, és nem utolsósorban az új borász Mérész Sándor is „antrézott”.

A legnagyobb közösségi oldalon meghirdetett bornévadó pályázat győztese, Vágó István (kvízmester) lett. Szabadkozott, hogy fantáziadúsabb ötletei is voltak, de a bizottság a Kúria White, Kúria Rosé, Kúria Red elnevezéseit találta a legjobbnak. Alessandri Cordula is megjelent az emelvényen, aki az új dizájnt álmodta meg stúdiójában. Egyszerű letisztult formák, melyek a tradicionális etyeki (sváb) népművészetből is eredeztethetőek. A bemutatott borok is a letisztultság felé tendáltak, némi hűvös eleganciával, szépen súlyozva a hatos fogatot.

A birtokon felállított kis állomásokon Horváth László, az Esterházy kastély Henrici éttermének séfje által kreált falatkákkal illeszthettük össze a borokat. Számunkra az 5. és a 6. állomás párosításai voltak a legnyerőbbek. Természetesen az állomások sorrendje tetszés szerint változtatható volt, és újra és újra vissza lehetett térni bármelyik kiinduló pontra. Így a kiváló időben remek hangulat kerekedett, Matolcsy Sára pedig fáradhatatlan házigazdaként járta a vendégsereget. Erre az estére a szervezés, a hangulat, a minőség elemeire egyaránt jelest adtunk az Etyeki Kúriának!

Az állomások ital és étel párosításai a képek után olvashatóak

Etyeki Kúria PartiEtyeki Kúria PartiEtyeki Kúria PartiEtyeki Kúria PartiEtyeki Kúria PartiEtyeki Kúria PartiEtyeki Kúria PartiEtyeki Kúria PartiEtyeki Kúria PartiEtyeki Kúria PartiEtyeki Kúria PartiEtyeki Kúria PartiEtyeki Kúria PartiEtyeki Kúria PartiEtyeki Kúria PartiEtyeki Kúria PartiEtyeki Kúria PartiEtyeki Kúria PartiEtyeki Kúria PartiEtyeki Kúria PartiEtyeki Kúria PartiEtyeki Kúria PartiEtyeki Kúria PartiEtyeki Kúria PartiEtyeki Kúria PartiEtyeki Kúria PartiEtyeki Kúria PartiEtyeki Kúria PartiEtyeki Kúria PartiEtyeki Kúria PartiEtyeki Kúria PartiEtyeki Kúria PartiEtyeki Kúria PartiEtyeki Kúria PartiEtyeki Kúria PartiEtyeki Kúria PartiEtyeki Kúria PartiEtyeki Kúria PartiEtyeki Kúria PartiEtyeki Kúria PartiEtyeki Kúria PartiEtyeki Kúria PartiEtyeki Kúria PartiEtyeki Kúria PartiEtyeki Kúria PartiEtyeki Kúria PartiEtyeki Kúria PartiEtyeki Kúria PartiEtyeki Kúria PartiEtyeki Kúria PartiEtyeki Kúria Parti

állomások ital és étel párosításai

0. állomás
Welcome drink: Quinquin / Esterházy Sect és
Házi készítésű sajtos, burgonyás és juhtúrós pogácsák

1. állomás
2009 Kúria White – Óriás garnéla gyömbéres roppanó zöldségek

2. állomás
2009 Kúria Rosé – Szárított sonkába töltött bivaly mozzarella és sült őszibarack

3. állomás
2009 Kúria Red – Szürke marha szalámis tésztakosár padlizsánkrémmel

4. állomás
2008 Chardonnay – parajjal és krémes kecskesajttal töltött szezámos minirétesek

5. állomás
2009 Sauvignon Blanc – Citrom-petrezselyem pestos fogas-tekercs

6. állomás
2008 Pinot Noir – Korianderes bárány köfte fűszeres paradicsommártással

Kategória Egyéb